Közélet, hírek

Elindult a Budapesti Atlétikai Stadion építése - bontják a VITUKI toronyházat

2020.12.10. 11:45

Elkezdődött a leggyakrabban VITUKI telepként említett, egykori ipari terület rehabilitációja és az atlétikai világbajnokságra tervezett Budapesti Atlétikai Stadion kivitelezése. Az előkészítés részeként felmérték a helyszínen álló, 1976-ban épült toronyház állapotát és a műszaki, valamint a gazdasági szempontokat is figyelembe véve a bontás mellett döntöttek.

A projekt keretében a VITUKI ipari területeként ismert telepének és Duna-parti részének rehabilitációja valósul meg, amely során megkezdődhet a Budapesti Atlétikai Stadion építése és egy új, nyitott sport- és rekreációs közpark kialakítása is. A BMSK Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. beruházási ügynökség tájékoztatása szerint december 10-én bontják el a VITUKI Környezetvédelmi és Vízgazdálkodási Tudományos Kutató Központ toronyházát a 2023. évi atlétikai világbajnokságra megépülő Nemzeti Atlétikai Stadion kivitelezéséhez fűződően.

A munka előkészítése során felmérték az 1976-ban épült VITUKI toronyházának állapotát is. A megvalósíthatósági tanulmány vizsgálta a Mühlbacher István (Iparterv) tervezte toronyház szerkezetét, állékonyságát, valamint későbbi lehetséges funkcióját, és megállapította, hogy a torony jelenlegi állapotában tovább nem hasznosítható, így műszaki-gazdasági okokból szükségessé vált annak bontása. 

A közbeszerzési eljárásban nyertes kivitelező konzorcium a hierarchikus bontási technológia helyett a jelentős időmegtakarítást eredményező robbantásos technológiát választotta, melynek engedélyeztetése lezajlott. Az elbontás során a toronyépületet a Rákóczi híd felé, a hosszabbik oldalával párhuzamosan döntik el. Az épületegyüttes 1864 négyzetméteres "lepényépületét" hagyományos technológiával bontják el.

A stadion építéséhez közvetlenül kapcsolódó munkálatokon kívül, a Rákóczi hídtól a Kvassay zsilipig, valamint az új Kábelhídon át egészen Észak-Csepelig új árvízi védmű, part menti gyalogos sétányok, kerékpáros utak, valamint hajóállomások is készülnek. A tervek szerint a fejlesztéssel megvalósulhat a teljes pesti rakpart északi és déli területeinek gyalogos, kerékpáros és vízi összeköttetése egészen a Csepel-szigetig.

A területet érintő városrendezési tervek módosításával a településképet is meghatározó Duna felőli látványfolyosó arculata megtisztul, mivel az egykori ipari funkciók és a korábban javaslatként megfogalmazott magas beépítésű lakóparkok, irodaházak helyett alacsony beépítésű sport és rekreációs funciók jönnek létre. 

forrás: MTI