Technológia

Félúton a művészet és a pragmatizmus között

2023.08.24. 15:39

A történelmi környezetbe történő tervezésre specializálódott Atelier ST építésziroda racionális tervei alapján készült göttingeni épület, nagyvonalúsága ellenére szépen belesimul a döntően favázas épületek jellemezte városi környezetbe. A tervezők szinte a kezdetektől tudták: a tetőnek fontos szerep jut majd

A művészeti és kulturális projektekben jelentős tapasztalattal rendelkező, lipcsei Atelier ST építésziroda nemzetközi pályázaton nyerte el a kiállítótérként működő épület megvalósításának lehetőségét. Az alsó-szászországi Göttingenben a bronz színű Prefa alumínium tetővel megkoronázott, rendhagyó épülettel méltó hátteret hoztak létre a kortárs papíralapú alkotások, fotográfiák és az újmédia különböző megjelenési formái számára. A cél ugyanakkor nem egy „elitista" épület volt, hanem olyan egyszerű ház megalkotása, amely nem vonja el a figyelmet, ahol a művészet áll a középpontban, mondta a tervezési koncepcióról a projekt vezető tervezője, Silvia Schellenberg-Thaut.

Következetes tervezés

A helyszín Göttingen óvárosának szíve, a Szent Miklós-templom környéke, ahol a rendelkezésre álló telket maximálisan kihasználva, a szűkös helyre viszonylag rövid idő alatt egy nyeregtetős, konzolosan túlnyúló emeleti részekkel rendelkező épület tervei rajzolódtak ki. Az épület tömbszerűségét a bézs, fogazott kialakítású vakolt homlokzat tompítja, amely visszafogottságával, finom szerkezetével szinte eggyé olvad az azonos színű Prefalz alumínium tetővel. A tudatosan szolid látványvilággal a tervezők arra törekedtek, hogy ne vonják el a figyelmet a beltérbe tervezett kiállításokról.

A tető szerepe

A tetőt fedő Prefalz alumínium burkolat kortárs és nyugodt látványa finoman járul hozzá ahhoz, hogy az épület kiemelkedjen a középkori városszerkezetből, ugyanakkor illeszkedjen is a környezetébe. „Már korán éreztük, hogy a tető kulcsszerepet tölt majd be az épület kialakítása szempontjából, mindez magából a környezetből is adódott.“ – hangsúlyozta Silvia Schellenberg-Thaut. A nyeregtető teherhordó szaruzata és vasbeton térdfalai alatt létrejött tágas tetőtér, a három másik emelettel együtt elegendő helyet biztosít a műhelymunka, a kiállítóterek és az irodák számára. A tető burkolata a Prefa környezetbarát, könnyen alakítható és tartós alumínium anyaga, bronz színben.

Hozzáértő kivitelezés

Német nyelvterületen gyakori, hogy olyan projekteknél, ahol a tető jelentős szerepet játszik, vagy valamilyen okból különleges kialakítására van igény, már a tervezési fázisban megtalálják és bevonják a munkába a tetőfedő szakembert. Így volt ez itt is. Az építészeti elképzelés megvalósításához elengedhetetlen volt a megfelelő kivitelező partner, amelyet az iroda Jens-Norbert Schmidt tetőfedő vállalkozó személyében talált meg. A szakember már a tervezési fázisban kamatoztathatta tapasztalatát és tudását. Többek között a tetőre került szokatlanul hosszú Prefa alumínium sarnik ügyes kiosztásával előzte meg a dilatációs problémákat. Más szempontok mellett törekedni kellett a tetőfelület minél homogénebb kialakítására annak érdekében, hogy az a lehető legjobban igazodjon a környezethez. Ennek részeként fontos tervezési elv volt az is, hogy az épületet áthálózó, magas műszaki színvonalú légkondicionálás látható kivezetései ne jelenjenek meg a tetőn. 

PREFA Magyarország | PREFA