Közélet, hírek

Felújítják az esztergomi Városházát

2023.08.09. 11:26

Esztergom főterének meghatározó épülete újulhat meg látványosan a közeljövőben: a Vak Bottyán palotaként is emlegetett Városháza homlokzatát és tetőszerkezetét felújítják, a főkaput restaurálják. Az önkormányzat a volt Vármegyeháza Bottyán utcai homlokzatának rendbetételét is tervezi. 

Esztergom Megyei Jogú Város Önkormányzata közbeszerzést írt ki a műemléki védelem alatt álló Városháza (Esztergomi Polgármesteri Hivatal) épületének homlokzat- és tetőfelújítására, valamint a volt Vármegyeháza Bottyán utcai homlokzatának renoválására.

A Vak Bottyán palotaként is emlegetett Széchenyi téri épület eredetileg Bottyán János házaként épült. Már az 1720-as évektől városházaként működött, többször átépítették, 1770-ben villámcsapás következtében leégett. A következő évekből származik a ma is látható, árkádos, barokk épület. A városháza mögött, a Bottyán János utca és a Deák Ferenc utca között húzódik az egykori Vármegyeháza, amely az 1740-es évek végén, Terstyánszky János alnádor megrendelésére épült, Mayerhoffer András tervei alapján. 1805-ben került a vármegye tulajdonába. A csatlakozó udvari épületszárnyak, a Deák Ferenc utcai rész építésére 1824-ben Packh János kapott megbízást, ezt 1910-ben átépítették. 

Esztergom polgármestere, Hernádi Ádám július 5-én jelentette be a közösségi oldalán, hogy még idén elkezdődik a Városháza külső felújítása. Mint mondta, felújítják a teljes tetőszerkezetet és a homlokzatot, kicserélik az összes nyílászárót és az épület lábazatát utólagos vízszigeteléssel látják el. 

Az augusztus 3-i Közbeszerzési Értesítőben megjelent felhívás szerint a tervezett teendők részét képezi a Városháza külső homlokzatának és teljes tetőszerkezetének a felújítása, valamint a belső tér részleges átalakítása, illetve a volt Vármegyeháza Bottyán utcai homlokzatának és belső terének részleges felújítása. A felújítással érintett épületegyüttes nettó alapterülete 2423 négyzetméter.

Az ajánlatkérő szerint a munkálatok legfontosabb eleme a tető felújítása, az ugyanis már évek óta kritikus állapotban van, a szerkezetet beázások roncsolták, amelyek a homlokzat károsodásához is jelentős mértékben hozzájárultak. A másik hangsúlyos teendő a homlokzat helyreállítása, ami magában foglalja a téglafelület fugáinak tisztítását, a feltáskásodott, meglazult vakolat leverését, speciális felújító vakolat, páraáteresztő vakolatrendszer, továbbá utólagos talajnedvesség elleni vízszintes falszigetelés készítését. A nyílászárók is rossz állapotban vannak, az ablakokat cserélni kell, a kapuk restaurálandók. Restaurálják a Bottyán utcai kaput, a Széchenyi téri főkaput, az emeleti erkélyajtót, az udvari erkélyajtót és a kapualjban két ajtót. A Széchenyi tér felé visszaállítják az eredeti üzlethelyiségeket, minden üzlethelyiséghez készül raktár és személyzeti WC is. Az ügyfélfogadó terek akadálymentesítettek lesznek. A Bottyán utcai épületszárny földszinti tereiben „rendszeresen és nagy számban ügyfeleket fogadó irodák" kerülnek kialakításra.

Az ajánlattételi/részvételi jelentkezési határidő 2023.08.24.