Fenntarthatóság

Fenntartható építészet – haladó továbbképzés a BÉK és a HuGBC együttműködésében

2022.07.23. 15:32

Fenntartható építészet címmel egyedülálló, 11 videótananyagot tartalmazó haladó továbbképzést állított össze a Budapesti Építész Kamara (BÉK) a Magyar Környezettudatos Építés Egyesületével (HuGBC) közösen. A képzés magas színvonalát az itthon és külföldön is elismert elméleti és gyakorlati tudással rendelkező szakmagyakorló előadók, szakértők, egyetemi oktatók és fenntarthatósági szakemberek biztosítják. A tananyag bekerült a Magyar Építész Kamara ajánlott továbbképzései körébe.

A tananyag azokat az építészeket szólítja meg, akik a környezettudatos szemléletet az átfogónál alaposabban részletesebben szeretnék elsajátítani, és akik már rendelkeznek alapismeretekkel.

A képzés többek között olyan kérdésekre válaszol, mint az építés és az építész szerepe a fenntarthatóságban és a klímaváltozásban, új kihívások és feladatok a fenntartható gondolkodás területén, a klímaváltozás és az épített környezet összefüggései a környezetterhelésben, a körforgásos gazdaság és az építész felelőssége, a digitális kor és a minősítések, nemzetközi és hazai trendek.

A tananyag bevezető előadásában Serban Tiganas, a Nemzetközi Építészszövetség (UIA) titkára is üzent a tervezőknek. Felhívja a figyelmet, hogy a fenntarthatóság nem csak az energiáról, a szénlábnyomról, az intelligens vagy zöld mobilitásról és a hasonló dolgokról, és nem csak az épület életciklusáról és az épület életciklusa során felmerülő költségekről szól.
Tiganas szerint a fenntartható gondolkodásmód a tervezés, az építészi tevékenység és a projektmegvalósítás során egyfajta tudatállapottá válik. Az ember elkezdi magáévá tenni ezt a koncepciót, és olyasvalakivé válik, aki valójában nemcsak a tervezéskor, hanem akkor is fenntarthatóan működik, amikor él, amikor tereket használ, és amikor megítél dolgokat, vagyis hozzájárul mindennek a továbbfejlődéséhez.

"Földünket az emberiség benépesítette, ami alatt elsősorban azt értem, hogy az emberi tevékenység volumenét tekintve globális tényezővé vált. A felgyorsuló trendforduló az éghajlati változások, a gazdasági és társadalmi átrendeződés egymással összefüggő folyamatként zajlik, ezen belül az épített környezet fejlesztése és fenntartása különös fajsúllyal bír. ’Function follows ethics’ alapgondolatom üzenete, hogy az építés felelősségét széles bázisra kell kiterjeszteni. Nagyon időszerű ezért, hogy a fenntartható építészet eszközrendszerét a szakmagyakorlók megértsék és elsajátítsák. A tananyag koncepcióját Dr. Reith András PhD, a BÉK leköszönő alelnöke állította össze, aki egyben a szakmai lektorunk is volt" 

– mondta el a képzési anyagról Csapó Balázs, a BÉK leköszönő elnöke.

Barta Zsombor, a HuGBC elnöke pedig így nyilatkozott a közösen kifejlesztett és megvalósított anyagról: 

"A HuGBC 2020-ban állította össze ’A környezettudatos építés alapjai’ című, 12 videóból álló tananyagát, amely azóta közel 1900 megtekintést ért meg. Ez a jelentős érdeklődés is jelzi: az új, haladó szintű képzési anyag hiánypótló tudástár. Köszönettel tartozom minden előadónak és kollégának, akik ebben a komplex munkában részt vállaltak. Arra biztatok minden tervezőt, hogy használja ki, hogy egy kattintással a legnaprakészebb tudáshoz juthat a fenntartható tervezésről."

A 11 előadás tematikája a következő:

1. BEVEZETÉS, KLÍMAVÁLTOZÁS ÉS AZ ÉPÍTETT KÖRNYEZET SZEREPE A KÖRNYEZETTERHELÉSBEN

2. ÚJ TERVEZÉSI MÓDSZEREK, EU TACONÓMIA

3. TELEPÜLÉSI LÉPTÉKEK ÉS A TERVEZÉS HATÁRTALANSÁGA, JOGSZABÁLYI KÖRNYEZET ÉS EU KAPCSOLÓDÁS

4. ZÖLD-KÉK INFRASTRUKTÚRA

5. TNM RENDELET, ÉLETCIKLUS SZEMLÉLET

6. PASSZÍV RENDSZEREK ÉS A FELHASZNÁLÓ

7. AKTÍV RENDSZEREK ÉS A FELHASZNÁLÓ

8. ANYAGHASZNÁLAT, GÉPÉSZET, VILLAMOS RENDSZEREK

9. ADAT ALAPÚ TERVEZÉS – A MODELLEZÉS LEHETŐSÉGEI

10. ADAT ALAPÚ TANULÁS – ÜZEMELTETÉSI TAPASZTALATOK HATÁSA A TERVEZÉSRE

11. MINŐSÍTETT ÉPÜLETEK TELJESÍTMÉNY ELEMZÉSEI

A tananyagok elérhetőek a HuGBC honlapján és július 25-től az Építész Továbbképző oldalán is.

A teljes tananyag elkészülését a Nemzeti Kulturális Alap, a Magyar Építész Kamara, az ABUD Mérnökiroda, és a Kinnarps Hungary Kft. támogatták.
Egy-egy tananyag támogatói pedig a Brit Nagykövetség, a denkstatt hungary Kft., az Archikon Kft., a Siemens Zrt., a CPI Hungary Kft. és a Corten Holding voltak.