Közélet, hírek

Engedélyezési eljárás indult a Fontana helyére épülő Müller üzletházra

2022.06.01. 13:20

A szocializmus végének egyik legérdekesebb építészeti emléke volt a Fontana, a Vedres György és a BUVÁTI által jegyzett épületet azonban teljesen elbontatta a tulajdonos német Müller cég, amely valójában már több mint egy évtiezede küzdött egy új üzlet- és társasház megépítéséért. A terveket az ankner buchholz architekten és az AULA építésziroda jegyzi.

A hajdani Aranypók (egy 1985-ös pályázat után azonban Fontana divatházként továbbélő), városszerkezeti megoldásait tekintve is figyelemreméltó együttes a BUVÁTI és azon belül Vedres György építész munkáját dicsérte valaha. Az átadása után szinte nem is olyan sokkal, alig több mint egy évtizeddel később már a Müller tulajdonába került az ingatlan, amely vállalatnak egyébként pont az épülettel szemben működik egy (ezek szerint kinőtt) üzlethelységük. A bontásért a tulajdonos évek óta küzdött. Az 1980-as évekbeli üzletház és a jelenlegi tulajdonviszonyok történetét, valamint a bontás hírét részletesen a Válasz Online írta meg tavaly márciusban.

Az épület eltüntetését immáron egy évvel ezelőtt megkezdték, és mára fejezték be teljesen. Az ÉTDR-ben május 27. óta újabb engedélyezési eljárás tűnt fel, benne egy helyszínrajzzal és két homlokzati tervvel, de az új épületet német oldalról jegyző ankner buchholz architekten saját oldalán és instagram felületén is láthatóak már nyilvánosan látványok.


Az új tömb előtt úgy tűnik, megmarad Wild László, Giovanni da Blogna Merkur-szobrának másolataként ismert alkotása, ám a korábbi teres kialakítás helyett teljesen beépül majd a telek. Mint az a német építésziroda honlapján, a projekt ismertetőjében olvasható, főként ezen megoldásukra a legbüszkébbek: szerintük ugyanis a saroképület létrehozásával helyreáll majd a történeti városszövet és szintén kiemelik, hogy az új épület homlokzatának anyaghasználata, horizontális és vertikális tengelyeinek elosztása is a környező műemléki állományt tartja majd tiszteletben, ellentétben a korábbi üzletházzal.

Az új komplexum három üzletszinten kívül bérelhető lakásokat kínál majd +2 és +7 szinten, a legfelső lakások esetében pedig privát tetőkertes kialakítású ingatlanok is rendelkezésre állnak majd.