Programok

Együtt? - Közösségi tervezés Konferencia és kerekasztal-beszélgetés 2019

2019.11.06. 15:16

Mit lehet/szabad közössé tenni az építészeti tervezésben? Miért van ma olyan gyakran szó a participációról? Van-e ennek módszertana? Mik a veszélyei? A buktatói? Hol alkalmazható? Tanítják ezt valahol? És hogyan lehet elkezdeni? Konferencia Borsos Melinda és Dimitrijevic Tijana építészek és a BME Építőművészeti Doktori Iskola szervezésében, ahol minderre választ kapsz!

A közösségi tervezés fogalma az elmúlt két évtizedben egy kevéssé ismert fogalomból átalakult az építészeti tervezés egyik fontos területévé, ami egyben magával hozta az építész szerep módosulását is. Az  ezredforduló óta egyre  több olyan civil kezdeményezés és mikro méretű építészeti akció tört utat magának, amelynek célja, hogy személyes kapcsolat alakuljon ki a tervezők és az épített környezet használói között. A közösségi tervezés Magyarországon is egyre több építész számára olyan lehetőség, amely előrevetítheti többek között a városi rehabilitációs folyamatokba való pozitív beavatkozás lehetőségét. Az elmúlt időben kialakult a közösségi tervezés sajátos eszköztára és egyben egy olyan építészeti attitűd is, amely az együttműködést nemcsak a használókkal keresi, hanem más tudományterületek szakértőivel is.

 

 

A  közösségi tervezés és építészet konferencia nyitóalkalmának helyszíne a BME Építészkar K210-es előadója, egy olyan helyszín, amely az eseményt szervező két kurátor számára jól ismert, hiszen az Építőművészeti Doktori Iskola (ÉDI) hallgatóiként itt szerezték meg az első közösségi tervezéssel kapcsolatos szakmai tapasztalataikat. Borsos Melinda és Dimitrijevic Tijana a budapesti VIII. kerületi Magdolna Negyed Programhoz csatlakozó csoportos kutatás keretein belül kezdtek el elsőként közösségi tervezéssel foglalkozni 2012 és 2014 között. MICROmagdolna néven elindított építészeti akcióik több helyszínen, több éven keresztül kereste azokat az együttműködési stratégiákat, amelyek elősegíthetik a kisléptékű, de nagy hatású építészeti beavatkozásokat egy kifejezetten stigmatizált városi környezetben. A közösségi tervezésben szerzett első tapasztalataik vezették el őket több sikeres építészeti munkához. A kőbányai IDESÜSS! Óvoda kialakítását a szülőkkel és pedagógusokkal való közös munka alapozta meg, az eredmény nemcsak egy fantasztikusan működő, ezért nagyon szeretett óvoda lett, hanem egy olyan építészeti beavatkozás is, amelyért 2016-ban megkapták Budapest Építészeti Nívódíját. A közösség és az épület teljes átalakulása a közösségi tervezés meggyőző eredménye.

 

 

A közösségi tervezés gyakorlati tapasztalata egyben visszahat arra is, ahogyan az építészeti oktatásról szükséges gondolkodni: ez az oktatási  szemlélet nemcsak Magyarországon számít újnak, Európában is kevés helyen oktatják önálló stúdiumként. A Stuttgarti Egyetem Építészkarán például működik egy „Tervezés és participáció” szakirány és a programjuk meghatározásánál a gyakorlat-orientált szemlélet és az interdiszciplináris elméleti megközelítés a domináló. A közösségi tervezés során tehát egyfelől fontos a nyitás más tudások irányába, másfelől a nagyon is gyakorlatias szemlélet. A közösségi tervezés és oktatás konferencia szemlélete is ezt követi: a meghívott előadók egyfelől a hazai építészképzés különböző helyszínein szerzett saját észrevételeiket fogalmazzák meg, tehát az oktatásban, hallgatói projektekben és a nyári táborok közösségi építésein szerzett tapasztalatait osztják meg egymással, másfelől az előadók a társszakmák felől is érkeznek: a környezetpszichológia, vizuális kommunikáció, pedagógia, szociológia, tájtervezés és urbanisztika irányából közelítik meg a tematikát.

 

A konferencia szándéka kettős: a szervezők egyfelől népszerűsíteni szeretnék a közösségi tervezést a bemutatott sokszínű példákon keresztül, másfelől az oktatási közegbe szeretnék integrálni a participatív tervezési szemléletmódot. Az esemény facebook oldalán friss hírek találhatók az előadókról.

A Konferencia első alkalma 2019. november 13-án délután 13:00-18:00 között kerül megrendezésre a BME K210-es termében. Az esemény nyilvános, minden érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők. A konferenciát  Alföldi György  - építész, téma szerelmese, közösségi tervező, oktató, a BME Építészmérnöki Kar dékánja - nyitja meg. A rövid, 10 perces elméleti előadásokat, szakmai megközelítéseket műhelybeszélgetések követik, amelyen minden érdeklődő véleménye, tapasztalása, elképzelése számít. Előadók: Alföldi György, Árva József, Bach Péter, Fazekas Katalin, Giáp Thị Minh Trang, Kádár Bálint, Kemes Balázs, Kurucz Olívia, Orbán Annamária, Sugár Péter, Somogyi Krisztina, Terbe Rita, Tánczos Tibor, Táncsics Anett. A műhelybeszélgetésen az előadókon kívül a BME Építészmérnöki Kar tervezési tanszékeinek tanárai, tanszékvezetői is részt vesznek, és egy nem-építész szakértő is, Dúll Andrea. A konferencia első alkalma tehát a közösségi tervezés és az oktatás összefüggéseit vizsgálja.

A konferencia második alkalmára két héttel később, 2019. november 27-én délután 13:00-18:00 között kerül sor a FUGA Budapesti Építészeti Központban. Azon az alkalmon különböző színes példákkal találkozhatnak az érdeklődők. Így bemutatásra kerül a CANArchitects által Mosonmagyaróvárra tervezett új piarista iskola terve és az Építész Súdió építészei Balatoncsicsón készített épületfelújítása, mint nagyléptékű közösségi tervezés; és szociális projektek is: Tihanyi Dominka az Újirány csoportból a Teleki térről mesél, Alföldi György és Horváth Dániel a Magdolna negyedről és a Mátyás tér átalakításáról, Kemes Balázs pedig a monori cukrászda spontán közösségi tervezéséről. A harmadik blokkban oktatáshoz kapcsolódó munkákat látunk: Tánczos Tibor és Táncsics Anett at székesfehérvári iskola rádiós klubjáról, Oliver Sales az angolnyelvű építészoktatásról és a Hello Wood akcióiról mesél, Benyusovics Dalma és Rendi András győri diplomázók pedig a felsőpetényi Jövőkutatás diplomamunkájukat mutatják be. Végezetül a két főkurátor a saját MICROarchitects irodájuk közösségi kísérleteiről fog beszélni. A FUGÁban rendezett konferencia nap záróeseménye a szakértői kerekasztal beszélgetés, amelyen a közösségi tervezést a környezetpszichológia, szociológia, vizuális kommunikáció és a megbízói oldal képviselőivel együtt vitatják meg a résztvevők. Az építészek mellett velünk beszélget még Dúll Andrea környezetpszichológus, Somogyi Krisztina, Jelinek Csaba, Polyák Levente, Tihanyi Dominika, Guti György, Horváth Dániel.

Az építész szerep és a szakmagyakorlás átalakulóban van: az építészek nyitnak a nem-építészek irányába, keresik a párbeszédet annak érdekében, hogy az épített környezet a használók számára minél jobban szerethető, belakható, fenntartható lehessen. A konferencia célja, hogy a beavatkozási helyszíneken és a szakmán belül alakuló párbeszédbe bevonja azokat is, akiket a téma érdekel. A két meghirdetett alkalom kiváló lehetőség, hogy a hazai közösségi tervezés legfontosabb alkotóival és példáival megismerkedhessenek az érdeklődők. 

 

A konferencia az NKA Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg. Az esemény szervezői, szakmai támogatói: Alföldi György DLA, Balázs MIhály DLA, Borsos Melinda DLA, Dimitrijevic Tijana DLA, Dobos Istvánné Szilvia, Kőhalmy Nóra, Ostoróczky Nóra, Somogyi Krisztina, Szabó Levente DLA, Képkocka, BME Középülettervezési Tanszék, BME Építőművészeti Doktori Iskola, meghívott előadók és beszélgetőtársak. Marketing-anyag és grafika: Simonovits Erika