Programok

Építsd a jelent, alakítsd a jövőt! – Még színesebb programokkal vár a Nemzetközi Zöld Építés Hete

2023.08.21. 14:52

A Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete (HuGBC) idén szeptember 11. és 15. között rendezi meg a Nemzetközi Zöld Építés Hete című programsorozatot, amelynek mottója 2023-ban, hogy „Építsd a jelent, alakítsd a jövőt!". Az eddiginél még színesebb programokkal, több mint 15 helyszínen várják az érdeklődőket, az épületbejárások során megnyitja kapuit például a MOL Campus vagy a Liberty irodaház. 

A World Green Building Council (WorldGBC) kezdeményezésére elindított, több kontinensen átívelő programsorozatot idén a Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete szeptember 11. és 15. között rendezi meg. A Nemzetközi Zöld Építés Hete „Építsd a jelent, alakítsd a jövőt!" eseménnyel a HuGBC célja az, hogy jövőbemutató gyakorlati példákkal, szakmai beszélgetésekkel és gyakorlati műhelymunkával segítse elő a szektor szereplőinek innovatív gondolkodásmódját, kreativitását, a megfelelő cselekvésre buzdítva őket. Az egyesület a hét szakmai programjaival katalizálni szándékozik a hazai épített környezet karbonmentessé alakítását.

Nem maradt sok időnk arra, hogy mindenki számára fenntartható jövőt teremtsünk, elkerülve a környezeti katasztrófákat. Globális átalakulásra van szükség ahhoz, hogy egészséges összhang jöjjön létre a természet és az emberiség között minden egyes szektorban. Különösen fontos az átalakulás az építésgazdaságban és az ingatlanszektorban, hiszen az épületekkel kapcsolatos kibocsátások a teljes globális szén-dioxid lábnyom 37%-át teszik ki.  A fenntarthatósági célok teljesítéséhez és az építési ágazat karbonmentes átalakulásához most kell konkrét, hatékony intézkedéseket tenni.

Pontosan ezért lett az „Építsd a jelent, alakítsd a jövőt!" a szlogenje az idei Nemzetközi Zöld Építés Hetének. Most kell a megfelelő építőelemeket megfognunk a működőképes, és fenntartható jövő felépítéséhez. Így elkerülhetjük rendszereink összeomlását és a klímaváltozás okozta társadalmi és gazdasági problémákat. A HuGBC az eddigi évekhez megszokottan széleskörű szakmai programokkal készül, öt teljes napon keresztül több mint 15 helyszínen várja az érdeklődőket.

A Green Walk sétákon máskor nem látogatható épületeket lehet bejárni szakmai vezetéssel. Ez a különleges lehetőség már hosszú évek óta vonzza az érdeklődőket, hiszen az egy hét alatt a környezettudatos építés számos jó példája megtekinthető.

A Nemzetközi Zöld Építés Hete 2023-ban új programokkal is színesedik. A globális, szisztematikus átalakulás gyakorlati lépéseit támogatva, a Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete két workshopot (szept. 11. és szept. 14. is szervez majd. Az egyesület szakmai koordinációja és egy díjnyertes fenntarthatósági designjáték segítségével a szakmai résztvevők az épített környezet karbonsemleges jövőképét tervezik majd meg. A műhelymunkák célja, hogy konkrét, cselekvésorientált javaslatok születhessenek meg arra vonatkozóan, hogy milyen típusú tevékenységeket szükséges ma végrehajtani az azonosított akadályok leküzdése és a közösen elképzelt jövő felé való elmozdulás érdekében. A workshopra az épített környezet karbonsemlegessége iránt elkötelezett szakembereket várják.

Az eseménysorozat idén is elmaradhatatlan része a Green Talk, ahol ezúttal karbonsemleges építési termékeket és technológiákat mutat be az egyesület egy online beszélgetés keretében. A fa mellett a kenderrel – mint egy új, innovatív építési termék alapanyagával – már most is lehetséges a nettó zéró karbonmérlegű épületek kivitelezése.

Az eseményre a HuGBC online felületén lehet regisztrálni, és a programkínálat is itt tekinthető meg.
https://www.hugbc.hu/nemzetkozi-zold-epites-hete-2023

 

Forrás: sajtóanyag