Közélet, hírek

Éveket csúszik a moszkvai Ermitázs megnyitója

2019.09.05. 09:14

A tervezett 2020 helyett legkorábban 2024-ben nyílhat meg a híres Ermitázs moszkvai fiókintézménye. Hani Rashid legújabb munkája az egykori Lihacsov, ismertebb nevén a ZiL Autógyár helyén épül – azaz épülne.

A csúszásra Moszkva főépítésze, Szergej Kuznyecov különös magyarázatot adott. Eszerint az utóbbi időszakban jelentősen módosították az épület terveit, az első és a második szinteken olyan speciális, rendezvénytérként is használható galériákat alakítva ki, amelyekbe szükség esetén az utcáról is be lehet látni. Mivel ez különleges üvegezést kíván, inkább a környező épületeket valósítják meg előbb, és csak ezt követi majd a múzeum felépítése. A hírt a Calvert Journal jelentette.

Hani Rashid, az amerikai Asymptote Architects sztárépítésze korábban a magyar fővárosban is megjelent; a 2006-ban az ORCO megbízásából, a Budapest Bank székházának tervezett Váci úti épület fejlesztését azonban elvitte a válság. (Az emlékezetes tervtanácsi bemutatóról Haba Péter írt cikket az Építészfórumra.) 

A korábban a Lihacsov, illetve orosz rövidítéséről ZiL-ként ismert autógyár által használt, dél-moszkvai ipari terület fejlesztése a jelenlegi polgármester, Szergej Szobjanyin szívügyének számít. Az orosz LSR Group 2014-ben nyerte el a jogot a kétmillió négyzetméternyi városrész fejlesztésére. A tervek szerint itt 2025-re vadonatúj negyed, a Zilart jön létre, 38 300 lakóval. 

Az Asymptote több épületet is tervez a negyedben: az ő munkájuk a legmagasabb toronyház, 150 méterrel. Innen 1,2 kilométer hosszan kígyózik az a gyalogossétány, amely galériák, színházak és mozik, üzletek, valamint egy koncertterem helyszíne. Ezt intenzív lakócélú beépítés övezi, a Moszkvában megszokott léptékben.

A terület tervezési vezérelveit a moszkvai Project Meganom készítette, és a résztvevő irodák nagy része is orosz: a Mezonproekt, a Sergey Skuratov Architects, a Tsimailo, Lyashenko & Partners és a Speech. Tíz épületből álló komplexumot tervezett a negyedbe a holland Neutelings Riedijk Architecten is. 

A Zilart legfőbb nevezetessége természetesen az új Ermitázs lenne. Az épületben 19-20. századi és kortárs művészetet terveznek bemutatni, de lenne egy szoborkert, performansz-tér és tetőtéri étterem is. A hárommillió műtárgyat őrző, egyes források szerint ezzel a világ második legnagyobbjának számító szentpétervári Ermitázs több leányintézményt működtet az Orosz Föderáción belül, de ezek közül a háromezer négyzetméteres moszkvai lehet a legnagyobb. A múzeum külföldi próbálkozásai nem arattak egyértelmű sikert: míg az Ermitázs Amszterdam idén megnyitásának tizedik évfordulóját ünnepelheti, a ferrarai évek óta előkészítés alatt áll, a Guggenheimmel közös két projekt közül a Las Vegas-i fiókot nyolc év után bezárták, míg a vilniusi fejlesztés pedig el sem indult.