Épülettervek

Erick van Egeraat építészirodája a "Városháza Fórum" pályázat győztese

2008.10.31. 12:12

A Főváros kihirdette az eredményt. A 18 beérkezett terv közül tizenkettőt bíráltak, hatot az anonimitás megsértése (az elektronikus anyagban talált információk alapján) kizártak. Hetet díjaztak.

Lezárult a Városháza és környezete fejlesztésére 2008 áprilisában kiírt építészeti tervpályázat. A második fordulóba jutott 18 pályázónak az egykori Károly körúti bazársor helyén olyan modern városközpont tervét kellett létrehozniuk, amely egyesíti a kulturális, közösségi és önkormányzati funkciókat is. A fontos belvárosi épületegyüttes a világszerte elismert holland építész, Erick van Egeraat tervei alapján születhet újjá.

 

 

 

A Városháza Fórum építészeti tervpályázat a Főpolgármesteri Hivatal jelenlegi épületét, a Városháza parkot, a Merlin Színházat, a Belvárosi Tűzőrséget és a Főpolgármesteri Hivatal parkolóit is magába foglaló területet érinti. A beruházás célja egyrészt a hivatal műemlék épületeinek felújítása, másrészt az összesen 40 ezer négyzetméteres Városháza tömb beépítetlen részére egy új épületegyüttes terveinek elkészítése. A történelmi városképhez illeszkedő, de a főváros modern arculatát is meghatározó karakteres épületegyüttes Budapest megújulásának egyik jelképévé, a Városháza park helyén létrehozott nyitott fórum a város új főterévé válhat.

 

 

 

A terület megújítására az építészeti tervek kétfordulós tervpályázati eljárás során készültek. Az előminősítést követő második szakaszban 18 pályaművet nyújtottak be. A pályázat bíráló bizottsága 6 pályázót az eljárási szabályok (formai okok, anonimitás stb.) megsértése miatt kizárt, így 12 pályaműből választották ki a hét díjazottat.

A bírálat során az építészeti, a megvalósíthatósági, a stratégiai és a környezettudatos építéssel összefüggő szempontokat egyaránt figyelembe vettek. Kiemelten fontos volt az önkormányzati és a közösségi funkciók ellátása, a tér jelenlegi nyitottságának megtartása, a minőségi, karakteres építészeti megfogalmazás, a műemléki szempontok és a közvetlen környezettel való kapcsolat érvényesítése. A megvalósíthatóságnál az idő- és a gazdaságossági tényezők mellett a tervezett költségeket is szem előtt tartották. A környezettudatos szemléletnek az építésben és az üzemeltetésben, a stratégiai szemléletnek pedig a Podmaniczky Program, valamint a Budapest Szíve Program beruházásaival való összehangoltságban kellett megjelennie.

 

 

 

A bíráló bizottság a tervek értékelésében kifejtette: „Budapestnek szüksége van szimbolikus, landmark szerű épületekre, amelyre az üzleti hasznosítású projektnél sokkal inkább ad alkalmat egy közfunkció, különösképpen egy ilyen egyedi közfunkció, mint a Városháza. A pályázatok a tér és az építészet, az anyagok és formák igényes kialakításával európai színvonalú megoldásokat hoztak. Budapest Szíve a Városháza Fórum köz- és üzleti funkcióival, azok nyitottságával tudja szervező erejét kifejteni. Egyértelmű megerősítést nyert, hogy a 'nyitott városháza' a hivatal új épületbe helyezésével és a régi épülettel való kapcsolatával biztosítható, ennek megvalósítása kívánatos.

Negyvenkét millió forint állt a bíráló bizottság rendelkezésére a pályázatok díjazásához: egy 15 millió forintos I. díjat és egy 12 millió forintos II. díjat osztottak ki, 4 millió forintos kiemelt megvételben három, 1,5 millió forintos megvételben két alkotás részesült. A szakmai zsűri döntését a Pénzügyi és Közbeszerzési Bizottság valamint a Kiemelt Fejlesztések Bizottsága e heti üléseiken hagyták jóvá.

 

 

 

A nyertes pályaműről
A Városháza Fórum építészeti tervpályázat első díjas tervében (Erick van Egeraat és munkatársai)  a helyszínre négy teret alakítottak ki, amelyek pozíciójukkal, hangulatukkal ugyan elválnak egymástól, mégis egymással szoros kapcsolatban vannak és szabadon kombinálhatóak.

A Károly körúton a Deák tér irányából a Városháza Főtérre érkezünk. A kétszintes terület teraszokkal, lépcsőkkel, a Városháza „tornyával” és órájával: igazi találkozási pont kávézókkal és eseményterekkel. A turisztikai és a városi információs szolgáltatások is ehhez a helyszínhez kapcsolódnak.

 

 

 

A főteret a földszinten transzparens, teljesen megnyitható kulturális tömb köti össze a Városháza Fórummal. A tér funkcióját tekintve hasonlít az előző térhez, azonban szükség esetén lezárható, mindemellett alkalmas fedett terű események lebonyolítására is. A fórumról a Duna felé haladva a Városháza Kertbe érkezünk. Ez az épületegyüttes legcsöndesebb, legintimebb része, visszaidézve a barokk kertek zöldjét és rendezett hangulatát. Itt a földszintre is közösségi funkciók kerülnek, amelyek mind a kert felé, mind kifelé a Kammermayer tér irányába nyithatóak.

A Városháza Passzázs a főteret köti a Városház utcával. Az itteni új üzletek és éttermek a Liszt Ferenc térhez hasonlatos lüktető közeget hozhatnak létre, egyben a gyalogosok számára a Városháza tömbön keresztül megnyitják az utat a Duna felé.

A díjazottak

15 millió forintos I. díjban részesült a 22. bírálati sorszámú pályamű, amelynek szerzője:
Erick van Egeraat Associated Architects
vezető tervező: Erick van Egeraat
szakági tervezők: Werner Reiminger, Hansjörg Burggraf, Peter Pillat, Kovács Éva, Farkas László, Balogh Ágnes, Szabó Gábor, dr. Gombik Károly

 

 

 

12 millió forintos II. díjban részesült a 3. bírálati sorszámú pályamű, amelynek szerzője:
ARCHIKON Kft.
vezető tervező: Nagy Csaba
szakági tervezők: Déry Attila, Farkas Tamás
munkatársak: T. Major Kriszta, Benedek Botond, Niszler Kata, Mészáros Eszter, Gallai Beatrix, Nyéki Gábor, Bóday – Bagó Bernadett, Pólus Károly, Horváth Balázs

 

 
 

 

4 millió forintos kiemelt megvételben részesült az 1. bírálati sorszámú pályamű, amelynek szerzője: ONL Hungary Kft.
vezető tervezők: Prof. Ir. Kas Oosterhuis, Vukoszávlyev Zorán
szakági tervezők: Markovits Péter, Szigyártó Gábor, Papp Péter, Szőlősi Levente, Szepezdi Ildikó, Kelen Csaba
képzőművész munkatársak: Lénárd Ilona, Kapitány András,
építész munkatársak: Marthijn Pool, Owen Slootweg, Káli Béla, Bujdosó Attila, Márku Judit, Romvári Péter, Bulcsu Tamás, Fortvingler Éva, Fábry Zoltán, Varga Piroska, Katona Vilmos, Gijs Joosen
munkatársak: Guzmics Gyula, Szternák Anett, Nyári Attila, Martin Bering Henriksen
modell: Szabó Miklós
látványterv: Ölbey Zoltán

 

 
 

 

4 millió forintos kiemelt megvételben részesült a 11. bírálati sorszámú pályamű, amelynek szerzője: Zoboki-Demeter és Társaik Építész Iroda
vezető tervező: Zoboki Gábor
szakági tervezők: Zoboki Gábor, Földvári Gábor, Görgey Péterné, Dávid Gábor, Bogner Zsuzsa, Venczel Sándor, Krén József
munkatársak: Demeter Nóra, Turi Zoltán, Szatmári Gábor, Csécsei Ákos, Tolnai Linda, Rózsás László. Lakos Dániel, Jancsó Krisztián, Lőrincz Áron

 

 
 

 

4 millió forintos kiemelt megvételben részesült a 13. bírálati sorszámú pályamű, amelynek szerzője: Finta és Társai Építész Stúdió Kft.
vezető tervezők: dr. Finta József, Szabó Tamás János, Dienes Szabolcs
szakági tervezők: Déry Attila, Szloszjár György, Volkai János, Temesvári László, Kelemen Ferenc, Üveges Zoltán, Ádám Béla, Rhoerr Ádám, Hajdú László
munkatársak: Péter Gábor, Halvaksz Mónika, Kiss Gábor, Dóczé Péter, Magyar Mária

 

 
 

 

1,5 millió forintos megvételben részesült a 19. bírálati sorszámú pályamű, amelynek szerzője:  
Vadász és Társai Építőművész Kft.
vezető tervezők: Vadász Bence, Miklós Zoltán
szakági tervezők: Dávid Ágnes, Szlovék Krisztián, Kelemen Ferenc, Üveges Zoltán, Rumi Imre, Pető Zoltán, Kiszely Gergely, Kijátz Valér, Varga Miklós
munkatársak: Urbán Attila, Zimay Balázs, Palotás Artúr

 

 
 

 

1,5 millió forintos megvételben részesült a 21. bírálati sorszámú pályamű, amelynek szerzője:
MÉRTÉK Építészeti Stúdió Kft.
ügyvezetők: Fábián László, Tákos Tamás
vezető tervezők: dr. Komjáthy Attila, Komjáthy Attiláné, Paulinyi Gergely, dr. Reith András
szakági tervezők: Cserháti Czene Andrea, Lamm Péter, Szirmai Balázs, Albrecht Ute, Balázs Judit, Pál József, Klopka Zoltán, Pető Zoltán, Baross Pál, Dávid Ferenc, Szőllősy Barbara, Pyka Zsolt, Takács Lajos
munkatársak: Bodola Péter, Burián Gergő, Fazoli Enikő, Fülöp Alex, Lukács Dávid, Lukács Zsombor, Tóth Krisztina, Vass Orsolya, Lengyel Katalin, Kátai Gergely

 

 
 

 

A Városháza Fórum beruházás következő lépései
A főváros a fejlesztést – akárcsak a Duna-parti Közraktárak megújítására kiírt sikeres pályázat esetében – közpénz felhasználása nélkül, a köz- és a magánszféra együttműködésén alapuló PPP-konstrukcióban szeretné megvalósítani. A Városháza telke, a régi és az új épületek a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában maradnak, a fejlesztő tehát egyik ingatlan felett sem szerezhet tulajdonjogot. A főváros ezek egy részének korlátozott időre történő használatba adásával teremt fedezetet a beruházáshoz.

Az építészeti tervpályázat győztesével az önkormányzat hirdetmény nélküli tárgyalásos közbeszerzési eljárást kezdeményez, ami 2009. I. negyedévében zárul a tervezési szerződés megkötésével. E szerződés alapján, várhatóan 2009 őszére készíti el a győztes tervező az építési engedélyes terveket. A tervek birtokában lehet kiírni a befektető kiválasztását célzó építési koncessziós közbeszerzési eljárást. A befektetővel kötött szerződés aláírása után, 2011 elején indulhat az építkezés, a megújult Városháza Fórumot pedig akár két éven belül birtokba vehetik a budapestiek.


forrás: sajtóanyag