Épülettervek/Középület

Exkluzív szálloda Nyíregyházán

2018.03.01. 11:30

A nyíregyházi Pangea Ökocentrum Hotelben 76 férőhelyes szállás, 100 fős befogadóképességű konferenciaterem, komplex ökoszisztéma bemutatás is lesz. A szállodát idén nyáron adják át a nagyközönségnek. A projekt a Modern Városok Program keretén belül valósul meg. Építész: Gáva Attila.

Az állattartás és bemutatás elkészült projektjei biztosítják a látványosságot, élményvilágot az idelátogatók számára. A vendégek és szakemberek ismeretterjesztő, tudományos tevékenységeknek a keretei és relaxációs ellátása azonban mindeddig megoldatlan az Állatpark területén. Az összejövetelek, konferenciák, oktatások szakszerű és modern körülményeinek a biztosítása immár elengedhetetlen feladat. A szakmai munka infrastrukturális hátterét biztosítani kell egy erre alkalmas és a már meglévő épített valamint természeti környezetbe illeszkedő új épületelemmel.


 

Szükséges létrehozni egy olyan komplex egységet, amelyben helyet kap az ökológiai szakmai munkavégzéshez elengedhetetlen nagyméretű rendezvény és konferencia terem, valamint a rendezvényt látogatók elhelyezését, szállását, pihenését szolgáló terek. Mindezek mellett az állatpark szerves részeként funkcionáló komplexum az egyéni látogatók és szálló vendégek igényeit is ki kell, hogy elégítsék. Az állatpark területén belüli elhelyezés determinálja, hogy olyan élményteret kell létrehozni, amely elsősorban a fő funkciójának felel meg mégis egy újabb növény- és állatbemutató látványosságként is funkcionál. Ezáltal az ide érkező vendégek akár szakmai akár pihenési szándékkal töltenek el itt időt az állatpark minden más épületében megszokott vizuális, esztétikai élményben részesülhetnek.


 

A Nyíregyházáról Észak felé Sóstófürdőre kivezető fő forgalmi út mentén található az Állatpark területe. Észak-keleti oldalon a Blaha Lujza sétány határolja a parkot. A sétány másik oldala a Sóstói tó. Az Ökocentrum megközelítése innen biztosított gépjárművel, míg az állatparkból gyalogosan közvetlenül elérhető. Az épületnek a telken való elhelyezése észak – déli tájolású főtengelyre szervezett. A fő épülettömeg nyitása keletre a Sóstói tóra néző kilátással és nyugatra az állatpark belső területei felé kialakított. A pince+földszint+3 emeletes épület főbejárata a tavat szegélyező sétányról nyílik. Itt biztosított a rövidtávú parkolás céljára egy az úttól leválasztott átmenő gépjármű megálló hely. Szintén a sétányról nyílik az északi oldalon a központ működtetését biztosító gazdasági út. A főbejárati szélfogón keresztül a lobby térbe juthatunk ahol a recepció, bár és a vertikális közlekedést biztosító liftek, lépcsőház találhatóak egy térben. Innen közelíthető meg a nagyméretű reggeliző tér. Ebben a földszintes tömegben mindkét irányból jól megközelíthetően helyezkedik el a multifunkcionális nagy terem. Ennek a nagy tárgyalótérnek közvetlen kapcsolata van a lobby térrel és közvetlen kijutási lehetőséggel a fedett teraszra. A lobby térben kis és nagyméretű lombos és kúszó növények, sziklaképződmények, dekorációs falfestések, akváriumok egy speciális, nagyméretű életfa motívum adják a látványelemeket.


 

Az esztétikai értékeken túl ez a magas információs értékkel rendelkező lobby, közösségi térként is működik. Telepítésénél fogva az állatpark területéről közvetlen megközelítés biztosított az Ökocentrum épületébe. Az azonos méretrendű terekből felépülő szálláshelyegységek egy átriumra szervezett középfolyosóról nyílnak. Ennek az egységnek a földszintjén és az első emeletén kerültek elhelyezésre a kiszolgáló, üzemeltető, rekreációs kis terek. Az előadóterem befogadóképessége 100 fő. Az emeleti szinteken a kétfős szobaegységek sora helyezkedik el két oldalon. Az első szinten 10 szobaegység,melyből egy akadálymentesített, a második szinten 15 szobaegység, melyből egy darab 4 fős családi szoba, a harmadik szinten 11 szobaegység, melyből egy darab 4 fős családi szoba és két lakosztály elhelyezett. Így a szálláshely befogadóképessége 80 fő. A szobák magas igényszintű belső kialakítása és különleges környezeti adottságai révén exkluzív szálláshelyként tudnak működni.


 

Az építészeti megfogalmazásra a funkcióból adódó egyszerű, tiszta tömegképzés, organikus anyaghasználat, transzparencia és funkcionalitás a jellemző. Az állatparki dús zöld környezetben való elhelyezésből adódóan az épületen belül és kívül is az intenzív növényesítés meghatározó látványelem. A projekt megvalósulásával nem csak az állatpark egy új jelentős attrakciója jöhet létre, hanem az egész Sóstófürdő eddig még hiányzó élménydús, többfunkciós központtal és magas igényszintű szálláshellyel gazdagodna. Mindez tovább generálhatná az ide irányuló turizmust, így Sóstófürdő és Nyíregyháza városának is a hosszútávú hasznát szolgálhatja.

Gáva Attila