Közélet, hírek

Elkezdődött az új önkormányzati bérház építése a XIII. kerületben

2022.01.19. 17:04

Miután múlt héten átadták a Jász utcai 35 lakásos passzív bérházat, a Petneházy utcában is megkezdődtek a munkálatok. A két tömbből álló új lakóházban 67 lakást alakítanak ki, a földszinten pedig üzletek, irodák is helyet kapnak. 

Hétfőn elkezdődött a Petneházy utca 90. szám alatti újabb, 67 lakásos önkormányzati bérház kivitelezése, miután a képviselő-testület múlt héten elfogadta a beruházás célokmányát - adta hírül a XIII. kerületi önkormányzat. 

A poszt szerint a lakóépület megvalósítása közel ötmilliárd forintba kerül, amit teljes egészében saját forrásból finanszíroz a kerület. Bár a fővárosi kormányhivatal az építési engedélyt már 2020 márciusában kiadta, ám az akkor kezdődött járványhelyzet miatt a kivitelezés megvalósítását halasztani kellett. Azt is említik, hogy a sikeres közbeszerzési eljárás a közelmúltban zárult le - az uniós közbeszerzési értesítő alapján éppen ma hirdették ki a kivitelezésre vonatkozó eljárás eredményét. Ebben az is szerepel, hogy az épület megfelel a passzívház kritériumainak. A lakóház tervezőjét, a ZIP Architects irodát még 2019-ben választották ki a projektre. 

Ahogy az önkormányzat bejegyzéséből kiderül, a tervezett épület a Petneházy utcára merőlegesen álló két lapostetős – földszint + 4 emelet és földszint + 5 emelet magas – épülettömegből álló lakóház lesz, melyben a 67 lakás mellett a földszinten üzletek, valamint irodák kapnak helyet. A keleti tömb középfolyosós elrendezésű, míg a nyugati külső függőfolyosós rendszerű. A bérházban többféle méretű, átlagosan 55 négyzetméter alapterületű összkomfortos lakások lesznek. A beruházásról néhány látványtervet is megosztottak. 

Az önkormányzat bérlakás-programjában azt a célt határozták meg, hogy a ciklus öt éve alatt legalább 50 új otthont épüljön. Mi is beszámoltunk arról, hogy múlt héten átadták a Jász utcában megépült 35 lakásos, ugyancsak teljesen önkormányzati tulajdonú bérházat, amit szintén saját forrásból emelt a kerület.