Épületek/Lakóépület

Egy lépéssel tovább. Téglaburkolat, mint díszítőelem Kolozsváron

2010.07.16. 13:24

A rendszerváltás utáni romániai -és erdélyi- nagyvárosokat utolérő kaotikus építkezés jegyei nem kímélték meg Kolozsvárt sem. Az egyik új lakónegyedben nyugodt szigetként hat Tóthfalusi Gábor és Tulogdy László kilenclakásos társasháza.

Kolozsvár 1989 után a vadkapitalizmus és urbanizmus helyszíne lett. Gombamód szaporodtak az új városrészek és negyedek. A polgármesteri hivatal képtelen volt (és jelenleg is az) a beruházók fejlesztési terve előtt az új területeket urbanisztikailag rendezni. Minden beépíthető telekre a polgármesteri hivatal urbanisztikai tervet kért a beruházótól. Az építész az urbanisztikai tanács előtt megvédhette és bemutathatta koncepcióját a telek beépítéséről. Végezetül, a tanács egyénileg megszabta az adott telekre és épületre eső feltételeket. Ez a határozat jogerős kellett legyen a városi tanács előtt.

 

 

 

Befektetőink ilyen új típusú területen (1000 négyzetméteres utcafrontra merőleges) szerették volna hasznosítani a telküket, amely észak-dél fekvésű, hozzávetőleg hatméteres szintkülönbséggel. Irodánk megbízást kapott egy kilenc lakásos társasház tervezésére, amely megfelel a helyi területrendezési szabályoknak, de azért építészetileg minőségi többletet is nyújt.  A városrendezési tervtanács előírta, hogy az épületet tagoljuk, ugyanakkor megszabta a beépíthető felületet, a beépíthetőséget, az épületmagasságot.  

 

 

 

Mindezek tudatában nem maradt más hátra csupán egy-két részletrajz, kisebb  skicc, megfelelő ihlet. Régi idők kisméretű polgári házait vettük alapul, amikor még a háztulajdonos büszke volt otthonára és portájára.  Ebben az előre megszabott játszmában terveztünk három darab három lakásos sorházat (mindegyik saját lépcsőházzal és kapuval), amelyet a tetőszinten kötöttünk össze.  Az épület előtt egy szabadtéri parkolót helyeztünk el. A földszinti lakások kétszobásak, az emeletiek pedig három. A földszinten, a bejárat mellett, minden lakónak van egy tárolóhelyisége. A földszinti lakások kert kapcsolatúak, az emeletiek pedig nagy terasszal vannak ellátva.

Az épület esztétikája a tégla és a részletek különböző kidolgozásából adódik. Az utcai és hátsókerti homlokzatot a tégla pillaszterek és a tégla idomok rendszertelen játéka uralja. A keleti homlokzat (a bejárati résszel) a kis házak tagolását tükrözi. A nyugati homlozatot dominálják a nagy teraszok téglapillérei és a farészletek rendezése.

 

 

 

Az új lakótelepek adta ad-hoc képeket a négyméteres keskeny utcák, rózsaszínű házak határozzák meg.  A tervezés alatt a teleknek nem voltak nyugati szomszédai, de sajnos hamar beépült egy újabb épülettel, és így a mi kis tervünk egy sziget maradt a rózsaszínű és lila tömbök kavalkádjában.

Tóthfalusi Gábor


Kilenc lakásos társasház

 

vezető tervező: Tóthfalusi Gábor, Tulogdy László
építész munkatárs: Ioana Cecălaşan
szakági tervezők:
statika: Mihai Oltean, Adrian Tutas
gépészet: Aurelian Marian, Paul Biris
generáltervező: Tektum Arhitectura&Arta - Kolozsvár

tervezés éve: 2007
kivitelezés éve: 2007-2009
bruttó szintterület: 339,64 nm
építtető: magánszemély
egyéb adatok: terület: 976,24 nm