Közélet, hírek

Élőben jelentkezett be Lesley Lokko, a 2023-as Velencei Építészeti Biennálé kurátora

2023.02.23. 14:56

Az idei Velencei Építészeti Biennálén 63 nemzeti pavilon és 89 résztvevő lesz, köztük jelentős afrikai képviselettel. "A jövő laboratóriuma" című 18. Nemzetközi Építészeti Kiállítás 2023. május 20-a és november 26-a között lesz látogatható Velencében.

Az idei kiállítás 63 nemzeti pavilont foglal magába, amelyek közül 27 a Giardini-ben, 22 az Arsenale-ban és 14 Velence belvárosában lesz megtekinthető. A hat részből álló kiállításon 89 rendező vesz részt, akiknek több mint fele Afrikából vagy az afrikai diaszpórából származik, a nemek aránya 50-50%, a résztvevők átlagéletkora pedig 43 év.

A közreműködők között szerepel többek között az Adjaye Associates, az atelier masōmī, a Kéré Architecture, a MASS Design Group, Sumayya Vally és Moad Musbahi, a Theaster Gates Studio, Andrés Jaque / Office for Political Innovation, Liam Young, a Neri&Hu Design and Research Office, hogy csak néhányat említsünk.

A Giardini, az Arsenale és a Forte Marghera területén megrendezett, nagy érdeklődéssel várt 2023-as Velencei Építészeti Biennálét néhány hónap múlva nyitják meg. A "változás ügynökeire" összpontosító kiállítás számos újdonságot mutat be. A Nigeri Köztársaság első alkalommal vesz részt, míg Panama önálló pavilonnal fog rendelkezni. Az Apostoli Szentszék saját pavilonnal tér vissza a biennáléra, mely a San Giorgio Maggiore szigeten lesz látható. A résztvevők átlagéletkora 43 év – mely a különleges kurátori projektek esetében 37 évre csökken, a legfiatalabb alkotó 24 éves –, a 2023-as kiállítás 89 résztvevőjének 46%-a az oktatást tekinti a működése egyik formájának.

Az idei téma a "Változás", mely Lesley Lokko megfogalmazásában a művészeti kiállításoktól kölcsönzi a struktúrát és a formátumot, de a művészetre kritikus módon kíván reflektálni. "Lehetetlen egy jobb világot építeni, ha az ember nem tudja először elképzelni" - emeli ki Lokko. A Giardini központi pavilonjában 16 olyan gyakorlatot gyűjtöttek össze, amelyek "az afrikai és diaszpórikus építészeti produkció desztillált erejét képviselik". Az Arsenale komplexumban a kurátor különleges projektjei most először ugyanolyan nagyszabásúak lesznek, mint a többi kategória. Mindkét helyszínen fiatal afrikai művészek mutatnak be olyan munkákat, amelyek közvetlenül foglalkoznak a kiállítás két fő témájával, a dekolonizációval és a dekarbonizációval.

“Reflektorfénybe kerül az afrikai származású emberek áramló és összefonódott kultúrája, amely ma már az egész világot behálózza. Mit szeretnénk mondani? Hogyan fog változtatni bármin is az, amit mondunk? És, ami talán a legfontosabb, hogy hogyan fog az, amit mondunk, kölcsönhatásba lépni azzal, amit "mások" mondanak, és hogyan fog megvalósulni az, hogy a kiállítás ne egyetlen történet legyen, hanem párhuzamos történetek gyűjteménye, amely jól tükrözi a kor problémáival kapcsolatos gondolatokat, összefüggéseket, törekvéseket és célokat?" – Lesley Lokko

Az alkotók és a közönség közötti szakadék áthidalására tett kísérlet a Karnevál, mely egy hat hónapon át tartó, a témákat tovább boncoló – előadásokat, panelbeszélgetéseket, filmvetítéseket és performanszokat magába foglaló – rendezvénysorozat. Az építészeti gyakorlatnak ebben az új formájában "politikusok, döntéshozók, költők, filmesek, dokumentumfilmesek, írók, aktivisták, közösségszervezők és közéleti értelmiségiek osztoznak majd a színpadon építészekkel, akadémikusokkal és diákokkal". Szintén első alkalommal kerül megrendezésre a biennále keretében a Biennale College Architettura, amely 2023. június 25-től július 22-ig tart. Tizenöt neves nemzetközi oktató ötven diákkal, pályakezdő szakemberrel és egyetemistával fog együtt dolgozni a világ minden tájáról, akiket Lesley Lokko egy 986 pályázatot összegyűjtő nyílt pályázati eljárás során választott ki.

“Szándékosan döntöttünk úgy, hogy a résztvevőket "szakmagyakorlóknak" nevezzük – jelentette ki a kurátor – és nem "építészeknek" és/vagy "urbanistáknak", "tervezőknek", "tájépítészeknek", "mérnököknek" vagy "akadémikusoknak", mert azt állítjuk, hogy mind Afrika, mind a gyorsan hibridizálódó világ gazdag és összetett viszonyai az "építész" kifejezés más és tágabb értelmezését igénylik." – Lesley Lokko

A 18. Nemzetközi Építészeti Kiállítás előmegnyitójára 2023. május 18-án és 19-én, a díjátadó ünnepségre és a megnyitóra pedig 2023. május 20-án, szombaton kerül sor.

Forrás: ArchDaily

 

Szerk. & ford.: Borenich Levente