Közélet, hírek

Felújítják az egykori Pallavicini-kastélyt Mosdóson

2021.11.17. 10:25

Pallavicini Ede őrgróf építtette a 19. század végén, területén most a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház telephelye működik. A nagy volumenű beruházás tízmilliárd forintból valósulhat meg.

Kiírták a közbeszerzést a mosdósi Pallavicini-kastély és környezetének fejlesztésére, ami jelenleg a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház telephelyeként működik. Ahogy a leírásban áll, a felújítás és funkcióváltás a kórház krónikus, rehabilitációs és szociális betegellátási területét érintő fejlesztés érdekében szükséges, ennek keretében tervezési feladatok ellátására és kivitelezési munkák elvégzésére várják az ajánlatokat.

A feladat egy közel 24 ezer négyzetméternyi egészségügyi létesítmény tervezése, amihez egy 140 ágyas pavilon kiviteli tervdokumentációja már rendelkezésre áll. A tervezett átalakítással érintett terület műemléki környezetben található, maga a kastély műemléki épület. A beruházás teljes időtartama 1380 nap, amely tartalmazza a 180 nap tervezést.

A kivitelezés a pavilonépület, a kastélyépület, valamint a porta, a beteglátogató, a gyógyszertár és igazgatási épület, illetve a gyógytornaterem felújításával, a 80 ágyas ápolási osztály, az új gyermekrehabilitáció és uszoda építésével, valamint egyéb bontási munkákkal és közműfejlesztéssel kezdődik. Ezt követően kerül sor a szolgálati lakások felújítására, az új szociális otthon építésére, a 80 ágyas pavilon és egyéb épületek (mint a kisded-osztály és iskola, a labor, mikrobiológiai és gazdasági hivatal, az élelmezés és könyvtár épülete, a minihotel, az előadóterem és nővérszálló, a tanuszoda, a patológia, az ambulancia, a beltéri gyermekmedence és uszoda) bontására, park- és kertépítésre.

Idén januárban jelentették be, hogy a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház mosdósi telephelye 10 milliárd forintból újul meg. Gelencsér Attila, Kaposvár és térsége országgyűlési képviselője ekkor arról tájékoztatott, hogy a fejlesztési program várhatóan egy év múlva kezdődik, három ütemben valósul meg, magában foglalja a telephelyen álló 71 ingatlanból 31 használaton kívüli vagy gazdaságosan nem üzemeltethető épületnek a lebontását, az uszoda, a szociális otthon, a pavilonépület, az igazgatási épület, a gyermekfoglalkoztató, a gyógyszertár, a szolgálati lakások és a kastélyépület felújítását. Utóbbiban alakítják ki a betegek hozzátartozóinak elhelyezésére szolgáló új minihotelt. Az intézmény szakmai profilja belgyógyászat, kardiológiai és mozgásszervi rehabilitáció, geriátria és hospice ellátás lesz. 

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter közlése alapján a kormány 2020 végén 495 millió forintot hagyott jóvá a tervezés költségeire. Moizs Marianna, a kórház főigazgatója azt mondta, a munkálatok a kivitelezés megkezdésétől számítva 2-3 évet vesznek igénybe. Mint megjegyezte, Mosdóson jelenleg krónikus, hospice, geriátriai ellátást, kardiológiai és gyermekrehabilitációt végeznek, 7 osztályon 226 ágyat tartanak fenn, a dolgozóik száma 137 - írta tudósításában az MTI. 

Ahogy a Magyarország vármegyéi és városai 1914-es monográfiájából kiderül, Pallavicini Ede őrgróf 1892-ben építtette kastélyát, amiben ekkortájt egy közel 4000 kötetes könyvtár, valamint "remek szarvasaggancs és zergekampó gyűjtemény" is helyet kapott, illetve volt benne egy "igen szép házikápolna" is. A kastélyt később, a ´30-as években a vármegye vette birtokába, eredetileg tüdőbetegotthon céljaira. A második világháború után gyermekek számára alakítottak ki benne tüdőszanatóriumot, ám idővel egyre több felnőttet is gyógyítottak benne.