Közélet, hírek

Elhunyt Virág Csaba

2015.06.01. 20:07

Szombatról vasárnapra virradó éjjel elhunyt Virág Csaba kétszeres Ybl-díjas építész, a közelmúlt magyar építészetének egyik emblematikus alkotója.

1956-ban diplomázott a Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karán. Kétszer is kapott Ybl-díjat, először 1968-ban, másodszor 1974-ben. Az Iparterv építésze, majd a Lakóterv vezető építésze. 1994-ben, 61 évesen saját irodát alapított Z. Halmágyi Judittal (Virág Csaba & Z.H.J. Építésziroda), miközben az egyetemen is tanított. Legismertebb épületei többek között az MTI székháza, az ALAG Center, az MVM OVIT székház, a Lauder Javne Alapítványi Iskola. Az utóbbi évek munkáiból az epiteszforum.hu-n is bemutattunk kettőt: a Császárfürdőt és a Rózsadombi villaparkot.

Egykori munkatársaitól tudjuk, hogy az utolsó pillanatig dolgozott, tervei voltak és tervezett.

[a_szerk]


 

Göcsei Sándor így ír Virág Csabával való másfél évtizedes közös munkájukról saját honlapján:

"Munkahelyet az egyetem alatt nem kerestem, diplomavédésem napján azonban másként alakultak a dolgok. Az opponenciámat nem kaptam meg, csak a védés közben hallottam felolvasva, és az ott szokatlan módon az épület “virág csabásságát” említette. A teremből kilépve Hercsuth tanár úr szólított meg, hogy Virág Csaba - kétszeres Ybl díjas építész - végzőst keres. Jel - gondoltam. Személyesen nem ismertem, de másodéves koromban alkotó héten a szomszéd teremben korrigált, és jókat hallottam róla, talán az ALAG Centert és az MTI-t láttam tőle. A Lauder Iskola utáni kihalt irodában találkoztunk. Portfólió, kérdések a magyar és a világ napi építészetéből, jóízű beszélgetés.

Felvett. Délelőtt az egyetemen tanultam, tanítottam és kutattam, délután és este az irodában dolgoztam, ami akkoriban a LAKÓTERV volt. Sajnos a kimúlás korszaka, érdekes munkák fiatalon, aztán különváltunk, és Virág Csaba és ZHJ Építésziroda néven elköltöztünk a Hűvösvölgybe. Tanulmányterveket készítettünk sok ma már beépült területre (Déli pályaudvar környéke, Westend, Duna Plaza, Auchan), TV-székház tervek, illetve Z. Halmágyi Judittal pályáztunk minden elérhető érdekes helyszínre (Abuja, Erzsébet tér, Strabag). Részt vettünk a Nemzeti Színház pályázaton, illetve meghívásos pályázatokon (Matáv, Budapesti Német Iskola, MTV Székház, Kossuth Lajos utcai irodaház). Közben kezdett valósággá válni a Kálvin tér együttes beépítésének lehetősége. Rengeteg szervezési munkát, egyezetést jelentett eljutni a tervezésig, és akkor úgy hittük, túl vagyunk a nehezén.

Virág Csaba és ZHJ a kezdetektől fogva támogatott saját törekvéseimben, akár konzultatív módon is. Virág Csaba "up to date" építészetként aposztrofálja a történeti építészetben gyökerező elveken alapuló, de megújuló formanyelven megszólaló alkotásokban formát öltő tevékenységünket.

Kálvin tér. Magyarországon talán mindenki hallott róla, megjelent számtalan szakmai, politikai és ki tudja milyen indíttatású cikk, TV- és rádióriport, vélemény. Tanulságát tekintve egy, a város fontos pontján, műemléki környezetben álló modern építészeti együttes, mely a Kálvin tér mindig is meglévő térfalait pótolja. Több fővárosi és műemléki tervzsűri, elvi-, építési-, módosított építési-, bontási-, fennmaradási engedély, a legkülönfélébb szakhatóságok - METRÓ, Katasztrófavédelem - hogy csak a legpikánsabbakat említsem. Számunkra végül is egy hat éves történet, napi izgalmakkal, örömökkel és bosszúságokkal.

Közben megépült a szombathelyi Park Hotel Pelikán szállodánk, Kőszegen a Portré, elváltunk ZHJ-tól. Sokat tanultam tőle, más világ, az ösztönös intuíció, lelki építészet világa. [...] Virág Csabával is tovább dolgoztunk, többnyire kisebb, de gyorsabban lefutó projekteken, zömmel lakóépületeken, melyekből az egyik érdekes projekt a Felvinci Villapark volt, 47 luxuslakás tökéletes budapesti panorámával, tervezés szempontjából rendkívül nehéz terepen elhelyezve, vagy például a Pusztaszeri úti két íves társasház hasonló adottságokkal. Közben ismételten sikerült belebonyolódnunk egy hosszúnak ígérkező tervezési munkába, a Budai Irgalmasok Kórházának felújításába. A meglévő épületeik a Rudas és a Komjádi uszoda között, önálló gyógyvízbázisra települtek. Az intézmény magába foglalja időrendi sorrendben Budapest legnagyobb török fürdőjét 1560-ból, a klasszicista Hild-udvart, és a 70-es évekbeli modern kórházszárnyat. Ezek együttes, jól harmonizáló működésének megteremtése volt a feladat, melyet koncepciószinten el is készítettünk. Első lépésben a Veli Bej fürdőjének és kiszolgáló létesítményeinek méltó bemutatása valósult meg, jó pár év alatt, sok vesződséggel.

A lassan másfél évtizednyi közös munka után útjaink egy időre különváltak - Csaba nyelvén másfelé fordítottam vitorlámat – utolsó közös munkánkat nagy élvezettel készítettük, Budapest egy frekventált pontján, a Duna partjára. Befektetői pályázat révén nagy szabadsággal alkothattunk, és közös véleményünk szerint valami izgalmas, példamutató Duna parti játékot hoztunk létre."

 


 

Árvai András, Masznyik Csaba, Molnár Szabolcs és Tardos Tibor interjúja a 6b.hu-n 2013-ból