Épülettervek/Örökség

Fallen Church – A Grafit Műterem pályaműve

2022.01.10. 08:02

A ReUse Italy 2020-ban indított pályázata azt a kihívást állította a tervezők elé, hogy egy dél-olaszországi kisvárosban, Grottoléban található műemléki templomromot koncertteremmé alakítsanak át, létrehozva egy új attraktív csomópontot a régióban, mely amellett, hogy látogatókat vonz a településre, egyúttal közösségformáló erővé is válhat.

A Grafit Műterem kiemelt területként foglalkozik műemlék és örökségvédelmi projektekkel, ezért a tervezési folyamat alapját a helyzetre megfelelő rehabilitáció koncepciójának kiválasztása képezte. A projekt céljává az vált, hogy a romos templom úgy kerüljön újra használatba, hogy a meglévő szerkezetet, ennek történelmével, fennmaradó értékeivel és szépségével együtt az új addíció kiemelje, és egy olyan helyet hozzon létre, ami a jelen használati igényeit tökéletesen kielégíti.

Az új szerkezet mind fizikailag, mind pedig vizuálisan is elválik az eredetitől. Ahol csak lehetségessé vált, az új részek távolságot tartanak a műemlék falaktól, és anyaghasználatot tekintve is olyan felületekre esett a választás, melyek színükben, minőségükben és textúrájukban is jelentősen elválnak az eredetitől. A rekonstrukció egyik fő célja a régi térélmény visszaállítása volt, valamint a templom történelmének felelevenítése, melyek a templomhajó új üvegfedése segítségével jöttek létre a projektben. A létrejött tágas és világos teret fényjáték teszi érdekessé, amit a színes üveg elemeken beszűrődő napfény elevenít meg. A színes, geometrikus üvegminták a templom történetiségéhez nyúlnak vissza: az épület történelmében fontos évszámok különböző színű háromszögekből vizuális kód jelöli. A fény egyfajta összekötő elemként jelenik meg a koncertteremben: kapcsolatot teremt a régi, egyházi és az új szekuláris funkció között, mint ahogy a fény maga összekapcsolja az eget és a földet.

Ebben a központi épületrészben kap helyet a fő funkció, és az ehhez kapcsolódó kiszolgáló funkciók. Az így kialakított, nagy belmagasságú tömb lehetőséget adott arra, hogy vízszintes osztással két koncerttermet is létrehozzunk, mely növeli a komplexum használhatóságát.

A festői tájat, a templom földrajzi és szerkezeti adottságait figyelembe véve egyértelmű iránynak tűnt, hogy a megadott program kiegészítésére egy kilátót hozzunk létre, ami a kilátás és a természeti környezet szerepét is hangsúlyozza. A régi templomtorony helyén létrehozott vertikális tengely alsó traktusában a két koncertterembe érkező vendégek közlekedését biztosítja, és továbbviszi az érdeklődőket a többszintes kilátótorony magjába. A toronyból többféle kilátás is fókuszba kerül: a völgy, a 360 fokos kilátás és az égbolt más-más nézőpontból kerülnek előtérbe.

A romtemplom felújítása egy olyan új látványosságot és találkozóhelyet hoz létre, ami túlmutat a koncertterem funkció időszakos használatától. A két létrehozott terem multifunkcińális használatba helyezhető, rendezvények vagy konferenciák lebonyolítására is tökéletes helyszínként szolgál.  A kilátótorony és a komplexumban létrehozott bár folyamatosan nyitva lehet a látogatók számára, ezzel biztosítva azt, hogy állandó használatba kerüljön az “összedőlt templom".