Közélet, hírek

Elhunyt Nemcsics Antal festőművész, a BME tanára

2019.07.17. 08:58

Nemcsics Antal nevéhez fűződik a Coloroid színrendszer, a komplex színharmónia-elmélet és a színdinamikai környezetelméletet, valamint a színreferencia indexszámrendszer kidolgozása. 92 éves volt. 

„Életének 92 évében elhunyt Dr. Nemcsics Antal festőművész, akadémikus, a BME Rajzi tanszékének tanára” – adta hírül a Magyar Építőművészek Szövetsége. Nemcsics Antal nevéhez fűződik a Coloroid színrendszer, a komplex színharmónia-elmélet és a színdinamikai környezetelméletet, valamint a színreferencia indexszámrendszer kidolgozása. 
Nemcsics a Magyar Képzőművészeti Főiskolán végzett 1950-ben, ahol Szőnyi Istvántól tanult. 1951-től a Budapesti Műszaki Egyetem tanára. Az Építészfórumon nemrég Tari Gábor írt az M3-as metróvonal alkotásairól, melyekből többet Nemcsics Antal jegyez. „Nemcsics Antal mindkét (»Koloroid színtér« és »Felszín és mély« című) műve a Konkrét-Art, vagy Hard-edge műfajához sorolható, melyek jellemzője a tiszta geometrikus alapformák, lehetőleg keveretlen színek használata. […] Nemcsics műveinek van még egy konceptuális művészinek tekinthető rejtett tartalma is, hiszen az általa kifejlesztett Coloroid színrendszer struktúráit idézi fel. Minden coloroid-szín kifejezhető bizonyos hányad színpigment, fehér és fekete összetevő arányával, ahogy nála is az egyes lemezek ezeket testesítik meg. Ha összekevernénk  az összetevőket — például egy Maxwell tárcsával külön külön — a kevert színek is egyenletesen változó skálákat mutatnának művein.”

ÉF

Források: MÉSZ, Wikipedia, Építészfórum