Közélet, hírek

Értékes, de kihasználatlan terület születhet újjá – Mi legyen a Terebesi erdővel és a Fehérdűlővel?

2021.04.26. 11:10

A kőbányai Fehérdűlő a Fővárosi Önkormányzat egyik legnagyobb egybefüggő ingatlanegyüttese, ennek része a most még elhanyagolt Terebesi erdő, ami illegális hulladéklerakóból parkerdővé, városi parkká válhat.

Miután múlt héten elindult egy kérdőív a Mocsárosdűlő rehabilitációjára vonatkozóan, más, a Radó Dezső Tervben szereplő fővárosi zöldfelületi fejlesztéshez kapcsolódva is  stratégiaalkotás, részletesebb tervezés kezdődik. Ennek keretében most főként a X. kerületiek véleményét kérik ki a Terebesi erdő zöldfelületi fejlesztését illetően. Ahogy Bardóczi Sándor, Budapest főtájépítésze írta közösségi oldalán: az Örs vezér terétől egy kőhajításnyira lévő terület a város (majdnem) mértani közepe, "ahol adva van egy erdő, amit drága polgártársaink eléggé el nem ítélhető módon illegális hulladékok nagy tömegű elhelyezésére szoktak használni, csak a múlt évben 400 tonna ilyen hulladéktól szabadítottuk meg a területet. De lehetne ezt másként is használni, például parkerdőként vagy városi parkként. A kérdőívünket ezúttal a X. kerületi önkormányzattal egyeztettük. De van rengeteg stratégiailag eldöntető kérdés, amiben ismét élnénk a korai bevonás eszközeivel."

A Terebesi erdő a kőbányai Fehérdűlő része, ami a Fővárosi Önkormányzat egyik legnagyobb egybefüggő ingatlanegyüttese. Kedvező elhelyezkedése ellenére ma használaton kívüli terület, részben azért is, mert a korábbi használatból (honvédségi gyakorlótér, illegális hulladéklerakás) eredően potenciálisan szennyezett. Nagyobbik részén a Terebesi erdő és további, tisztásokkal tagolt erdőfoltok vannak, melyek megtisztítása már elkezdődött. A jelenleg elhanyagolt, zöldfelületi szempontból kevésbé értékes területeken a környék kedvező adottságait kihasználó, fejlesztésre szánt területek találhatók.

Jelenleg még nem alkalmas közcélú funkciók befogadására rossz állapota, nehéz megközelítése és a pihenéssel nem összeegyeztethető használata miatt. A fejlesztés célja ezek tükrében a terület rendezése, megfelelő hasznosítása, a város vérkeringésébe való bevonása. A kapcsolódó területek fejlesztése a megújuló Terebesi erdő jó állapotának fenntartására is kedvező hatással lehet - olvasható a május 7-ig kitölthető kérdőív leírásában. Az eddigi eredményekből többek között az derül ki, hogy sokan látnának szívesen gyalogos és kerékpáros sétányokat, sportolásra alkalmas tereket, virágos zöldfelületekkel körbevett találkozó- vagy pihenőhelyeket, játszóteret, tanösvényt és akár erdei tornapályát is. Jelenleg a romos állagú, elhanyagolt épületeket, a gazdátlan, elhanyagolt környezetet és az illegális hulladéklerakást érzik legtöbben zavarónak a területen.Miközben a Fehérdűlő tágabb térségében nem található a lakosság által használható jelentősebb zöldfelület, közpark, a Fehérdűlő a Budapesten áthúzódó Rákos-patak menti zöldfolyosó rendszerhez kapcsolódó, azon kevés területek egyike, amely a városfejlődés során beépítetlen maradt. A Terebesi erdő területén lehetőség kínálkozik új rendezett, a térségben hiányzó, akár összvárosi jelentőségű szabadidős funkciókkal rendelkező zöldfelület (pihenőerdő, park) kialakítására, bővítve a lakosság számára használható zöldfelületeket, tehermentesítve a városi nagyparkokat, javítva a környék zöldterületi ellátottságát. A fejlesztési kérdéseken túl a fenntartási szempontokra is figyelemmel kell lenni a tervezés során. Felmerül például a legeltetés, mint a füves területek természetvédelmi szempontból kedvező, költséghatékony fenntartási módja. Az egyes háziállatfajok különböző módon legelnek, amely elősegítheti a füves területek mozaikosságának, faji változatosságának megőrzését, akár növelését, emellett pedig elősegíti az érzékenyebb, sokszor védett fajok fennmaradását is. 

A megújításra vonatkozó tervjavaslat még az idei évben elkészülhet.