Programok

Építészek Mesteriskolája — Filmvetítés a FUGÁ-ban

2010.03.10. 10:23

Mintegy húsz szereplője van ennek a javarészt interjúkból és archív képanyagokból összeállított dokumentumfilmnek, amely a MÉSZ Mesteriskolájának több mint 50 évre visszanyúló történetét próbálja meg felvázolni.
Vetítés: 2010. március 17-én 18 órakor.

Mintegy húsz szereplője van ennek a javarészt interjúkból és archív képanyagokból összeállított dokumentumfilmnek, amely a MÉSZ Mesteriskolájának több mint 50 évre visszanyúló történetét próbálja meg felvázolni.

A hosszú évtizedeken át mítosz övezte iskola a történelmi változásoknak megfelelően más-más küldetést töltött be. Az ötvenes évek felforgató politikai erőterében – eredeti célját némiképp meghazudtolva – a szakmai túlélés közegét jelentette, egy évtizedes kényszerszünet után pedig az építészeti tervezés nyomasztó kötöttségei és behatároltságával szemben „kvázi” szabadabb szellemi mozgásteret kínált a komolyabb praxis híján fölös energiákkal rendelkező fiatal építészek számára. A Mesteriskola, mint az „építészek elit klubja” egyben a generációk intenzív találkozási fóruma is volt, így a különböző korosztályok az értékrendek változását, a politikai-gazdasági körülmények átalakulását egymás közelségében élhették át. A rendszerváltást túlélte az iskola, amelynek legújabb korszaka Szendrői Jenőnek, az iskola meghatározó alakjának 2000-ben bekövetkezett halálával vette kezdetét.

A film eredetileg a 2003-ban 50 éves születésnapját ünneplő MÉSZ Mesteriskola vezetőinek felkérésére készült. A szükséges anyagi forrás nehézkes és hosszadalmas előteremtése folyamán azonban egyre inkább önálló életre kelt a rögzített interjúkból összeálló történet.

Az „ÉPÍTÉSZEK MESTERISKOLÁJA” című film a hazai szakmai közbeszédben talán szokatlan módon, különféle nézeteket, álláspontokat helyez egymás mellé, ütköztet. A vezető, domináns személyiségek mellett megszólalnak az iskolát árnyaltabban vagy éppen erős kritikával szemlélő egykori résztvevők is, így próbálva meg minél valószerűbb képet megformálni ebben az időben, sőt szemléletben és kérdésfeltevésekben is beláthatatlanul szerteágazó témában.

Építészek Mesteriskolája 
120 perces dokumentumfilm két részben
rendező: Madzin Attila és Vámos Dominika
2007-2010

vetítés időpontja: 2010. március 17. szerda, 18.00
helyszín: FUGA Budapesti Építészeti Központ, Budapest V., Petőfi Sándor u. 5.
Belépő:1.000 Ft
A film készítői a teljes bevételt Basa Péter családjának ajánlják fel.            
A vetítés után beszélgetés a filmről.
Moderátor: Szalai András építészmérnök, művészettörténész