Közélet, hírek

Elhunyt Kóris János építész

2022.01.24. 14:31

Az Ybl- és Pro Architektúra-díjjal is elismert építész hosszan tartó betegség után távozott. Kiemelkedő munkája volt egyebek mellett a néhány éve lebontott Konsumex budai üzletház, a megújult Vasarely Múzeum, a Párizsi Világörökség kiállításon szereplő hollókői pavilon és a gyulai vár műemléki helyreállítása. 

2022. január 22-én hosszas betegség után elhunyt Kóris János DLA.

A számos elismerés mellett Ybl- és Pro Architektúra-díjjal is jutalmazott építész 1947-ben született Budapesten, 1966-71 között volt a Budapesti Műszaki Egyetem építészmérnöki kar hallgatója. 1971-től 1990-ig az IPARTERV tervezője, majd 1998-ig az Országos Műemlékvédelmi Hivatal vezető-, később irodavezető építésze volt. 1994-től a Budai Építész Műhely alapító-vezető építésze, 1998-tól a BME Építészmérnöki Kar Ipari és Mezőgazdasági Épülettervezési Tanszék adjunktusa, majd docense volt. 2009-től címzetes egyetemi tanárként tevékenykedett.

1985-ben a Konsumex budai üzletház tervezéséért kapott Ybl-díjat, mely épületet sajnos néhány évvel ezelőtt lebontották. Ahogy maga Kóris János írta róla a Magyar Építőművészet 1985-ös számában: "Az épület kialakításánál szakítani akartunk a lepényszerű internacionális, semmitmondó építészeti jegyekkel bíró áruházi formával, vagy annak többszintes változatával. Kereskedőink a gyakorlat szerint áruházainkat telezsúfolják és így azok nyomasztóvá válnak. Olyan csarnokteret fogalmaztunk meg, amelyik a belső tér minden pontjából áttekinthető, és differenciált terével lehetőséget ad a kulturált vásárlásra." 1988-ban a Vasarely Múzeum tervezéséért Molnár Péterrel és Budaházi Eszterrel az Építési és Városfejlesztési Minisztérium Nívódíjában részesültek.

1991-ben OMVH-nívódíjat kapott a máriapócsi kegytemplom felújításáért, 1993-ban, a Párizsi Világörökség kiállításon, az UNESCO palotában felépített hollókői pavilonért Pro Architektúra-díjban részesítették. A Műemlékvédelem lapban 1992-ben megjelent műleírásban így fogalmazott az épületről: "Az UNESCO-palota parkolójának betonján eredeti állapotában megépített hollókői ház nem hozott volna létre értéket, mert elveszítette volna gyökerét, nem adta volna vissza azt a környezeti struktúrát, amelyben megépült. Az eredeti anyagokból felépített hollókői ház itt a kijelölt helyszínen hamissá vált volna. A jelzésszerűen, „keretbe foglaltan" megépített hollókői ház, mint építészeti archetípus viszont üzenet a kiállításon keresztül a látogatóknak, és kulturális közvetítő kapocs bonyolult világunkban, melyben maradandó értékeinket keressük."

2006-ban ICOMOS-díjjal tüntették ki a gyulai vár műemléki helyreállításáért, 2008-ban pedig Hild János emlékérmet kapott Balatonfüred városfejlesztésében végzett tevékenységéért. Tervei alapján épült meg többek között a Béke téren a XIII. kerületi Polgármesteri Hivatal új szárnya, valamint a Fővárosi Levéltár épülete a Teve utcában. Mindkét épület felhívta magára a szakmai közvélemény figyelmét magas építészeti minőségével, markáns megjelenésével, a környezethez való harmonikus illeszkedésével - idéztük fel korábbi, 2016-os cikkünkben, amelyben a XIII. kerületi Építészeti Díj odaítéléséről számoltunk be. Itt hangzott el Kóris János méltatásában, hogy "az általa tervezett épületek esetében nincs szükség belsőépítészre, mert az nemcsak kívülről, de belülről is készen van".