Épülettervek/Középület

Erick van Egeraat siker – magyar közreműködéssel

2010.07.12. 13:07

A holland sztárépítész első díjat nyert a Dinamo Moszkva Stadion tervezésére kiírt pályázaton. Amire feltétlenül büszkék lehetünk, hogy a tervezőcsapatban fontos szerepet töltöttek be a magyarok is: a projekt társtervezője Balajti Zita, a grafikai munkákban Péli Edina, a renderek készítésében Domokos Attila vett részt.

Erick van Egeraat irodája kapta az első díjat azon a meghívásos nemzetközi tervpályázaton, amit a VTB Bank írt ki a moszkvai VTB Arena Park kialakítására. A 300 000 m2-es VTB Arena Park az egyik legnagyobb beruházás, ami a közeljövőben Oroszországban megvalósulhat. A VTB Bank megközelítőleg 500 millió eurót áldoz a nagyszabású projektre.

 

 

 

A VTB Arena Park magába foglalja a Dinamo Moszkva stadionjának, valamint az azt körülvevő parknak az átalakítását, megújítását. Erick van Egeraat elképzelése szerint egy olyan kortárs multifunkcionális városi "regenerátor" elemet kell létrehozni, ami a szélesebb környezetének átalakításában, a megújulási folyamat elindításában is kulcsszerepet játszhat majd. A 300 000 m2-es multifunkcionális kulturális, egészség- és sportcentrum egy 116 000m2-es helyszínen kerül kialakításra, része lesz a 45 000 férőhelyes Dinamo Moszkva Stadion, a 10 000 férőhelyes Arena Hall, egy kereskedelmi és szórakoztató komplexum, éttermek, parkoló- és egyéb lehetőségek.  

A tervpályázatra Erick van Egeraat és orosz partnere, Mihail Posokhin (Mosproekt-2) egy oroszokból és nemzetközileg elismert társtervezőkből álló csapatot hívott össze, mint például a Bollinger + Grohmann statikus irodát, az Amsterdam ArenA Advisory céget, az Artec Acoustic akusztikai szakértőket és az Illuminator világítástechnikai szakembereit. A győztes tervet öt nemzetközi pályázó műve közül választották ki, úgy mint NPS Tchoban Voss a gmp von Gerkan Marg und Partnerrel közösen, STD development az Interstudióval, ABD a Perkins Eastman Internationallal és a Mosproekt 4 a Populousszal.

A zsűri 2010. június 28-án hozta meg végső döntését. A Jurij Luzkov, Moszkva polgármestere által vezetett, nemzetközi szakértőkből álló bizottság egyöntetűen választotta ki az Egeraat iroda tervét. A zsűri különösen nagyra értékelte a mű koncepcióját, mely szerint egyetlen tető alá kerülne az összes különböző sport és kulturális szolgáltatás, a meglévő stadion körvonalán belül, illetve az alatt koncentráltan elhelyezve.

 

 

 

A győztes terv egyéb fontos jellemzői a következők:

  • műemlékvédelem: A két új stadion a régi épület gyűrűjén belül helyezkedik majd el, és megőrzi a meglévő aréna külső homlokzatát, funkcionálisan és esztétikailag integrálva azt az új komplexumba.
  • önfenntartó üzleti modell: annak érdekében, hogy önfenntartó lehessen, a VTB Arena Park kulturális és kereskedelmi funkcióknak is helyet ad majd. A sport, kulturális és kereskedelmi lehetőségek profitképes, izgalmas tevékenységeknek nyújtanak otthont az év 365 napján, éjjel-nappal.
  • park megőrzése és kiterjesztése: a VTB Arena lehetővé teszi, hogy a meglévő park teljesen közhasználatú, zöld terület maradhasson. A parkolási igényt föld alatt elégítik ki, míg a földszinten elhelyezett szállodákat, éttermeket, kávézókat és sportfunkciókat összefogó tető fölött a park folytatódik.  
  • a FIFA követelményeinek teljes mértékben megfelelő futball stadion: a komplexumot a FIFA előírásoknak megfelelően alakítják ki, így az fontos szerepet játszhat Oroszország pályázatában a 2018-as világbajnokság megrendezésére vonatkozóan.
  • közlekedési csomópont: a kereskedelem, parkolás és metró közelségének kombinációja, valamint a Leningradszkij Prospekt szomszédsága a projektet kiváló közlekedési csomóponttá teszi. Így lehetővé válik egész évben a parkolási lehetőségek kereskedelmi kiaknázása, ugyanakkor a város zsúfolt útjait is tehermentesíti.


A tervjavaslat szerinti felújítás után a VTB Arena Park minden eddiginél jobban fel lesz szerelve, ami vonzó célponttá teheti a lakosok, környéken dolgozók vagy Moszkvába látogató turisták számára.  

 

 

 

"Miután bejelentették, hogy mi nyertük a pályázatot, és a zsűri bemutatta a helyszínre vonatkozó elvárásait, elismerte, hogy a mi tervünk az egyetlen, ami minden elvárásnak megfelel, ugyanakkor a parkot és a műemléki értékeket tiszteletben tartja." nyilatkozta Erick van Egeraat. "Ez a kihívásokkal teli helyszín egy gazdag történelmi hagyományt testesít meg, amit figyelembe kell vennünk. Viszont minden lehetséges konfliktust is magában hordoz, ami egy városban előfordulhat. Ennek megoldására javasoltuk tervünket, mely magába foglalja a történelmet, a Dinamo Stadiont és a Petrovszkij Parkot, mindemellett olyan 21. század ikont hoz létre, amire büszkék lehetnek a moszkvaiak. Ez a projekt megőrzi a terület változatosságát, és megerősíti annak identitását."

 

 

 

A helyszín
A Dinamo Moszkva Stadion Moszkva szívében, a Petrovszkij Parkban található. A helyszín gazdag történelme egészen 1782-ig nyúlik vissza, amikor Nagy Katalin cárnő elrendelte a Petrovszkij Palota megépítését. Az idő múlásával éttermek, teraszok, koncert pavilonok, sőt egy mozi is felépült a park területén, ami Moszkva fő kulturális és szórakoztató helyévé vált. A Dinamo Stadion kivitelezését 1928-ban fejezték be. Hogy megfeleljenek a jelenlegi nemzetközi előírásoknak, és hogy támogassák Oroszország törekvését a 2018-as világbajnokság megrendezésére, a Stadion vezetősége és a VTB bank tervpályázatot írt ki a Dinamo helyszínének felújítására és fejlesztésére.

Fordította: Gaschler-Gyeviki Nóra

 


projekt neve: VTB Arena Park
vezető tervezők: Erick van Egeraat, Zita Balajti, Roemer Pierik

projekt team: Daniel Rodrigues, Willem van Genugten, David Spierings, Matteo Garbagnati, Daniele de Benedictus, Mette Rasmussen, Geraldine Li, Valentina Cossu, Jurjen de Gans, Jolanta Olek, Jakub Seiner

munkatársak: Harry Kurzhals, Ekkehard Krainer, Alberte van Santen, Frank Huibers, Holger Achterholt, Gert-jan Nijhoff, Nils van Merienboer, Jeroen van Rijen, Dimitri Suchin, Marie Prunault, Gabriela Kopáciková, Magdalena Garbarczyk, Igor Lusardi, Edina Péli
renderek: Peter Heavens, Ilja Koroljov, Attila Domokos
moszkvai társtervező: Mihail Pozokin

szakági tervezők:
Bollinger + Grohmann:
Klaus Bollinger, Marc Fahlbusch, Oliver Tessmann, Marina Leifels

Amsterdam Arena Advisory:
Henk Markerink, Matthijs Wiersma, Dolf Pell

Artec Consultants Inc:
Tateo Nakajima, Nathan Pape

Illuminator:
Boris Knyazev 

tervezés éve: 2010

kivitelezés éve: 2013-2016

bruttó szintterület: 300 000 m2

beruházási költség: 500 millió Euró

építtető: VTB Bank