Pályázatok/Nemzetközi

Építészeti írás - BETA 2016

2016.08.24. 07:59

A BETA 2016 a Romániai Építészek Kamarája által szervezett Temesvári Építészeti Biennálé keretén belül megvalósulú verseny és kiállítás, témája Figyeld a várost. Az Építészeti írás kategórájában olyan esszéket várnak, amik a kritikát, az építészeti közbeszédet serkentik és segítik. Leadási határidő szeptember 5. 

Építészeti írás

Az Építészeti írás kategória a kritikát, az építészeti közbeszédet serkenti és segíti elő mint városaink, épített környezetünk állapotának alapvető alkotóeleme, és mint a széles nyilvánossággal folytatott párbeszéd eszköze.

Ebbe a kategóriába olyan esszéket lehet benevezni, amelyek a "Figyeld a várost" témát dolgozzák fel. Az esszék a témával kapcsolatos sajátos szemlélet kifejtését foglalják majd magukba.

Ebben a kategóriában olyan résztvevők jelentkezését várjuk, akik az építészet és a városrendezés elméleti és kritikai oldalában (építészek, városrendezők, egyetemi oktatók vagy az egyetemek/építészeti-városrendezői részlegek egyetemistái/mesteri hallgatói/doktori hallgatói) és a kapcsolódó szakterületeken (szociológusok, pszichológusok, műkritikusok, filozófusok stb.) érdekeltek, akiknek állandó lakhelye Romániában, Magyarországon vagy Szerbiában van.

A kiválósági díj összege ebben a kategóriában 1000 euró.

Egy pályamű benevezéséhez ebbe a kategóriába kötelező betartani a "layout benevezés" modellt. A pályaművet a versenybe a "benevezés űrlap" kitöltésével lehet benevezni. További részletek ezen a linken.

A "Figyeld a várost" téma ösztönzés egy álláspont felvállalására és párbeszéd elindítására, arra, hogy részt kell venni egy egészséges városi környezet létrehozásának értelemszerűen kollaboratív folyamatában; a város alatt itt az őt alkotó fő dimenzióknak egymás mellé álíltását kell érteni: az emberi és az urbánus, ugyanis ezek között egy egymást kölcsönösen alakító kapcsolat van

Leadási határidő: szeptember 5. 24 óra (romániai idő szerint)

A zsűri tagjai: 

Ștefan Ghenciulescu
Gyakorló építész, kutató, kritikus, kurátor, kulturális projektek szerzője és társszerzője. A Zeppelin című folyóirat főszerkesztője. A Bukaresti Ion Mincu Építészeti és Urbanisztikai Egyetem docense. Az Orașul transparent. Despre limite și locuire în București című könyv szerzője és további 8 könyv társszerzője és társszerkesztője. Díjak (társszerzőként a Zeppelin csapatában): döntős, European Public Space of the Year 2011; Román Pavilon, Velencei Építészeti Biennálé, 2006; 12 díj és jelölés az Országos Építészeti Biennálén és a Bukaresti Éves Építészeti Tárlaton.

Ivan Kucina
Ivan Kucina az Anhalti Egyetem Dessaui Építészeti Karának vendégprofesszora. 1996-tól a Belgrádi Egyetem Építészeti Karának munkatársa, 2002-től egyetemi adjunktusként. Vendégprofesszor volt a következő egyetemeken: School of Design Strategies - Parsons The New School for Design, New York; Polis University, Tirana; KTH - School of Architecture, Stockholm; GUtech - Muscat, Oman. 2006-ban a BINA (Belgrade International Architecture Week) társalapítója, jelenleg pedig programigazgatója. 2012-től a belgrádi MIKSER fesztiválon belüli Urban Transformations projekt programigazgatója.

Vasáros Zsolt
Vasáros Zsolt 1973-ban született magyar építész. Építészetet, régészetet és egyiptológiát tanult különböző egyetemeken és ösztöndíjakkal, építész diplomáját a BME Építészmérnöki Karán kapta 1997-ben. 2000-ben alapította meg a Narmer Építészeti Stúdiót. Elsősorban innovatív, különösen múzeumi, régészeti és természeti környezetben tervezett projektjeiről ismert. 2005-ben kapta meg a DLA címet, 2003-tól az Építészmérnöki Kar oktatója. Jelenleg nemzetközi, főként a konfliktuszónákban található projekteken is dolgozik, Egyiptomban, Szíriában és Irakban.