Közélet, hírek

Ezzel az egyetemmel törne a kutatás-fejlesztés élvonalába Szentpétervár

2020.06.15. 16:59

Az orosz szuprematista művészet kompozíciói ihlették a Studio 44 építészirodát a szentpétervári ITMO Egyetem új campusának tervezésekor. A leendő világszínvonalú oktató- és kutatóközpont építése a város legnagyobb fejlesztéseinek egyikeként még ebben az évben megkezdődhet. 

A szentpétervári ITMO Egyetem (Университет ИТМО, az ITMO az „Információ, Technológia, Mechanika és Optika" kifejezés rövidítése) Oroszország vezető felsőoktatási intézményei közé tartozik. Az egyetem átalakulásának stratégiáját 2012-ben kezdték kidolgozni, a piacosítás, társadalmasítás, valamint a kutatóegyetemi státusz irányába mozdulva, és fokozatosan alakult ki a meggyőződés az új campus szükségességéről. 2014-ben kezdődtek meg az egyeztetések a START nevű céggel, amely a Szentpétervár Juzsnyij városrészében zajló, nagyszabású városfejlesztés mögött áll; itt a jövőben 134 ezer ember otthonát tervezik felépíteni. Az egyetem számára ehhez kapcsolódóan biztosítanak 87 hektárnyi területet a beruházáshoz.A magáncéggel való 2014-es szerződéskötés után az orosz szövetségi kormány támogatását is sikerült megszerezni a beruházáshoz. 2017-ben Dmitrij Medvegyev miniszterelnök bejelentette, hogy Szentpéterváron 41 milliárd rubel (jelenlegi árfolyamon ez 180 Mrd HUF-nak felel meg) beruházással új innovációs klasztert hoznak létre; ennek az összegnek 52%-a a szövetségi költségvetésből, 12%-a a város önkormányzatától, 35%-a pedig magánforrásból érkezik. A beruházás megvalósítására ITMO Highpark néven, száz százalékban állami tulajdonú fejlesztőcéget alapítottak.

Az ezzel párhuzamosan kidolgozott, részletes stratégiák alapján az azonos nevű negyed, az ITMO Highpark kutatásai alapvetően mesterséges intelligenciával és kiber-fizikai rendszerekkel, fotonikával és kvantumtechnológiával, valamint biokémiai technológiákkal foglalkoznak majd. Az új technológiáknak pedig a helyszínen a kereskedelmi tesztelésére is lehetőség nyílik; ennek kapcsán a városfejlesztés, az okosvárosok, az extrém körülményekhez való alkalmazkodás és a virtuális-digitális világok összekapcsolása is a megcélzott hasznosítási területek közé tartoznak. 

Az ITMO Highpark három fő épületcsoportból áll majd. Az ITMO Egyetem második campusa többek közt három kutatóintézet mellett egy egyetemi oktatási szárnyat, kollégiumot, sportközpontot, tudományos múzeumot foglal magába, összesen 100 ezer négyzetméternyi alapterülettel. A campus tervezett befogadóképessége 3600 mesterszakos és PhD-hallgató. (Az egyetem BA-képzéseit a meglévő campuson folytatják.) Emellett felépül egy tudományos-, innovációs és gyártási tevékenységgel foglalkozó, 140 ezer négyzetméteres központ, valamint egy innovációs- és üzleti park, mintegy húszezer négyzetméteren. 

Az egyetem masterplanjének elkészítésére 2018-ban nemzetközi pályázatot írtak ki, amelyet a brit Allies and Morrison nyert meg, olyan irodákat utasítva maga mögé, mint az orosz KOSMOS, a holland MVRDV, vagy az osztrák-argentin BUSarchitektur. A nyertes cég a pályázat előkészítésében is résztvevő moszkvai RTDA építészirodával közösen készítette el a végleges fejlesztési tervet. A részletes építészeti tervek kidolgozására kiírt, újabb pályázatot az orosz Studio 44 nyerte meg, így az egyetemi szekció tervezése az ő vezetésükkel folyik, konkrétan Anton Jar-Szkrjabin vezető tervező irányítása alatt. 


Az első fázis részletes terveit 2020. május 7-én mutatták be a városi tervtanács előtt; ezek az oktatási főépület, a kapcsolódó hallgatói klub, valamint két kollégiumi szárny építésére vonatkoznak. A tervezők kiemelt figyelmet fordítottak a campus szövetére, valamint az azt behálózó, fedett és nyitott nyilvános terekre. Az oktatási épület legsajátosabb egysége a hatalmas auditórium, amely közvetlen vizuális kapcsolatot kínál a külső térrel. Bár a tervtanács nagyobbik része lelkesen fogadta a terveket, a Studio 44 beszámolója alapján a résztvevők egy része ellenezte a fejlesztést, különösen a helyszínválasztást. A pétervári tervtanács ezzel együtt támogatta a beruházást.

Az említett létesítményekre 2020 őszén szeretnének kiviteli engedélyt szerezni, és az év végén vagy 2021 elején megkezdeni a kivitelezért. 2023-ban megkezdődhet a második fázis, majd 2024-től a harmadik kivitelezése. 2027-re a teljes épületegyüttest átadnák, és ezzel együtt a juzsnyiji szatellitváros első beruházási fázisa is elkészülhet.