Közélet, hírek

Év háza: rekord mennyiségű pályázat érkezett

2012.06.13. 08:58

Az ország minden részéből érkeztek idén házak az öt évvel ezelőtt újjáélesztett Év háza pályázatra. De nem csupán az egyre növekvő, és idén rekord mennyiségű, összesen 35 beadott épület mutatja a pályázat növekvő ismertségét és elismertségét, hanem a korábbi díjazottak véleménye is ezt támasztja alá.

„Öt évvel ezelőtt, a 2008-ban újjá élesztett pályázat első kiírásakor azzal a nem titkolt szándékkal kezdtük a munkát, hogy az Év háza a magyar építészeti díjak között ismét neves elismeréssé válhasson. Az idei év eredményei azt mutatják, hogy jó irányban haladunk.” – kommentálta a beérkezett pályaművek számát Szoják Balázs, építész, a díj kurátora, a zsűri egyik alelnöke.

 

 

 

A pályaművek minőségéről még nem tudhatunk semmit, hiszen a szigorú szakmai szempontú értékelést idén is a zsűri neves tagjai végzik majd. A bizottságban immár hagyományosan helyet kaptak ezúttal két év – 2011 és 2012 - Ybl-díjas építészei és természetes Noll Tamás, a MÉK és Sáros László, a MÉSZ frissen megválasztott új elnöke.

 

 

 

A zsűri az ötödik jubileumi évben Dévényi Sándor DLA, a Magyar Művészeti Akadémia tagjának vezetésével július közepén ül majd össze, ám az eredmény idén is csak az Építészet Világnapján, október 1-jén, a Duna Palotában megrendezésre kerülő ünnepélyes díjátadón derül ki, amely a Visegrádi Négyek családi házait bemutató kiállítás sorozat első, magyar helyszíne lesz egyúttal.

Álljon itt az előző két év győztesének véleménye az Év háza pályázatról.

 

 

 

„2010-ben nyertük el az Év Háza díjat picike Budakeszi lakóházunkkal. A díjátadás után a professzionális szervezésnek köszönhetően rengeteg megkeresést kaptunk, megtalált minket a szakmai és egyéb nyomtatott sajtó, a rádió, televíziók. Az Év Háza az egyetlen olyan építészeti díj tapasztalataink szerint, ami nem egy szűk szakmai réteget talál meg, hanem eljut minden építészet iránt érdeklődőhöz az egész országban. A házról előadást tartottunk a Belügyminisztériumban, a BME-n, az Ybl Főiskolán, civil szervezeteknél, a mi épületünket dolgozták fel a Műegyetem elsős hallgatói az intenzív rajzhéten, kamarai mintaterv készül éppen a tervünkből. Sok kedves érdeklődő és leendő építtető vette fel velünk a kapcsolatot, számos tervezési munkát kaptunk és rengeteg új ismeretséget kötöttünk az elmúlt időszakban a díj okán. Azt hiszem, hogy egy fiatal építésszel ennél jobb dolog nem igazán történhet. Köszönet érte a zsűrinek, a díj kurátorának és a Build-Communication-nek, akik ezt lehetővé tették.” Bártfai-Szabó Gábor, építész

 

 

 

„Először is óriási megtiszteltetés a díjat a neves zsűri döntése alapján elnyerni. Az építészetet kiemelkedően magas szinten, aktívan művelő kollégák ítélete hatványozottan hízelgő, bátorító. Mindezeken túl a díj referenciaértékét az annak kapcsán elnyert szép megbízások hitelesítik. Az eltelt egy évben sok esetben kezdődött telefonbeszélgetés azzal a kérdéssel, hogy „Ugye önök tervezték az acéltornácos házat Nagykovácsiba?... Mert mi is egy olyat szeretnénk.” Földes László, Balogh Csaba a 2011-es Év háza nyertesei

A 2012. évi zsűri tagjai:

A 2011-ben Ybl Miklós-díjjal kitüntetett építészek Hőnich Richárd DLA, Nagy Csaba, Perényi Tamás DLA, valamint a 2012-ben Ybl Miklós-díjjal kitüntetett építészek: Csernyus Lőrinc, Eleőd Ákos, Gelesz András, Krizsán András, Szabó Tamás János DLA.

Védnökök

Országos Főépítészi Iroda, Magyar Művészeti Akadémia, MÉSZ, MÉK, ÉTE