Közélet, hírek

Felújítják és bővítik a miskolci bíróság épületegyüttesét

2023.03.21. 16:12

A beruházás legfőbb célja "a kornak megfelelő, magas színvonalú, műszaki, gazdaságossági és használati szinten megvalósuló bírósági szervezet létrehozása". A felújítás mellett közel 1500 négyzetméternyi bővítés is része az elképzeléseknek. 

Közbeszerzést írt ki az Országos Bírósági Hivatal a Miskolci Törvényszék és a Miskolci Járásbíróság által közösen használt épületegyüttes teljeskörű felújításának és bővítésének tervezésére, derül ki az uniós értesítőből. 

Ahogy a leírásban olvasható, az épületek a Dózsa György út 4. és a Fazekas utca 2. szám alatt találhatók. A feladat egy komplex tervezési dokumentáció elkészítése, ami tartalmazza egyrészt a meglévő épületek állapotfelmérési terveit (a szükséges feltárásokkal együtt), a koncepcióterveket három változatban, továbbá vázlattervet, építési engedélyezési tervet a bontási tervdokumentációval együtt, illetve a komplex kiviteli tervdokumentációt is. 

A beruházás során legfőbb cél "a kornak megfelelő, magas színvonalú, műszaki, gazdaságossági és használati szinten megvalósuló bírósági szervezet létrehozása", írják. Ahogy arra felhívják a figyelmet, a tervezés során figyelembe kell venni a bírósági épület környezetébe való harmonikus illeszkedést: "Megjelenésével kellőképpen fejezze ki a bírósági épület mint igazságszolgáltatási intézmény komolyságát, méltóságát és tekintélyét. A két épülettömb eredeti karakterét megőrizve megjelenésében képviseljen egy egységet."Az épületegyüttes meglévő, több mint 14 ezer négyzetméternyi hasznos alapterületét közel 1500 négyzetméter hasznos alapterülettel bővítik az elképzelések szerint. A teljeskörű tervezési szolgáltatás része az épületegyüttes építési, biztonságtechnikai és belsőépítészeti tervezése, 461 fő elhelyezésére szolgáló, ügyfélszolgálati és kizárólagos dolgozói funkciókat is kielégítő helyiségekkel, valamint 53 előadó (tárgyaló) teremmel.

Amint azt a Miskolci Törvényszék oldalán is írják, a városban az 1890-es években döntöttek az igazságügyi palota felépítéséről, melynek átadására 1899-ben, fényes külsőségek között került sor. A korabeli sajtóhírek szerint az épület tervezője az ismert műegyetemi tanár, Kiss István volt, ugyanakkor későbbi kutatások azt valószínűsítik, hogy a terveket Kiss-Jablonszky Ferenc készítette, akinek nevéhez több törvényhatósági épület is fűzhető. A palota az akkori úttesttel párhuzamos utcai és udvari épülettömbből áll, amiket három, ezekre merőleges szárny köt össze, így összeségében a fő falak négy udvart fognak közre. Az épületkomplexumban, ami maximálisan kielégítette a 19. század végének igényeit és elvárásait,  a törvényszéki fogház is helyet kapott. Átfogóbb felújítása 1978 és 1982 között zajlott, ekkor történt meg az emeletráépítés, a homlokzat renoválása és a belső átalakítás a közműrendszerek felújításával együtt.

A most kiírt közbeszerzésre április 14-ig várják az ajánlatokat.