Közélet, hírek

Elindult a Nemzeti Hauszmann Program honlapja

2019.08.25. 06:10

Öt évvel a bejelentését követően elindult a Nemzeti Hauszmann Program honlapja is, amely pontokba szedve mutatja be az aktuális, illetve a közeljövőre tervezett programelemeket. Indul a Külügyminisztérium, a főhercegi palota és a Honvéd Főparancsnokság újjáépítésének előkészítése, de felújítják a Várlejtő kertjeit is.

A 2014-ben meghirdetett Nemzeti Hauszmann Program most indult honlapja a 2019-2021-es időszakra tervezett projektelemeket mutatja be, Fodor Gergely, a Budai Várnegyed területén megvalósuló kormányzati beruházásokkal kapcsolatos egyes feladatok ellátásáért felelős kormánybiztos ismertetője szerint. A 10 programelem között van olyan, amely részben vagy egészben már befejeződött, de van olyan is, amely a hosszabb távú munka előkészítéseként értelmezhető. A kormánybiztos írásából kiderül: a jelenlegi munkával párhuzamosan a Budavári Palota teljes felmérése is zajlik, megalapozva a további rekonstrukcióról hozandó döntéseket.

A programelemek közül egy mára teljesen elkészült: az egykori karmelita kolostor, a későbbi Várszínház átépítése és rekonstrukciója a Miniszterelnökség számára. Itt egy új épületet is emeltek a ZDA - Zoboki Építésziroda tervei alapján, az egykori tábori püspökség helyén.
A „Csikós udvar” elnevezésű programelem részben azokat a fejlesztéseket takarja, amelyek 2019-ben már befejeződnek: az egykori Királyi Lovarda, a Főőrség, valamint a kettő szintjét összekötő Stöckl-lépcső visszaépítését. A munkákat ebben az esetben Potzner Ferenc irányította. A munka az ugyancsak a két szint összekötését szolgáló, Hauszmann-féle rámpa újjáépítésével, a török kori Karakas pasa tornyának rekonstrukciójával, illetve a Lovarda szintjét támasztó támfal rekonstrukciójával folytatódik.

Jelenleg is zajlik a Budavári Palota déli szárnyának, illetve az ebben elhelyezkedő Szent István-teremnek a rekonstrukciója. A munkálatok momentán az Országos Széchényi Könyvtárat és a Budapesti Történeti Múzeum tömbjét összekötő nyaktagra vonatkozik. Ide építik vissza a századfordulós iparművészetünk egyik csúcsművének tartott, de a háborúban jelentősen sérült, majd elpusztult reprezentációs termet, valamint néhány kapcsolódó helyiséget, a korábbi homlokzati beosztás rekonstrukciójával.

Szintén a Palota épületéhez kapcsolódó programelem, hogy a középkor várfalak gyilokjárójának rekonstrukciójával megvalósulna az épület körbejárhatósága, valamint újra a helyére kerülne az Erzsébet királyné által építtetett pergola a Palota déli homlokzata előtt.
A jelenleg előkészületi fázisban levő munkák között szerepel az egykori Külügyminisztérium újjáépítésének előkészítése, a Dísz tér délkeleti sarkán található, jelenleg üres telken. A második világháborúban megsérült, majd elbontott ötszintes, közel 2600 négyzetméteres, eklektikus palota homlokzata az eredeti mintájára épül vissza, és belsejében is korabeli jegyeket visel majd.

A jelenleg töredékében, két szint magasságban álló egykori Honvéd Főparancsnokság épülete is visszaépülne eredeti méretében, turisztikai és kulturális funkciókkal. Az épülettömb Szent György térre néző homlokzatát modern formában építenék újjá (a korábban itt állt Honvédelmi Minisztérium nem épülne vissza).

Az újjáépítésre szánt épületek között szerepel József királyi főhercegnek a Szent György tér nyugati oldalán állt egykori palotája, valamint az ehhez kapcsolódó kert és istálló, mégpedig a századfordulós, Korb Flóris és Giergl Kálmán által tervezett állapotban.
A Program egyelőre nem tisztázza az újjáépítendő tömbök funkcióját: mindhárom épület esetében „intézményi”, „irodai”, illetve kulturális és turisztikai szerepet tüntet csak fel. A programelemek jelen fázisa csak az újjáépítések előkészítésére vonatkozik – 2021-ig tehát a fenti esetekben még nem indulnak meg a munkálatok.

A program további elemei viszont olyan rekonstrukciós, illetve helyreállítási munkák, amelyek már a közeljövőben lényegi változást hozhatnak a Vár jelenlegi állapotában. A tervek szerint helyreállítják a Mátyás-kutat, illetve a jelenleg nem működő Halászó fiúk kútját a Nemzeti Galéria dunai homlokzata előtt. A Vár nyugati oldalán helyreállítanák a Fehérvári rondellát, a várfalak alatt elterülő Nyugati kert pedig a jövőben a Vár harmadik mélygarázsának adna helyszínt. Ezt a zöldfelületek rendezése kísérné.

Emellett önálló programpont tartalmazza a Várlejtő déli, délkeleti, délnyugati és keleti lejtőinek rekonstrukcióját, kertépítészeti fejlesztését, továbbá a Szent György tér régóta esedékes rendezését.

A Nemzeti Hauszmann Program honlapjával párhuzamosan saját Youtube-csatornát is indított.