Közélet, hírek

Europa Nostra-díj 2008 - a hat kitüntetett műemléki munka Európában

2008.05.23. 08:09

Május 8-án hirdették ki az Europa Nostra műemléki díj ezévi nyerteseit. Az átadási ünnepségre június 12-én kerül sor Angliában, a durhami székesegyházban. Alföldy Gábor javaslata is díjat nyert a kutatási kategóriában a somlóvári park helyreállítására.

2008. május 8-án hirdették ki az Europa Nostra műemléki díj nyerteseit. A nyertes pályázatok összesen 10.000 euró díjazásban részesültek, és a zsűri fő érdemükként a kiemelkedő minőségű helyreállítást, valamint az épületekkel kapcsolatos kutatási és oktatási tevékenységet jelölte meg. A díjakat az Európai Bizottság a páneurópai kulturális örökségi szövetséggel, az Europa Nostrával közösen ítéli oda. Az átadási ünnepségre június 12-én kerül sor Angliában, a durhami székesegyházban. A díjakat műemléki épületfelújításért, újrahasznosításért, városi rehabilitációért, kutatási munkákért valamint régészeti helyszínek bemutatásáért adják, és idén először díjaztak műemlékvédelmi oktatási projekteket is.

A díjra idén 29 országból összesen 109 projekttel pályáztak, melyek közül a zsűri független szakértők általi helyszíni szemrevételezés és számos ülés után az alábbi hat nyertest választotta:

Helyreállítás (1. kategória)

A Horní Hrad (Felső-vár) déli homlokzatának felújítása, Český Krumlov, Csehország
A díjat a projekt a cseh műemlékvédelemben megjelenő új irányvonalért és az eredetit messzemenően figyelembe vevő felújítás kitűnő példájáért kapta.

A skarkosi régészeti feltárási terület helyreállítása Ios szigetén, Görögország
A kiváló minőségű állagmegőrzési munkákért, mindenekelőtt a beavatkozások minimalizálásáért valamint azok rendkívüli érzékenységéért, melynek köszönhetően az állagmegőrzés az egyedi tájat nem befolyásolja hátrányosan.

A Van Nelle gyárépület felújítása és újrahasznosítása, Rotterdam, Hollandia
Az európai szinten, de világszerte is jelentős jelképszerű épületek felújításának és újrahasznosításának kiemelkedő példájáért.
Kutatás (2. kategória)

A spanyol erődített hadi építészeti példák inventóriumának elkészítése az Asociación Española de Amigos de los Castillos által
Az európai szinten is jelentőséggel bíró spanyol katonai műemlékek iránti érdeklődés felkeltésének kiváló példájáért.


Kiemelkedő közösségi teljesítmény (3. kategória)

Stichting Stadsherstel Hoorn, Hollandia
Európa a társadalom bevonásával megőrzött történelmi városközpontjainak, valamint az önkéntesség fontosságának igen sikeres példájáért.


Oktatás, tréning és a tudatosság növelése (4. kategória)

International Built Heritage Conservation Training Centre (Épített Örökség Felújító Szakképző Központ), Bánffy-kastély, Bonchida, Románia
Kettős alapelvéért (felújítás szakképzésen keresztül - szakképzés felújításon keresztül). Remek példája a tudás határokat átlépő cseremozgalmának, és méltó díjazott a kultúrákon átívelő európai párbeszéd évében.

A fenti hat díjazotton kívül 21 második helyezést (oklevelet) is odaítéltek, melyek között a kutatási kategóriában Alföldy Gábor javaslata is díjat nyert a somlóvári park helyreállítására.


_______________________________________

A Helyreállítási (1.) és a Kiemelkedő közösségi teljesítmény (3.) kategóriában kiadtak két illetve egy további díjat nem EU-tag országokban végzett munkára:

  • A Katedrális helyreállítása és restaurálása, Kalinyingrád, Oroszországi Föderáció
  • A Saint Pierre Katedrális régészeti helyreállítása, Genf, Svájc
  • Személyesen díjban részesült Valéria Suruceanu, Moldova