Közélet, hírek

Építészetkritikus kapott idén Pulitzer-díjat

2020.05.08. 20:08

Christopher Knight, a Los Angeles Times kritikusa nyerte el a 2020-as Pulitzer-díj elismerését kritika kategóriában, a Los Angeles-i művészeti múzeum (LACMA) vitatott bővítéséről szóló írásáért.

Christopher Knight „rendkívüli közösségi szolgálatért, a tervezett bővítésről szóló szakmai, éles kritikai hangot megütő írásáért" részesült a díjban, ezáltal belépett azon kevés építészet és művészetkritikus közé, akik munkáját korábban Pulitzer-díjjal ismerték el. A Los Angeles-i művészeti múzeum (Los Angeles Museum of Art) az Egyesült Államok egyik legfontosabb és legnagyobb múzeuma, amelyben ókori kollekciók és kortárs alkotások egyaránt helyet kapnak. Az intézmény 1965-ben költözött a jelelegi helyszínre, de az épületegyüttest a mai napig folyamatosan bővítik.  

Az 1965-ben átadott 3 épületből álló komplexum William Pereira tervei szerint valósult meg, míg legnagyobb épülete Renzo Piano koncepciója alapján. A sorba Peter Zumthor is beállt, akit a múzeum nagyszabású fejlesztésének megtervezésére kértek fel. Az építész a komplexum több, önálló, ´70-es, ´80-as években épült részét is lebontásra javasolta. A 2013-ban bemutatott tervek éles vitát váltottak ki mind a szakma, mind a civilek, mind a sajtó körében, többen bírálják a nyilvános alaprajzok hiányát és a projekt átláthatatlanságát. Christopher Knight az elmúlt években élesen bírálta a beruházást, többször fogalmazott meg kritikát mind a múzeum igazgazó, mind az építész felé, miközben a fejlesztés minden apró részletét és kétes elemét igyekezett bemutatni az olvasónak.  

Knight 1989 óta publikál a Los Angeles Times hasábjain, újságíró karrierje előtt a San Diego-i Kortárs Művészeti Múzeumban dolgozott kurátorként. 1991-ben, 2001-ben és 2007-ben már jelölték az elismerésre. A Pulitzer-díj mellett idén a Rabkin Alapítvány is elismerte eredményeit a művészeti újságírás területén.