Épülettervek/Tervpályázat

Épület a mélyben - Finn Nemzeti Múzeum

2019.12.28. 08:01

”Célunk egy világszínvonalú múzeumi épületegyüttes létrehozása volt, mely pragmatikus épített környezetével, pulzáló közösségi programjaival szervesen integrálódik a város kulturális életébe.” - írja Gutowski Robert a Finn Nemzeti Múzeum bővítésére kiírt nemzetközi tervpályázati koncepciójukról. Pályaművükkel a 4. helyezést érték el. 

A Nemzeti Múzeum új bővítményére kiírt nemzetközi tervpályázatra készített dokumentációnkat a pályázati programban foglaltak szerint készítettük el. Célunk egy világszínvonalú múzeumi épületegyüttes létrehozása volt, mely pragmatikus épített környezetével, pulzáló közösségi programjaival szervesen integrálódik a város kulturális életébe. Pályázati tervünkben a városi közösséget, a turizmust és a háttérben dolgozó kollégákat azonos színvonalon kívánjuk szolgálni, így látjuk biztosítottnak egy hosszútávon fenntartható kulturális centrum működését.

Tudatosan egyetlen építészeti gesztusra és a beépítési kötöttségek ellenére a program maradéktalan, szinte észrevétlen megvalósítására koncentráltunk. A javasolt terepmélyítés közösségi teret hoz létre, számos további finomhangolási lehetőséggel. Javasolt megoldásunk szinte anonym, elsősorban a térkapcsolatok sajátos ökonómiájára, belső törvényszerűségeire támaszkodik. 

Az új bővítmény telepítésekor a meglévő városi kapcsolatok szerves folytatására, felerősítésére és új kapcsolatok létrehozására törekedtünk. A zöldfelületek megőrzése és a kerthasználat erősítése érdekében a tervezett épületet terepszint alatt helyeztük el. Az új akadálymentes főbejárat a Mannerheimintie út felől nyílik, továbbá a külső megközelítés mellett teljes értékű feltárást terveztünk a kert felől is.

Az épület funkcionális elrendezése a nagyfokú flexibilitást szolgálja. Az előcsarnok közvetlen összeköttetésben van a meglévő műemléképülettel. Az új előcsarnokból rövid összekötő folyosó vezet a meglévő épület belső udvarába. Az északi udvart üvegtetővel fedjük, így biztosítjuk a konferenciaterem közvetlen megközelítését illetve a régi és az új épület fedett összekapcsolását. Az előtér nem csupán a rendezvényekre vagy kiállításokra történő megérkezést biztosítja, hanem többfunkciós közösségi térként működhet. Mind az étterem, mind az előcsarnok közvetlen kertkapcsolattal rendelkezik a külső rendezvénytér felé. A külső arénából és az étteremből a meglévő épületegyüttesre látunk rá.

A multifunkcionális kiállító- és rendezvénytér flexibilis módon négy egyenlő részre osztható, így a termek önállóan is használhatóak. A tér maximális befogadó képessége 1000 fő. A pályázati kiírásban megfogalmazott követelményeken kívül külön gondot fordítottuk a jó közérzetet biztosító akusztikai és megvilágítási komfortszempontok teljesítésének. A kiállítótér feltöltésére a megadott teherliftet használjuk, mely a teljes háttérterületet képes kiszolgáni.

Az új bővítmény kortárs megjelenését egyszerű, tájépítészeti eszközökkel értük el. Fontosnak tartjuk, hogy az épület megjelenése elegáns és nagyvonalú legyen. Az épület terepszint alatt helyzkedik el, melyet a kertből arénaszerűen kialakított rendezvénytéren keresztül érhetünk el. A kertben bevágásként megjelenő homlokzatok transzparens üveghomlokzatként kerülnek kialakításra.

Az épület telepítésének köszönhetően a korábbi kert nagyságából nem veszítünk. A meglévő értékes faállományt teljes egészében megőrizzük. A kert kialakítása koncertek, szabadtéri kiállítások, családi programok befogadásával a közösségi használatot erősíti. A kert átmeneti tér a múzeumi terek felé, nyitottságot és publikus használatot biztosít.

Robert Gutowski Architects