Programok

Egy legendás finn építész - Juha Leiviskä Magyarországon

2015.04.08. 07:38

Juha Leiviskä (1936) egyedülálló jelentőségű és világszerte elismert alkotó. Sokan őt tartják az Alvar Aalto utáni évtizedek legelismertebb finn építészének, aki több generáción átívelő munkásságával számos területen  meghatározó, iskolateremtő minőséget volt képes létrehozni. Nyilvános előadás a MOME-n Juhász Ákos intézetigazgató felkérésére.

Időpont: 2015. április 15. szerda 18.30
Helyszín: MOME Auditórium, II. emelet 210. (1121 Budapest Zugligeti út 9.)
 
Páratlanul egységes életműve kiterjed a művészi szintű téralakításon kívül a tárgyalkotásra is, és mindez jelentős előadói tevékenységgel egészül ki.
A kontextualizmus Leiviskä minden tervezői gesztusára jellemző: számára az épület nem önálló, tárgyszerű entitás, hanem  minden esetben  a táj, az épített vagy társadalmi környezet része, azzal párbeszédet folytat és előhívja alig érzékelhető, rejtett értékeit.

Ízig-vérig kortárs építészete mélyen beágyazódik a skandináv modernizmus vonulatába, gyökerei között ugyanúgy megtaláljuk a finn vernakuláris hagyományt, mint a holland neoplaszticizmus (De Stijl) szemléletét, vagy a bajor barokk templomépítészet inspirációját.


Kortalan és összetéveszthetetlenül egyéni alkotói világa kifinomult fénykezelésre épít, az építészet és zene műfaja között vonva érzékelhető párhuzamot. Megépült munkái jelentős részét szakrális terek alkotják, de jellegzetes kompozíciós eszközei ugyanolyan meggyőző erővel jelennek meg kulturális- és lakóépületeiben is. Érzékenyen és mindenre kiterjedő figyelemmel kezeli az épített környezet valamennyi aspektusát, a városi kontextustól a lámpatervezésig. Talán legtöbbet publikált műve, a Myyrmäki templom, 1984-ben épült, de a kilencvenes években vált világszerte ismertté. Tagja a svéd és finn művészeti akadémiának, számos nemzetközi díj birtokosa. Munkásságának kivételes minőségét fémjelzi az egyik legmagasabb szakmai elimerésnek számító Carlsberg díj, amit Tadao Ando és Peter Zumthor mellett egyedül Leiviskä érdemelt ki “Időtálló építészeti és közösségi érték létrehozásáért”.

A finn modernizmust szenvedélyesen oktató Kaszás Károly mentorálásának köszönhetően, két évtizedes személyes kapcsolat és több budapesti szakmai látogatás is hozzájárul Leiviskä magyar oktatással és építészeti  társadalommal kialakult kapcsolatához, amelynek újabb állomását jelenti az április 15-i  budapesti előadása. 


A MOME Építészeti Intézetének nevében nyilvános előadásra kértem föl, amelyet nagy megtiszteltetésként értékelt, és örömmel vállalt. Úgy gondoljuk, hogy Juha Leiviskä jelenléte a MOME-n komoly eszmei értékkel bír és messze túlmutat e látogatás jelentőségén, de fontosnak ítélem a hazai építészeti szakmát illetően is. Példaértékű és a műfaji korlátokat meghaladó kivételes életművét megkülönböztetett megbecsülésre tartjuk érdemesnek.
 
Juhász Ákos DLA
Intézetigazgató
Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Építészeti Intézet