Pályázatok

Europa Nostra: felhívás a 2013. évi díjakra

2012.08.28. 10:36

A korábbi évekhez hasonlóan az Europa Nostra hágai központja közzétette felhívását az épített kulturális örökség legkiválóbb eredményeinek elismerésére. Beküldési határidő: 2012. október 1.

A korábbi évekhez hasonlóan az Europa Nostra hágai központja közzétette felhívását az épített kulturális örökség legkiválóbb eredményeinek elismerésére. A hat, egyenként 10.000 eurós fődíjjal és a további elismerésekkel évről évre a példaértékű helyreállításokat és az európai örökséggel kapcsolatos szerteágazó kezdeményezéseket jutalmazzák minden örökségi kategóriában, a műemlékek és történeti épületek restaurálásától és új, méltó hasznosításától kezdve a városi és falusi település(rész)ek és tájak rehabilitációján, a régészeti helyszínek bemutatásán keresztül a művészeti gyűjtemények gondozásáig. Ugyancsak díjazzák a kutatási és képzési programokat, valamint azokat a személyeket, illetve intézményeket, amelyek elkötelezett szolgálatot tesznek az örökség védelme, ismertté tétele érdekében.

A 2013. évi díjakra az alábbi kategóriákban lehet pályázni:

  1. konzerválás (restaurálás) – a konkrét helyreállítások, műemlék-hasznosítások legsikeresebbjeinek díjazására;
  2. kutatás – a tudományos kutatások, tanulmányok elismerésére;
  3. egyének vagy szervezetek elkötelezett szolgálata (tevékenysége) - a kiemelkedő személyes teljesítmény jutalmazása (legtöbbször, de nem kizárólag mintegy „életmű-díj” jelleggel)
  4. képzés, tréning és a tudatosság növelése – képzési–oktatási programokkal, kurzusokkal és hasonlóan célzottan az örökségi értékek megőrzését szolgáló tematikájú megmozdulásokkal lehet pályázni.

A részletes pályázati kiírás, valamint a pályázati űrlapok elérhetők az Europa Nostra honlapján.

A pályázatok beadási határideje: 2012. október 1.

További közvetlen információ

Elena Bianchi, Europa Nostra Heritage Awards Coordinator

tel: +31 70 302 40 58, mail: eb/kukac/europanostra.org