Közélet, hírek

Év háza 2020: átadták a díjakat

2020.09.19. 14:01

Szeptember 17-én adták át az idei Év háza pályázat díjait. Idén Jakabfi-Kovács Boglárka és Gyürki-Kiss Pál budapesti lakóháza kapta a fődíjat családi házak kategóriában, a középületek között pedig a Budai Vigadó Nagy Csaba és az Arcikon tervei alapján felújítása vitte el a legjobbnak járó egyedi Zsolnay-plasztikát. A két fődíj mellett hét különdíj és kategóriánként egy-egy közönségdíj is gazdára talált. Gratulálunk a díjazottaknak!

A sok évtizedes hagyományra visszatekintő, 2008-ban felélesztett Év háza pályázaton immár harmadik éve a családi ház és lakóépület kategória mellett a középület kategóriában is fődíjat oszt ki a zsűri. Idén 20 középület és 33 családi ház került az Év háza pályázat elismert szakemberekből álló zsűrijének asztalára.

A zsűri elnöki posztját idén Noll Tamás Ybl Miklós-díjas építész, a Magyar Építész Kamara egykori elnöke vette át Dévényi Sándortól, a Magyar Művészeti Akadémia tagjától, aki továbbra is a grémium társelnöke maradt. További társelnökök Dr. Hajnóczi Péter, a Magyar Építész Kamara elnöke, Krizsán András DLA, a Magyar Építőművészek Szövetsége elnöke és Szoják Balázs építész, az Év háza díj kurátora. A zsűri szakértő tagjai Tóth Balázs, építész, az ÉMI Nonprofit Kft. szakértője, valamint Dr. Tóth Elek, címzetes egyetemi tanár, illetve a 2019-ben Ybl Miklós-díjjal kitüntetett építészek: Csillag Katalin, Horváth Zoltán, Madzin Attila, Marián Balázs és Peschka Alfréd.

A két éve kiadott reprezentatív, az első tíz évet bemutató album után idén kisfilm készült a pályázat történetéről; mindkettő a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával valósult meg. Mivel az Év háza pályázat a szakma által az építésznek ítélt díj, az idei év újdonsága volt, hogy a szervezők megkérdezték a közönség véleményét is. 

A pályázatot a Magyar Művészeti Akadémia, a Magyar Építész Kamara, valamint a Magyar Építőművészek Szövetsége szakmai védnökségével írták ki.  Főtámogatóként a Leier Hungária Kft. állt a pályázat mögött; a családi ház, lakóépület kategóriát a Xella Magyarország Kft., a középület kategóriát pedig a Hella ÁNR Árnyékolástechnika Kft. támogatta, további támogatók a Prefa Hungária Kft. és a Meva Zsalurendszerek Zrt. voltak.

 

Év háza 2020 – Családi ház kategória

Az Év háza 2020 pályázat családi ház kategória fődíját Jakabfi-Kovács Boglárka és Gyürki-Kiss Pál budapesti-hűvösvölgyi épülete nyerte el

„Hűvösvölgyben egy nagyon szép ház épült! Meleg családi otthon, mindenféle manír és felesleges magamutogató reprezentáció nélkül.

Frappáns telepítése, az utca felől már‐már rejtőzködő zártsága, ugyanakkor a belső terek feltárulása, izgalmas átlátásai, külső és belső térkapcsolatai mind-mind a mai világunkból egyre nehezebben fellelhető józanságra, mértékletes és jóízlésű viselkedésre vall.

Alaposan átgondolt térszervezése a ház kis volumene mellett gazdag és tágas belsőt biztosít a háromgyerekes családnak.

A hagyományosnak mondható földszinti kertkapcsolatos közös terek, valamint az emeleti privát hálószobai szint mellett egészen különleges az alagsori élettér kialakítása, ‐ a lesüllyesztett zöld pációra való tájolásával és csendes atmoszférájával ügyesen egészíti ki az épület arányos térstruktúráját és teremt lehetőséget a gyerekek növekedésével előálló változó térhasználatra is.

Az épület gondos részletképzése, úgymint a kerítésből átforduló előtető, a falba integrált külső pad, a könyvespolc által keretezett ablakbélletek, és a már említett lépcsős páció is a tervezők ‐ Jakabfi‐Kovács Boglárka, valamint Gyürki‐Kiss Pál és munkatársai ‐ közös szellemi munkáját, konstruktív és eredményes párbeszédjét tanúsítja.

Az épületnek mind a külső, mind pedig a belső anyaghasználata tartósságot és sallangmentes letisztultságot közvetít. A ház nyugodtságot áraszt.

Az otthon nyugodtságát."

Marián Balázs Ybl-Miklós díjas építész, a zsűri tagjának méltatása


Év háza 2020 – Középület kategória

Középület kategóriában az idei legjobb a Budai Vigadó felújítási munkáinak tervezéséért lett az Archikon csapata (tervezők: Nagy Csaba, Pólus Károly, Benedek Botond, T. Major Krisztina, Botos András, Chvalla Diána, Long Yining, Mészáros Eszter). A díjat Nagy Csaba, Pólus Károly, Benedek Botond, T. Major Krisztina és Chvalla Diána vette át.

„Az 1900-ban átadott épületet Kallina Mór és Árkay Aladár tervezte, szecesszióval átszőtt neoreneszánsz stílusban. 

Az épület rehabilitációjának és bővítésének tervezését gondos előkészítő–kutató munka előzte meg, az elpusztult épületrészek, díszítések visszaállítása érdekében. A tervezők az épület eredeti értékeinek megtartása, sőt hangsúlyozása mellett sikerrel oldották meg több új funkció elhelyezését az adott kubatúrán belül. A tetőtérben kiépített tánc-próbatermek új funkcionális értékek. Szép a felújított díszterem, szellemes és elfogadható kompromisszum a színpad és a mobil nézőtér kialakítása. Gondosan tervezett és izgalmas értékeket felmutató rendezvényteret hoztak létre a belső udvar lefedésével. Ilyen, gazdag díszítésű épületben igazán helyén való és az építészeti múlt iránt kellő tiszteletet kifejező, a XIX. századi pompát kiemelő a megvalósult szűkszavú, de jó arányú és nemes anyagokat használó belsőépítészet. 

Íme, meglévő kubatúrák 120 év után is működőképessé tehetők. Manapság könnyen bontunk épületet. Nem törődve a műszaki értékkel, az elpocsékolt energiával, hogy az épített örökségnek a nemzet identitás-tudatában elfoglalt helyét, vagy akár csak a turisztikai vonzerejét ne is említsük. És nem csak a műemlékekről beszélünk. Példának csak az Erzsébetváros, Józsefváros pusztuló, vagy már elpusztult XIX. századi építészetét említjük.

Most az öreg testbe új lélek költözött."

Dévényi Sándor DLA, a Magyar Művészeti Akadémia tagja, Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Ybl Miklós-díjas magyar építész, az Év háza társelnöke

 

Év háza 2020 – Különdíjak

Az este folyamán a szakmai szövetségek és támogatók által felajánlott hét különdíj is gazdára talált. A támogatói különdíjak odaítélésének különlegessége, hogy azokról szintén a zsűri dönt. A díjakat a zsűrielnökhöz csatlakozó szövetségi és cégvezetőtől vették át az épületek tervezői.

A Magyar Építész Kamara különdíját a Magyar Építész Kamara alelnökétől, Tutervai Mátyástól Fábián Gábor és Fajcsák Dénes vehette át a Noszvajon tervezett Lombházak projektért.

A Magyar Építőművészek Szövetsége különdíját Krizsán András DLA, a Magyar Építőművészek Szövetségének elnöke képviseletében Jánosi János adta át Dósa-Papp Tamásnak a Telkiben épült családi házáért.

A Leier Hungária Kft. főtámogatói különdíját családi ház kategóriában a zsűrielnökhöz csatlakozó Komlós Andor, a cég ügyvezető igazgatója adta át Bártfai-Szabó Gábor és Bártfai-Szabó Orsolya a Budakeszin épült családi házért.

A középület kategória főtámogatója, a Hella Árnyékolástechnikai Kft. különdíját a zsűrielnökhöz csatlakozó Visi Zoltán, a cég ügyvezető igazgató adta át Sipos György és Vesmásné Zákányi Ildikó építészpárosának az ópusztaszeri gyógynövény feldolgozó és bemutató épületért.

A Xella Magyarország Kft. a családi ház kategória főtámogatója által felajánlott „Zöld ház - energiahatékonyság különdíjat" Sónicz Péter kapta az Üllőn épült családi ház terveiért

A Prefa Hungária Kft. különdíját családi ház kategóriában Fajcsák Dénes és Fábián Gábor DLA a cserépfalui családi házért vehették át.

Az Meva Zsalurendszerek Zrt. különdíját Noll Tamás és Botta D. Mihály, a cég ügyvezető igazgatója adta át Tóth Péter DLA és Füzes András részére a Wekerletelep Kispiacért.

 

Év háza 2020 – Közönségdíj

Év Háza 2020 Középület Kategória Közönségdíjasa Huszárik Krisztián kerékpárüzlet és irodaház funkciójú biatorbágyi épülete lett, míg családi ház kategóriában Németh Dávid és Csaplár György mosonmagyaróvári családi háza tetszett legjobban a közösségi médiában meghirdetett szavazáson.