Pályázatok/Magyar

Építészeti ötletpályázat a Bethlen Téri Színház épületének megújítására és energetikai korszerűsítésére

2024.04.25. 13:38

Erzsébetváros Önkormányzata építészeti ötletpályázatot ír ki a Bethlen Téri Színház építészeti és energetikai korszerűsítésére. Az ötletpályázat kiemelt célja, hogy a színház fogadóterei – az előcsarnok, illetve a hozzá tartozó ruhatár és büfé – esztétikailag és műszakilag megújuljanak, vonzó, nyitott és akadálymentes befogadó térré váljanak.

Az energetikai korszerűsítéstől a tulajdonos önkormányzat legalább 30%-os energiamegtakarítást vár. További tervezési feladat az előkert növényesítése, barátságosabbá tétele. A tervezést segíti a színházhoz és annak közvetlen környezetéhez kötődő közösség, a Bethlen Műhely által megfogalmazott ajánláscsomag, amely az ötletpályázat kiírását megelőző közösségi tervezési folyamat során született meg. 

Az ingatlan leírása 

A Bethlen Gábor tér északnyugati oldalán található magasföldszint + 6 emeletes bérház Reiner Dezső tervei alapján épült 1928-ban. A „százlakásos bérpalota" építtetője Rákosi Jakab neve után Rákosi-udvar néven is ismert volt. Az épület jobb oldali részének földszintjére és alagsorába eredetileg mozit terveztek, de az végül színházként nyitott meg „Bethlen-Téri Színpad" néven. A színház 9 év után csődbe ment, majd 1937-ben „Hollywood Filmszalon" néven moziként nyitották újra. A mozi funkció az 1980-as évekig megmaradt, ezután ismét színházként kezdték el használni ezt az épületrészt. 

A bérpalota arculata az építés óta eltelt csaknem 100 év alatt nem változott lényegében, bár az épület nem áll helyi-, vagy műemléki védelem alatt. Az ötletpályázatnak nem célja az építéskori állapot rekonstruálása, inkább olyan innovatív építészeti megoldások keresendők, melyek lehetnek akár kortársak, de harmonikusan illeszkednek az épület külső-belső karakteréhez. 

Az ötletek elbírálásakor fontos szempont az építészeti minőség és innováció, az energiahatékonyság-javítás mértéke, a Bethlen Műhely által megadott ajánlások figyelembevétele, a költséghatékonyság, az esztétika és komfort, valamint az újrahasznosított anyagok felhasználása. Az ötletpályázat összdíjazása 15 ezer euró, amelyet a zsűri a három legjobb díjazottnak ítél oda. Az önkormányzat 40 év alatti, építész végzettségű magánszemélyek pályázatait várja. Az ötletpályázatra jelentkezni a lifabauhausing@erzsebetvaros.hu e-mail címen lehet, a jelentkezők ezután kapják meg a pályázati háttéranyagokat. További részletek a pályázati kiírásban, valamint Erzsébetváros honlapján olvashatók. A kiírásban a Részvételi feltételek fejezetben szereplő „Gazdasági társaságok, jogi személyek, egyéni vállalkozók a pályázaton nem indulhatnak.” kitétel nem zárja ki azt, hogy ezen társaságok tagjai, vagy egyéni vállalkozók magánszemélyként pályázatot nyújtsanak be.

A pályázók e-mail útján kaphatnak felvilágosítást a pályázattal kapcsolatban a fent megjelölt elérhetőségen 2024. április 25 – 2024. július 1. között.