Közélet, hírek

Felújítják a Dunaújvárosi Egyetem szocreál főépületét

2022.08.11. 12:12

Az Építészfórum nemrég járta körül Dunaújvárost az Építészfesztivál keretében, megtekintve a szocreál örökség színe-javát is, így örömmel olvastuk a mai Közbeszerzési Értesítőben, hogy a Malomsoky József által tervezett hajdani kohászati technikumi épület a jelek szerint az építészeti arculat és értékeinek megtartásával eshet át egy teljes felújításon.

A Kossuth Lajos utca tengelyébe tervezett, íves rizalittal kiképzett épület tervezését a VÁTI vállalta 1952-től. Vezető tervezője Malomsoky József, belsőépítésze Minári Pál volt. Az architektúra 1986-ban esett át nagyobb felújításon, ekkor majdnem megváltoztatták a tetőtömeget is, ám végül a régi idom megtartásával 1989-ben alakították ki a tetőteret további termek elhelyezéséhez. A magyar szocreál elsősorban a magyar klasszicizmusból merítette formai megoldásait, de előfordultak kivételek, mely során más stíluskorszak volt a minta, vagy éppen más nemzet klasszicizmusa. Az íves rizalit a francia forradalmi építészetből ihletődött, az épület belterében pedig szintén gazdagon díszített enteriőrrel, oszlopokkal, műmárvány felületekkel találkozhatunk. Az attikafalon még ma is látható az eredeti technikumi címer az 1953-as évszámmal. 

A mai Közbeszerzési Értesítő szerint az épület felújításának generálkivitelezési munkáira írták ki a pályázatot. "Az épület hosszfőfalas szerkezetű, kisméretű falazott tégla teherhordó falakkal, téglabetétes (Bohn) vasbeton födémekkel, faszerkezetű magastetővel. (…) A pincében jobbára irattárak, kiegészítő helyiségek és büfé található, a felsőbb szinteken irodák, tárgyalók és oktatási termek helyezkednek el." Az épület valamennyi helyiségét, gépészetét, a vizesblokkok rendszerét rehabilitálni szeretnék. Az épületet vizesedési gondok jellemezhetik, a tender ugyanis kitér arra, hogy a pincétől a mennyezetekig utólagos vízszigetelési munkákat, valamint fúrt-injektált falszigetelést szeretnének eszközölni. A közbeszerzés tárgyában rátérnek arra is, hogy a homlokzatot meg kell őrizni és értékei szerint felújítani, a teljes tetőmegújításnak pedig szintén a régi tömeget kell majd rekonstruálnia.

„A bejárati íves homlokzatszakaszon nem tervezünk hőszigetelést, az eredeti helyen és geometriában újítandóak, pótolandóak a kő-, műkő tagozatok és keretezések. A tetőtérben lévő gépészetet teljes egészében felszámoljuk, helyreállítva az eredeti tetősíkot. A tetősíkablakok új elosztásban, új méretben továbbra is szükségesek a beépített funkciók miatt" - olvasható a kiírásban.