Épületek/Lakóépület

Egyedülálló homlokzatkialakítás Budapest társasházi építészetében – Green Court Residences

2021.08.09. 19:24

A Green Court Residences egy két egységből álló lakóépület-együttes, mely tömegformálásával, homlokzatkialakításával egyedülállónak mondható Budapest társasházi építészetében. Az építészek a megrendelő által megkövetelt elegancia és nagyvonalúság jegyében tervezték meg az épületet, amelynek kialakítása során a telek derékszögeket nélkülöző, szabálytalan alaprajzi adottságait is figyelembe vették.

Az elegancia és nagyvonalúság legszembeötlőbben a visszafogott színvilágú, de izgalmas geometriájú homlokzatkialakításban tükröződik. A homlokzatok karakterét az erkélyek hullámzó geometriájú megformálása adja. Az erkélylemezek és a mellvédelemek hasonlóan, de ellenkező irányba ugranak ki és be a térben, ritmikusan váltakozó hajlított felületeket képezve. Ez az építészeti megoldás a látványos, hullámzó megjelenés mellett a lakók komfortérzetét is növelheti.

Az erkélyeket, balkonokat nem mindig könnyű úgy kialakítani, hogy azok ne vessenek túlzott árnyékot egymásra. A Green Court Residences esetében az erkélyek rendszerbe foglalt kicsúcsosodása és visszaugrása esztétikus megoldást kínál a problémára, de az erkélykorlátok kialakításának módja is erre az érzékeny kérdésre reflektál. A pálcás rendszer alkalmazása és a pálcák sűrűségének optimalizálása megfelelő kilátást enged, kívülről azonban fedést, takarást biztosít a privát felületek számára.

A homlokzattervezés során izgalmas kihívást jelentett az épület tömegének kezelése a telek sarkainál. A telek szabálytalansága egy lecsapott és egy éles sarokkialakítást kívánt meg. Ezeken a pontokon a cikk-cakk mintázat konzekvens átfordításával megőrizhetővé vált a hullámos homlokzatkialakítás következetessége. Ennek eszköze volt az is, hogy a kérdéses részeken az alaprajzi kialakítás emeletenként egy-egy lakásnak adott helyet, ily módon viszont az erkélyeket nem kellett megbontani, megtörve a homlokzat szabályos geometriáját.

Az épület alaptömege logikus szerkesztésű, egymás fölött ismétlődő alaprajzokból épül fel. A két épület változatos arányban tartalmaz harminc és száz négyzetméter közötti lakásokat – legtöbbjük mérete meghaladja az ötven négyzetmétert. Az udvar felé tájolt első emeleti lakások zöldtetőre néznek, ily módon saját zöldfelülettel is rendelkeznek. A külső környezettel a magasabb emeletek lakásai is kapcsolatba kerülnek, minden egyes lakás rendelkezik ugyanis erkéllyel, ami a városi környezetben kiemelt értékkel bír. A lakóépület-együttes további különlegessége az elegáns belső átrium, mely a földszinttől a legfelső szintig összeköti a belső tereket. Az átrium üvegtetőt kapott, így a közös területek természetes fényt is kapnak.

A Green Court Residences-zel egy nyitott, kifelé kommunikáló, több irányból átjárható, és mégis befogadó karakterű épület-együttes jött létre. A várostervezési elképzelésekkel összhangban, az épületek ölelésében egy belső park is helyet kapott, amely a szomszédos Kassák parkkal is párbeszédet folytat.

Szerk.: Hulesch Máté