Közélet, hírek

Építészeti központ a Belvárosban

2007.10.31. 11:46

Megalakulhat a Budapesti Építészeti Központ Nonprofit Szolgáltató Kft. – döntött a Budapesti Építész Kamara rendkívüli területi küldöttgyűlése október 26-án. A központ számára a Petőfi Sándor utca elején bérelnek helyet.

Megalakulhat a Budapesti Építészeti Központ Nonprofit Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság (rövidítve Budapesti Építészeti Központ Nonprofit Kft.)

Október 26-án tartott rendkívüli területi küldöttgyűlést a Budapesti Építész Kamara (BÉK). Talán nem véletlen, hogy Az Építészet Hónapja (ÉH) befejezése előtt pár nappal, mintegy részeként a szinte átláthatatlan rendezvény-dömpingnek? Ugyanis ha jövőre is lesz ilyen címen „fesztivál”, akkor abban helyet kér majd a budapesti Kamara is, mégpedig várhatóan azzal a hellyel, aminek bemutatása egybeesett a küldöttgyűléssel. A Petőfi Sándor utca 5. szám alatt, valahol az Építészek Háza (Ötpacsirta utca) és a Gödör között...A küldöttgyűlés eredménye: a küldöttek nagy többséggel megszavazták (2 ellenszavazattal és 9 tartózkodással) a Budapesti Építészeti Központ Nonprofit Kft. megalapítását, és egyben felhatalmazta a Kamara elnökét, Bálint Imre DLA építészt, hogy a szervezet képviseletében az alapító okiratot aláírja, a cégeljárásban képviselje. Tehát Bálint Imre felhatalmazást kapott arra, hogy a hely felújításához szükséges hitelfelvételben, valamint minden további szükséges eljárásban korlátozás nélkül képviselje a Budapesti Építész Kamarát.


A szavazás előtt az elnök tájékoztatta a jelenlévőket, elsősorban a küldötteket a küldöttgyűlés céljáról, továbbá Dévényi Tamás elnökségi tag, a helyiségek átalakításának tervezője beszélt a helyről és Mónus János alelnök tartott kortesbeszédet: milyen is egy építészeti központ? A levezető elnöki funkciót betöltő O. Ecker Judit belsőépítész a tervezett költségvetést ismertette.

 


A hely, főleg annak emeleti része sok építész előtt nem ismeretlen, mert itt működött valamikor az Építők Műszaki Klubja. De mint „klub”, sokan mások számára is ismerős lehet, mert volt itt valamikor például bridzs-klub, és igen népszerű rock-klub is. A földszinten – amit a BÉK vesz majd birtokba – még ma is áll a legalább a közel két évtizedig használatlan OTP számítóközpont.

Stílszerűen ebben a helyiségben tartották a gyűlést, ahol majd a központ lesz, aminek egyelőre nincs neve. Az ideiglenes világítással, földre állított fényvetőkkel barlangszerűvé változott teremben különleges részletek, piros sky-jal burkolt oszlopok és szekrényajtók, az előtérben a régi burkolat fűrészelt metszete, itt-ott deszkával kipótolt 60x60 cm-es kettős padló... Dévényi Tamás bemutatott egy alumínium táblát, aminek mindkét oldalán címzés: fedél az OTP dobozához, amiben a számítóközpont adat-anyagait postázták. A tervek szerint a kettőspadlót visszabontják, sok régi, eredeti részletet helyreállítanak majd, és kávézóval, könyvesbolttal, internet eléréssel felszerelt központot alakítanak ki kiállításokra, konferenciákra, ami a továbbképzéseknek is helyet ad, és a BÉK – azaza a Kamara irodáinak átköltöztetését is tervezik.

 

 

Mónus János elmondta, hogy mennyire szükség van az elszigeteltség oldására, és erre hosszú keresés, az V. kerületi Önkormányzattal folytatott tárgyalások után jó helyet találtak, itt hamar megtörténhet az elszigeteltség felszámolása a társadalomtól. De legalább annyira szükséges az építészek egymás közötti elszigeteltségének felszámolása is, ami főképp a tervezőirodák megszüntetésének volt a következménye. A kb. 6-700 m2-en megvalósítandó központ 4 fő funkciója:
– fórum, ahol nyilvánosságot kaphat minden fejlesztés;
– adatbank;
– kiállító és konferencia hely;
– a kamarai tervtanácsok színhelye – hét fővárosi kerület nem alakít saját tervtanácsot, tehát a BÉK feladata lesz e kerületek építészeti terveinek szakmai véleményezése tervtanácsi eljáráson. Mindezen célok megvalósítására költségvetést dolgoztak ki, amiben igyekeztek körültekintően eljárni, esetleges kudarc esetére is. O. Ecker Judit elmondta, hogy a központot minél előbb meg kell valósítani, mert rendkívül fontos mindezen célok elérése, amivel kapcsolatban ő semmiképpen nem borúlátó.

Hozzászólt az előterjesztéshez Kálmán Ernő DLA építész, a Magyar Építőművészek Szövetségének (MÉSZ) elnöke, aki széttartást érez abban, hogy a BÉK nem az Ötpacsirta utcai Építészek Házába "fektet be" 130 millió forintot, és szerinte a minősítés, pl. épületek minősített nyilvántartása nem kamarai feladat. Bálint Imre válaszában elutasította a kifogásokat, és emlékeztetett arra, hogy voltak megbeszélések a régi MÉSZ-székház sorsát illetően, de ezzel kapcsolatban több gond merült fel, melyeket már hosszú évek óta nem sikerül orvosolni. Éppen ezért nem reális a befektetés ilyen címen történő megkérdőjelezése sem.

 

 

A szavazást követően a BÉK vendégül látta a meghívottakat, ám még azt megelőzően illusztris vendégek, Ikvai-Szabó Imre főpolgármesterhelyettes, Beleznay Éva, Budapest megbízott főépítésze és Cselovszki Zoltán, Belváros-Lipótváros - az V. kerület - főépítésze kapott szót. Mindhárman lelkesen üdvözölték a fővárosi területi kamara elhatározását, és kifejezték szándékukat a törekvések támogatására.

vm (szöveg + fotó)