Épülettervek/Középület

Egymásba rétegződő korok

2018.01.08. 12:36

A Térprofil Kft. - Mészáros JánosMészáros AndrásJäger Krisztián - pályaműve rangsorolás nélküli díjazásban és megvételben részesült a Királyfürdő bővítésére kiírt pályázaton. "Az épületegyüttes a különböző korok egymásba rétegződésének lenyomatára" reflektálva igyekszik a tervező a meglévővel szorosan összhangban alkotni az újat.

Építészet:

Tervünk tisztázza az alapvető kompozíciós, funkcionális, és elrendezésbeli kérdéseket, de nagyobb szabadságot hagy a későbbi továbbtervezés során az építészeti megformálás szempontjából mind a kiíró, mind a tervező építészek számára. Az épületegyüttes a különböző korok egymásba rétegződésének lenyomata, a török-korból itt maradt fürdő, a Fő utcai barokk-klasszicista kétszintes szárny, és a klasszicista kerengős tömeg alkotják az épület maradandó értékeit.

A fő beavatkozási pontokat a kerengő déli oldalán jelentős átépítéseken, bontásokon átesett szárny helyére kerülő uszoda, a Fő utca és a Ganz utca sarkára kerülő új bejárati tömeg, illetve az épület belső funkcióinak átprogramozása jelenti. A tömb sarka jelenleg üresen áll, meglehetősen méltatlan állapotban. Az új bejárat és kávézó ide helyezésével egy működő, a park felé nyíló előtér létrehozása volt a cél. A létrejövő új tömeg folytatja a fő utcai homlokzat ritmusát.

 


A kerengő déli oldalán jelentős átalakításokon átesett, csak részben megmaradt kétszintes szárny már nem hordozza a valaha volt történeti értékeit, ennek elbontásával lehetővé vált a klasszicista rendszerbe illeszkedő elhelyezése az új medencetérnek. 

Az uszoda tömege geometriailag befejezi a kerengő tetőszerkezetét, anyagában pedig szolid kontrasztot képezve jelzi is egyben a beavatkozás határvonalát. A kerengő többi részén a belső válaszfalak kibontásával a mai kívánalmaknak megfelelő funkcionális elrendezésű fürdőtér, az ajtók méreteinek megnövelésével pedig világosabb, jobban megközelíthető kialakítás jött létre. 

Az átrium beltere szervesen kapcsolódik az új funkcionális rendhez, az öltözőből ide érkezve ez jelenti a fürdő épület központját. Lefedése nem csak funkcionális, de meghatározó a tér hangulatában. Ennek megfelelően egy olyan megoldást kerestünk, ami egyszerre kapcsolódhat a fürdő tágabban értelmezett múltjához, teremt atmoszférát a vendégek számára, és látja el az árnyékolás, és az időjárás elleni védelem funkcióját. A földközi tenger menti városok szűk utcáit régóta védik a házak közé kifeszített árnyékoló ponyvákkal. A függesztett fémháló a hasonló lépték és a fürdő török kapcsolata miatt adekvát választ ad erre a sokrétű kérdésre.

Funkcionális bemutatás:

Az épület funkcionálisan a bejárati terekre, az öltöző részre, az emeleti fitnesz termekre, személyzeti öltözőkre, az átriumban létrejövő átmeneti, fogyasztó- és pihenő térre, a török fürdőre, a gyógykezelésekre használt terekre, az uszodai terekre, valamint a szükséges kiszolgáló terekre bontható.


 

A létrejövő új bejárati pont, a megmaradó főbejárattal és a történeti kiállítással egy középtengelyre felfűzött, enfilade jellegű térsort hoz létre. Az így létrejövő térrendszer az épület barokk értékeit bemutatva, a középen elhelyezett történeti kiállítással elegáns fogadóteret alkot. A Tarasz Sevcsenko tér felőli klasszicista bejárat belső terei nem alkalmasak mindennapos, nagy tömeg befogadására megfelelő előtérnek, így ez megmarad rendezvényekhez kapcsolódó, a külön rendelésre érkező vendégek ideiglenes bejáratának.
Az épület gazdasági bejárata változatlan marad, a gazdasági udvarban továbbra is megmarad a parkolás és az árufeltöltés lehetősége. Az öltözőket a főbejárat melletti lépcsőházból, valamint egy újonnan elhelyezett akadálymentes liftből lehet megközelíteni. A régi, túlzottan helyigényes zárható kabinos öltözőket, új, rugalmasabban használható szekrényes öltözők helyettesítik, a déli közlekedőben néhány kabin meghagyásával. A fürdő részbe vezető meglévő lépcsőház felújításával elegáns megközelítés jön létre, az utána található átrium a fürdő összes vendégét kiszolgálja, elegáns átmeneti teret képezve az érkezés és a fürdő terek között. A török fürdőben kismértékű funkcionális, és műemléki átalakításokon kívül jelentős változtatások nem történnek.Az uszodai részben a bejárat mellett közvetlenül található az új medence tér, a kerengő nyugati oldalán pedig az ehhez kapcsolódó szaunák, hideg- és meleg vizes medencék. Innen közelíthető meg a felújított pihenőudvar, aminek egy része a használhatóság növelése érdekében vörösfenyő burkolattal van borítva. Az udvarban a fő cél a mostani nyugodt, természetközeli hangulat lehetőség szerinti megőrzése, a használhatóság és a természetközeli élmény harmóniájának megteremtése. Az udvart a kerengő középtengelyei mentén osztottuk, a nyugati oldalon nagyobb, fa burkolatú pihenőteraszt, a déli oldalon egy nagyobb termál medencét és egy kisebb jacuzzit elhelyezve. Az uszodai tereket, a török fürdőt és a szolgáltatás jellegű funkciókat külön-külön is igénybe lehet venni, ez utóbbit akár teljesen külön, a klasszicista szárny északi mellékbejáratán is megközelítve.

 

 

Környezet:

A szomszédos Tarasz Sevcsenko térhez való kapcsolat meglehetősen elhanyagolt, ennek rendezésére a következőket javasoljuk:

- az épület körüli növényzet megújítása, átláthatóság növelése

- a közlekedő utak rendezése

- homlokzati díszkivilágítás

- teresedések létrehozása a bejáratok körül

- új játszótér elhelyezése

A főbejárat előtt három parkoló megszüntetésével létrejövő biciklitárolók és kis teresedés növelik a főbejárat hangsúlyát.

 

Térprofil Kft.