Épületek/Középület

Ékszerdobozból szendvicsező - Dear Budapest

2017.09.01. 16:00

A Dear Budapest koncepciójának megalkotásánál Bunyik Emese és csapata egy elegáns divatbemutató helyszínét és persze kifutóját álmodta meg, ahol modellek helyett "jól öltözött" szendvicsek vonulhatnak fel. Az egyedi lámpa, az élénk színek s kontrasztok, a szendvicsező minden apró részlete harmonizál a különleges ruhákba bújtatott ételekkel. 

A Veres Pálné utca és a Pilinszky köz sarkán található kis ékszerüzlet átalakítása volt a feladatunk. Bianca egy különleges szendvicsezőt álmodott, melyben magas minőségű alapanyagokból megalkotott, "jól öltözött" kanapé szendvicseket szolgálnak majd fel.

Úgy képzeltük el a teret, mint egy elegáns divatbemutató, ahol a szendvicsek gyönyörű ruháikban a kifutón vonulnak el. A fókusz tehát a szendvicseken volt, és minden apró részletet annak jegyében tervezünk meg, hogy tökéletes harmóniában legyen a belső tér a gasztro-koncepcióval. A színes, gazdagon díszített szendvicsek különleges ízvilágot adnak - így a belső térben is bátran használtunk élénk színt, kontrasztot, miközben figyeltünk arra, hogy a tér megtartsa eleganciáját.
Az átalakítás során visszaállítottuk az eltakart boltíveket és az eredeti belmagasságot, így létrehoztunk egy ~5x5 m alapterületű, 6 m magas vendégteret, amely egy külöleges téri helyzetet hozott létre. Képzeletben vízszintesen szeleteltük fel a teret és a különböző építészeti elemek hangsúlyos vonalait ezekre a síkokra helyeztük el. A mennyezeti térbe egy egyedi lámpát terveztünk, mely kiterjedésével és karakterével uralja a felső részt, funkciójával pedig újfent fókuszba állítja a szendvicseket. A tervezés során végig szorosan együttműködtünk a grafikus tervezővel, aki a hely arculati tervezéséért volt felelős. A közösen választott színek egyszerre köszönnek vissza az arculati elemekben és a belső térben, továbbá maguk az arculati elemek is megjelennek az enteriőrben.
A mindössze 50 m2-es üzlethelyiségben kialakítottunk egy melegkonyhát a hozzá tartozó szükséges funkciókkal, raktárakkal, személyzeti helyiségekkel, mosdókkal illetve a vendégtérben 16 fő kényelmes fogadását biztosítottuk. Talán ez jelentette számunkra a tervezés legnagyobb kihívását is. Ugyanakkor kellemes játék volt a tervezés során megtalálni az impulzusok metszetét: a dán 'Smørrebrød' átültetése budapesti környezetben és vele együtt a "hygge" érzés visszaadása a belső térben. Ebben segítségünkre volt a gasztro-koncepciót kidolgozó Michelin-csillagos séf is, akivel együtt álmodhattunk a tervezés első szakaszában.

Bunyik Emese