Közélet, hírek

„Év Háza” 2009 — a hónap végén beadás!

2009.05.12. 06:04

A tavaly 28 beérkezett pályaművel életre kelt „Év háza” Pályázat 2009-es fordulójának beadási határideje május vége. A zsűri ismét keresi a legjobb épületeket, ám újdonság; az ezúttal körülírt bírálati szempont a gazdaságos szemlélet által is indokolható egyszerűség, természetesség, tisztaság.

Bírálati szempontként álljanak itt Cságoly Ferencnek, a Bíráló Bizottság elnökének erről írt gondolatai.

Ma, amikor számos válság gyötri a világot és benne súlyozottan Magyarországot, sok mindent másképpen kell értékelni, más szemmel kell látni. Az építészet világában a válság perspektívája szükségszerűen átalakítja a „jó házról”, vagy a „szép házról” alkotott hagyományos képet is. A gazdasági problémáktól sújtott ország építészete nem engedheti meg magának a pazarlást, legyen szó pénzről, építőanyagról, feleslegesen drága szerkezetekről, bonyolult csomópontokról, vagy szükségtelen részletekről. A társadalmi gondok, a terjeszkedő szegénység tükrében egyre visszataszítóbbá válik a gazdagság önmutogató hivalkodása. A környezeti válság egyre magasodó szeméthegyeit az épített környezet szennyezése csak tovább növeli.” - részlet. A teljes anyag olvasható a www.evhaza.hu oldalon.

A pályázat célja megismerni és megismertetni a szakmával és a közvéleménnyel a Bíráló Bizottság által színvonalasnak ítélt épületeket, a példamutató és követendő építészeti magatartást. Emellett a Pályázat a Visegrádi Négyek Családi Házai kezdeményezéshez való csatlakozásával a kiválasztott épületeknek és tervezőiknek lehetőségük nyílik a nemzetközi porondon is megméretni magukat.

A 2009-ben az „Év Háza” pályázatra bármely Magyarországon megvalósult, 2006. augusztus 1. és 2009. május 29. között jogerős használatbavételi engedélyt kapott, maximum 4 lakásos lakóépület, lakóépület bővítés, felújítás vagy nyaralóépület anyagával lehet.

A pályázatot támogatja tovább a Hella ÁNR Árnyékolástechnika Kft., a FirstFund Közép-Európai Befektetési Alapkezelő Zrt., a Wienerberger Téglaipari zRt., valamint a Seat.

 


 

A zsűri
A szigorú szakmai szempontú értékelést, a bírálatot tavaly is végző zsűri neves tagjai garantálják: az zsűri elnöke a Kossuth-díjas Cságoly Ferenc DLA, a BME Építészmérnöki Kar Középülettervezési Tanszékének vezetője, társelnökök Kálmán Ernő, a Magyar Építőművészek Szövetsége elnöke, Szoják Balázs, az „Év Háza” díj alapítója és Tóth Balázs, a főtámogató szakmai képviselője.

A 2009. évi pályázat zsűrijébe való felkérést idén ismét mind az öt, 2008-ban Ybl díjat kapott építész, Lukács István, Nagy Iván, Patartics Zorán, Puskás Péter és Zoboki Gábor is elfogadta.

A Kuratórium tagja továbbá Körtvélyesi Istvánné, az „Év Háza” díj korábbi kurátora és főszervezőjét valamint végül, de nem utolsó sorban Tóth Elek DLA, a BMGE Magasépítési Tanszékvezető-helyettese.

A pályázattal kapcsolatos fontos határidők
A pályázat meghirdetése: 2009. március 13.
Jelölési határidő: 2009. április 24.
A pályaművek beadás: 2009. május 29. 15.00 óra
Eredményhirdetés és díjkiosztás: 2009. október 5.

A pályázat beadásának helye:
Wienerberger Téglaipari zRt. Recepció
Postacím: 1119 Budapest, Bártfai u. 34.

A pályázáshoz szükséges dokumentumok és a teljes pályázati kiírás letölthető a www.evhaza.hu oldalról.

További információ kérhető a pályázattal kapcsolatosan
MÉSZ Titkárság (1088 Budapest, Ötpacsirta u. 2., Tel.:318-2444, meszorg/kukac/t-online.hu), illetve Build-Communication Kft. (Tel: 439-0567, info/kukac/buildmarketing.hu) továbbá az interneten: www.evhaza.hu, www.meszorg.huwww.wienerberger.hu.

További információ a sajtóinformációval kapcsolatosan a Build-Communication Kft. fenti elérhetőségein kérhető.