Épületek/Ipari és kereskedelmi épület

Felpörgetve - Red Baron, YAMAHA motoros üzlet, Pécs

2011.09.13. 13:11

Ellentétben például a borászatokkal, az autó- és a motorkereskedések jelentette építészeti kihívások eddig nem kerültek markáns módon a szakmai érdeklődés homlokterébe – pedig ezek az épületek nagyon is valóságos feladat elé állítják a szakmát. A Red Baron pécsi üzlete esetében sikerült Patartics Zoránnak és tervezőcsapatának meggyőznie a tulajdonost arról, hogy a városképi, építészeti, minőségi szempontok nem csupán terhet jelentenek számára, de lehetőséget is.

Red Baron – YAMAHA motoros üzlet, Pécs
Ellentétben például a borászatokkal, az autó- és a motorkereskedések jelentette építészeti kihívások eddig nem jelentek meg markáns módon a szakmai érdeklődés homlokterében. Pedig ezek az épületek nagyon is valóságos feladat elé állítják a szakmát. A bejáratott „autószalonos” megoldások ugyanis éppen arra nem alkalmasak, amire hivatottnak kellene lenniük, vagyis igényes keretben, hatékonyan kínálni a portékát. Általában az építtető szabta korlátok, illetve ízléspreferenciák nem is teszik lehetővé a probléma elemzését, s a városperemek bizonytalan szövetében a kereskedelmi „építészet” mintha mostohagyerek volna. Mintha az építésztársadalom lemondana róluk. Nem helyes ez, kiváltképp egy olyan városrészben, amely átalakulóban van, és minősége múlik azon, hogy ezek a kereskedelmi funkciók magukra veszik-e a városkép alakításának terhét, s nem mellesleg komolyan veszik-e saját magukat, azaz a sztereotípiák helyett törekszenek-e üzleti érdekeiknek megfelelő építészeti megoldásokra.

 

 
 
 

 

A Red Baron pécsi üzlete esetében sikerült meggyőznünk a tulajdonost arról, hogy a fenti szempontok nem csupán terhet jelentenek számára, de komoly lehetőséget is. Az épület grafikai rétegei, egyes vizuális eszközei még váratnak ugyan magukra, de a visszajelzések igazolni látszanak szándékainkat, és megerősíteni, hogy egy kereskedelmi épület profitálhat a feladat sajátosságaira adott építészeti válaszból.

A szándékokat a képek mondják el.

Patartics Zorán


Red Baron – Yamaha motoros üzlet
Pécs, Zsolnay út

Építész, belsőépítész: Patartics Zorán
Építész munkatársak: Kádár György, Bregó Krisztián, Lakatos Krisztina, Ozsvárt András
YAMAHA részéről építész konzulens: Paládi-Kovács Ádám
Szerkezet tervező munkatárs (szigetelések, lapostetők, hőtechnika): Perényi László
Tűzvédelmi munkarész: Vágvölgyi László
Statika: Dr Meskóné Békefi Diána
Gépészet: Jeszták Urszula
Víz-csatorna közművek: Dittrich Ernő
Villamos terv: Vetusinszki Péter
Akusztikus és zajvédelmi környezetvédelmi munkarész: Wittner Kálmán
Környezetvédelmi munkarész – egyéb fejezetek: Jeszták Urszula
Homlokzati animáció – ötlet: Patartics Zorán
Homlokzati animáció – előzetes verzió: Belevski Darko
Tervező cég: Horváth és Patartics Építész Iroda Kft.

Építtető: Red Baron Hungary Kft.
Tervezés, megvalósulás: 2009-2010

Kivitelező: Porta Barbakán Kft.