Közélet, hírek

Elkészült a dégi Festetics-kastély külső felújítása és díszkivilágítása

2020.12.30. 14:05

Legkorábbi és egyik legjelentősebb klasszicista magyar kastélyunk teljes megújulása 2021 végére készülhet el, homlokzati rehabilitációja viszont már - szó szerint - új fényében várja az új évet és az állandó kiállítás megépítését.

Pollack Mihály épülete és a hozzá tartozó angolpark Festetics Antal császári és király kamarás döntésével épült fel a család dégi birtokán. A háromszintes, U alakú épületet 1802 és 1815 között kivitelezték, a főbejárat klasszicista portikuszához a kötelező elemnek számító reprezentatív lépcső helyett zúzottkővel burkolt rámpa vezet. Akad bőven más építészeti különlegessége is a tervezésnek, de a legtöbben talán az enteriőr szabadkőműves szimbólumairól ismerhetik a műemléket, valamint arról, miszerint itt kapott helyet a társaság titkos levéltára is. A kastély körül az ország egyik legnagyobb és legszebb angolparkja terül el az úgynevezett Szerpentin-tóval, azon belül pedig egy kis szigettel, melyen az 1891-ben épült Hollandi ház áll.  Emeletén a tüdőbeteg gróf Festetics Andorné lakosztálya volt berendezve úgy, hogy a földszinten egy istálló is volt, mivel a mondás szerint annak levegője és a friss tej jó hatással lehetett a betegre. A birtokot tulajdonosai 1944-ben hagyták el, ezek után német katonakórház, orosz laktanya és istálló, majd minisztériumi üdülő, és 1996-ig egy gyermekotthon működött a falak között.

A felújításra a Nemzeti Kastélyprogram keretein belül kerülhetett sor, a Nemzeti Örökvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. lebonyolításával. A munkálatok előkészítése 2016-ban kezdődött meg, a projekt 2018-ban indult el, a rehabilitáció felelős tervezője Garaguly Kinga építész. A szakembereket a homlokzatok fehér és „műemlékes sárga" színe, valamint a részletmegoldásaiban eltérő, szinte minden homlokzati oldalon más-más helyreállítási eljárást mutató állapotok fogadták. A külső kőszerkezetek a lábazaton, a párkányokon, és a burkolatokon már a pusztulás különféle változatos formáit, olykor végstádiumait tükrözték.

Eredeti építéskori felület nagyon kevés maradt a kastélyon, a megmaradt részleteket viszont minél kevesebb kiegészítéssel próbálták konzerválni a szakemberek. A megmaradt történelmi textúrákat össze kellett hangolni az új felületekkel is, ehhez egy anyagában színezett új fedővakolat és annak kézműves jellegű struktúrája asszisztált. A színek kiválasztása a festőrestaurátori kutatás alapján és Pollack egyéb épületeinek tanulmányozása mentén történt. Az építészeti tagozatokat az általános falszínhez képest egy árnyalattal és struktúraeltéréssel emelték ki a tervezők, hogy plaszticitásuk jobban érzékelhető legyen. Fontos szempont volt még, hogy a beépített új anyagok a magas minőségű eredeti részekkel szépen öregedjenek együtt, ám azok fizikai és kémiai paraméterei megfeleljenek a kortárs kihívásoknak.

A most készülő ütemben a kastély homlokzatát sikerült megnyugtatóan biztosítani hosszútávra, Kralicsek László és Klosz András világításterve alapján pedig az új műemléki díszkivilágítás is elkészült az elmúlt napokban. „Az épület külső, általános fényármegvilágításán túl hangsúlyozni szerettük volna az építészeti elemeket is, – így a portikuszokat, timpanonokat – melyek térbeli plaszticitását külön belső és külső világítással hangsúlyozzuk. A különleges rámpákat alacsony fénymagasságú lámpatestekkel világítjuk meg." – nyilatkozott Garaguly Kinga. Mint hozzátette, a világítástervezés koncepciójában az épület klasszicista, mondhatni hűvös eleganciáját vették alapul, melyre némi ellensúllyal felelnek az épület és a térvilágítást eddig teljesen nélkülöző angolpark új meleg fényei. A világítás erőssége illeszkedik majd a környezethez:

„A magas világítási komfort tehát nem zavarja az épületben lévőket, a pontos optikájú lámpatestek pedig minimálisra csökkentik a környezetbe jutó fényszennyezés mértékét, így például a kastély mellől is láthatóak lesznek a csillagok.„ – mondta a tervező.

A felhasznált lámpatestek ráadásul magas minőségű LED fényforrással szereltek, mellyel az energiatakarékossági szempontok is érvényesülnek – a karbantartás mentesség és hosszú élettartam mellett.

A turisztikai projekt keretében a kastélybelső nagyobb része is megújul, valamint a Hollandi ház is, melyek tervezője a Gábor&Svejkovszki építésziroda. A tájépítészeti feladatokat az S73 iroda végzi Balogh Péter vezetésével. A beltérben épülő kiállítási koncepció a Festetics család dégi grófi ágához és a klasszicista kastélyhoz, valamint építése korához köthető tartalmakra épül majd: a földszinti kiállítás keretében az ország – az 1857-es grófi rangemelésig – „leggazdagabb köznemesi családjának" a történetét ismerhetjük meg, benne mindennapi életüket, hobbijaikat, szórakozási, sportolási szokásaikat, mindezt interaktív módon, 21. századi technikai eszközök bevonásával. A felső szint leendő kiállításának célja az lesz, hogy hitelesen, történeti dokumentumok és levéltári kutatások alapján, a tisztánlátást szolgálva mutassa be a szabadkőművesség nemzetközi és hazai vonatkozásait.

A birtok a jelenlegi beruházáson túl újabb fejlesztési ütemekre is számíthat, hiszen az egykori narancsház, a dézsmapincék, vagy a parádésistállót is magában foglaló kiskastély együttese felújítására már elkészült az első ütemre szervesen ráépített koncepció.

 

A cikk a műemléki fejlesztést lebonyolító NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft.-vel együttműködésben született.