Technológia

Equitone Tectiva: a tapintható természetesség

2015.06.22. 17:24

Külső bevonat nélküli, mégis színes anyag, különleges felületének tapintásakor érezhetőek a természetességét adó finom metszésű szálak. Elegáns homlokzati megoldás, amely őszinteségével mutatja meg természetességét. Ez a Tectiva, az Equitone család tagja.

Amikor az átszellőztetett homlokzatburkolatot említjük, nem tudományos áttörésről, inkább egy fokozatos felfedezésről van szó, ami jórészt intuitív módon kezdődött több évszázaddal ezelőtt, Norvégiában. A kezdeti megoldást „hézagos fészer-technikának” nevezték, mivel eredetileg ezt a megoldást leginkább a fészerek építésénél alkalmazták. A deszkaburkolat deszkáinak tetejénél és aljánál hézagokat hagytak, hogy így biztosítsák a vízelvezetést és a burkolat alá bejutott víz elpárolgását.

Mára ez a homlokzatképzési mód elegáns és minőségi épületek sajátja, amelynek megvalósításához különböző burkolatok között válogathatunk – az Equitone választékában is.

A belgiumi Eternit vállalat az 1950-es évek közepén kezdte el a nagyméretű burkolati panelek gyártását, ezzel pedig a cég egy hosszú távú fejlesztési folyamatot indított el. Ennek egyik fontos állomása a 2004-ben bemutatott új generációs, teljes keresztmetszetében színezett Equitone Natura panel, amelynek áttetsző/színtelen külső bevonata alatt átsejlik a szálcement eredeti szerkezete. A Natura panelek nedvességállók és UV-stabilak, a panel hátoldala áttetsző szigetelő bevonatot kap.

Nagyjából ezzel együtt került piacra az Eternit új, természetes megjelenésű panelje, az Equitone Tectiva homlokzati panel. A természetes, környezetkímélő anyag formai letisztultságával és naturalista színvilága egyedi eleganciát teremt, amely függetlenül a divattól képvisel örök értéket.

Tectiva: a természetes megjelenésű panel

Az Equitone Tectiva külső bevonat nélküli homlokzati panel, amely teljes keresztmetszetében színezett. Mivel a szálcement eredeti formában jelenik meg az anyagban, az anyag egyszerűségét, természetességét az esetlegesen előforduló, véletlen színkülönbségek, illetve a lapok külső felületén kitapintható finom metszésű szálak is kihangsúlyozzák.

A táblák igen rugalmasak, így 8 mm-es vastagságuk mellett is alkalmasak nagytáblás - akár 1220/3050 mm-es méretben is - beépítésre látszó-, vagy hátfuratos rejtett mechanikai megfogással, ellenállva a homlokzattal szemben jelentkező összes dinamikus behatásnak.

A panelek különleges szilán bázisú beeresztésének eredményeként a tábla anyagában hidrofóbizált, így a felület a maga őszinteségében tudja bemutatni a szálcement valódi felületi és anyag jellemzőit. Ellenállósága és színtartóssága túlmutat a vele szemben támasztott követelményeken, így a szakszerű beépítés mellé a gyártó cég 30 év gyártói garanciát vállal.

Az Equitone szálcement homlokzatburkolati anyagok rendelkeznek magyar nyelvű teljesítmény nyilatkozattal, mely a szálcementre vonatkozó EN 12467 szabvány szerint egyértelműen specifikálhatóvá teszi az lapokat az építészek számára.

A Tectiva szálcement homlokzati lapok progresszíven képviselik a szálcement anyagában rejlő lehetőségeket, a szálcementre jellemző finom színárnyalatok és nyers felület a természetes anyagok örök értékét hordozzák magukban.

Pályázat építészeknek és építészhallgatóknak

Az Equitone anyagok magyarországi gyártói képviselete és forgalmazója a Creaton South-East Europe Kft. pályázatot hirdetett az anyagot megvalósult vagy tervezés alatt álló épületeiken alkalmazó építészek, illetve az anyagot bármilyen iskolai munkájuk során alkalmazó építészhallgatók számára.

Benyújtási határidő: 2015. október 31.

További információ és a pályázatok online feltöltése 

Az Equitone magyar csapata információval, anyagmintával áll e különleges anyagot alkalmazni szándékozó építészek rendelkezésére.

A 2015. évi színválaszték a www.equitone.hu, és a www.equitone.com oldalakon megtalálható.

(x)