Épületek/Középület

Felhőtlen gyermekkor: óvoda és bölcsőde egy tető alatt

2011.03.17. 15:26

Természeténél, funkciójánál fogva jól megfér együtt az óvoda és a bölcsőde, még ha a jogszabályok máshogy is sorolják be őket. Hiszen egy kisgyereknek nagyon megnyugtató, ha ugyanazon falak között, a jól megszokott környezetben léphet tovább. Kiváltképp egy olyan vidám, barátságos környezet esetén, mint amilyet Nagy Csaba és az Archikon építészei a XIII. kerületbe terveztek.

A feladat, hogy egy épületben legyen a bölcsőde és óvoda, elsőre természetesnek tűnik. A jogszabályok és az üzemeltetés azonban az egyiket szociális, míg a másikat pedig oktatási-nevelési kategóriába sorolja.

A Váci utca 88. alatt egy épületben található a bölcsőde (földszinten) és az óvoda (emeleti szinten), a kiszolgáló funkciókat a pinceszinten helyeztük el. A közös fogadóudvarból keleti irányban a bölcsődébe, vele szemben pedig az óvodába jutunk. Az előtérből szabadon formált lépcső vezet az emeletre, ahol az öltözők ugyanezt az ívelt szabad formát követik.

Az épület szoborszerűen formált tömb. Az építészetileg kiemelt, jellegzetes helyeken a tömbből kivájt, kivett hangsúlyok jelennek meg. Ilyen a bejárati udvar öble, a három szinten átmenő belső udvar, és az emeleti óvodateraszok szabad tere is.

Az épület vezető tervezője, Nagy Csaba 2011-ben Ybl-díjban részesült.