Technológia

Egy klasszikus újjászületése – innovatív terrazzo burkolatok az Avers Fibernél

2021.03.11. 13:53

Az olasz Ideal Work® innovatív terrazzo burkolatai végre Magyarországon is elérhetők, mégpedig az Avers Fiber kínálatában! A magyar cég nem csak a Lixio® és Lixio®+ burkolati kiosztásának, de szükség esetén a fogadófelület kialakításának megtervezését is vállalja, csak úgy, mint a Magyar Zene Háza esetében. 

A terrazzo burkolat eredete

A 16. századi Velence kedvelt és valóban kiváló technikája most újjáéled, sőt, a mai igényekhez egyre jobban igazodik.

A terrazzo burkolat a reneszánsz alatt érte el tökéletes formáját és vált a velencei dózsék elsőszámú választásává az általuk emelt fényűző épületekben. A módszer történetében fontos szerepet tölt be az Arte dé Terrazzeri nevű kézműves céh, mely 1586-ban jött létre, hogy meghatározza a szabályokat a terrazzo burkolat készítésével kapcsolatban. Ennek köszönhetően a mai napig sok nyelven a „velencei burkolat" vagy „velencei terrazzo" megnevezés használatos.

A terrazzo technika azonban a reneszánsznál sokkal régebbre nyúlik vissza. A kötőanyaggal összekevert márvány, gránit vagy kvarc alkalmazása már az ókori görög építészetre is jellemző, és a rómaiaknál is megtaláljuk, így nem csoda, hogy a módszert egy itáliai város kézműves mesterei fejlesztették tökélyre.

A technológia többször is újjáéledt, legjellemzőbben az 1970-es években, amikor a 20X20 centiméteres, előregyártott terrazzo lapok rendkívül elterjedtek voltak, otthonokban és középületekben egyaránt. Viszont a széleskörű használat és olcsóbb kivitel presztizsvesztéssel járt, melynek következtében csökkent az anyag vonzereje.

Az utóbbi években azonban – néhány kiváló építész érdeklődésének köszönhetően – a valódi terrazzo burkolat ismét virágkorát éli. Az anyag napjainkban nagy elismerésnek örvend, mivel igen nagyméretű felületek lefedésére alkalmas, mindezt illesztések nélkül, így a végeredmény mindig elegáns.

Míg a 16. századi velencei terrazzo burkolat csak limitált formában volt elkészíthető, ma – a technológiai újításoknak köszönhetően – már teljesen a megrendelő igényeihez és ízléséhez igazítható.

Különböző anyagokkal, például üveggel és fémmel, vagy akár márvánnyal és gránittal kombinálva a kivitelezhető verziók száma végtelen. Ez a sokoldalúság teszi a terrazzo burkolatot ideális megoldássá bármilyen épületben, Olaszországban és az egész világon egyaránt.

A terrazzo burkolat kötőanyagai – érvek és ellenérvek

A terrazzo burkolat eredeti kötőanyaga a mész volt, de ma két különböző anyag áll rendelkezésünkre: a cement és az epoxigyanta, utóbbi alkalmazása viszonylag új a területen.

A cement jobban hasonlít a korábbi kötőanyagra, a mészre, és sokkal több előnye van, mint az epoxigyantának. A tradicionális terrazzóhoz hasonlóan természetes hatást kelt, de vékonyabb rétegben alkalmazható, mint elődje, így költséghatékony. Hagyja lélegezni a padlót, továbbá nem bocsájt ki káros anyagokat. Jó hővezető képességgel rendelkezik, így padlófűtéssel ellátott helyiségekben is alkalmazható. Ellenálló és tartós, így kültéren és beltéren egyaránt alkalmazható, sőt, még az UV-sugárzásnak vagy az időjárás viszontagságainak is ellenáll. Utóbbi különösen nagy előny, mikor a tervező kontinuitást szeretne teremteni külső és belső tér között.

Az epoxigyanta viszont fényes felületei által igazán modern külsőt kölcsönöz. Ráadásul mivel könnyen színezhető, élénk színekben kivitelezhető, újszerű, egyedi hatást kelt. Megvannak azonban a hátrányai is. Nem lélegzik, és illékony szerves vegyületeket bocsájthat ki magából, így nem alkalmas padlófűtéssel ellátott helyiségekbe, vagy háztartásokba. Előfordulhat, hogy idővel megsárgul, és kültéren sem használható, mert az UV-sugárzásra érzékeny.

Egy klasszikus továbbfejlesztése

Az Ideal Work® Trevisotól 40 kilométerre fekvő innovációs műhelyében kifejlesztett modern burkolat újra megteremti a velencei terrazzo padlók pompáját, de jobb minőségben. A Lixio® nevű felület ugyanazt a jó minőségű márványt tartalmazza, és ugyanazokkal a színkombinációkkal készül, mint a gyönyörű történelmi paloták padlózata. Az újdonság a kötőanyag új receptjében rejlik, mely számos előnyt nyújt az építészek és megrendelők számára. A Lixio® erősebb és rugalmasabb, mint más termékek. A kopásállósága igen tartóssá teszi, és alkalmas kültéri és beltéri használatra egyaránt. Emiatt nagyon vonzó azon tervezők szemében, akik illesztések, hézagok nélküli padlóburkolatot szeretnének alkalmazni.

A Lixio® burkolatot az Ideal Work® által képzett és hitelesített szakemberek kézzel viszik fel a felületre, újjáélesztve Velence ősi kézműves mesterségét.

A Lixio® használata a költségeket is csökkenti, hiszen elég csak 6-10 milliméter vastagságban alkalmazni, míg más terrazzo burkolatokat 40-60 milliméter vastagságban kell felvinni a felületre, és speciális alapozó réteget is igényelnek. A felvitele is egyszerűbb és gyorsabb, mint más, hasonló burkolatoké, mivel a három komponensű, kőzúzalékból, cementbázisú porból, és egy vízbázisú polimerből álló alapanyag előre csomagolt és porciózott, használatra kész. A felület csiszolása is gyorsabban történik, mint más, hasonló termékek esetében.

A Lixio® fényes, márvány hatású felülete rengeteg épülettípus belső terét gazdagíthatja, a magán házoktól és villáktól kezdve a szállodákon, éttermeken és üzlethelyiségeken át egészen a középületekig, múzeumokig.

A Lixio® tökéletes választás lehet felújítások során is: megfelelő előkészítéssel az eredeti padlófelületen is alkalmazható, annak feltörése nélkül, gyors és költséghatékony megoldást nyújtva.

Az Ideal Work® nemrég piacra dobta a Lixio® új változatát. A Lixio®+ nagyobb szemű kőzúzalékot tartalmaz, tradicionálisabb kinézetet adva ezzel a burkolatnak. Az applikációt tekintve enyhén vastagabb felvitelre van szükség – 20-40 milliméterre – ami lehetővé teszi a nagyobb igénybevételnek kitett terekben, például kereskedelmi épületekben vagy köztereken.

Csak úgy, mint a Lixio®, a Lixio®+ is használható előregyártott elemek, például konyhapultok, asztalok, polcok, lépcsők és falburkolatok készítésére, melyek száradás után ugyanúgy kezelhetők, mint a márvány.

Végtelen lehetőségek

A Lixio® számos változatban elérhető, melyek mind jó minőségű márványzúzalékból készülnek: létezik például tiszta Carrarai Fehér, csábító Ében Fekete, vagy romantikus Veronai Vörös árnyalatban is. Csakúgy, mint a színe, felülete is többféle lehet: fényes, csúszásmentes szatén, teljesen csúszásmentes, vagy egyenesen durva felületű, szemcsés. Ez utóbbi szokatlan megoldás különösen jól hangsúlyozza az anyagban található kőzúzalék különböző árnyalatait és textúráját.

A Lixio®+ szintén többféle olaszországi márványból elkészíthető, sőt, helyi kőzúzalékok használatával vernakulárissá is tehető. Így a burkolat nem csak felelős és fenntartható választás lehet, hanem az adott környezethez és kultúrához is tökéletesen igazodhat.

A színek és anyagok végtelen kombinációja biztosítja, hogy a Lixio® és a Lixio®+ mindig egyedi és a kívánt stílushoz igazítható. Továbbá – mivel tetszés szerint variálható – elegáns kiegészítője lehet bármilyen térnek, akár ellenpontozva vagy kiegészítve történelmi, modern, barokk, vagy minimalista tereket.

https://avers.hu/

https://www.idealwork.com/lixio/

https://www.idealwork.com/lixio-plus/