Közélet, hírek

Ferencz Marcel kapta a Prima Primissima Díjat

2023.12.01. 23:56

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában megtartott pénteki gálaesten. A magyar éptészet kategória kitüntetettje Ferencz Marcel DLA lett, Prima díjat Csillag Katalin és Hegedűs Péter kapott. 

Amint arról korábban beszámoltunk, magyar építészet kategóriában idén Csillag Katalin építészt, Ferencz Marcel építész, egyetemi tanárt és Hegedűs Péter építészmérnököt jelölték a Prima Primissima díjra. Közülük került ki a tényleges nyertes, aki a december 1-jén tartott gálaesten átvehette az elismerést. 

A magyar építészet kategóriában kitüntetett Ferencz Marcel édesapja, Ferencz István utódjaként a NAPUR Architect építész iroda vezetője. Két évtizede vesz részt az építészoktatásban. A Vizes Világbajnokságoknak otthont adó Duna Aréna szerző építésze, a nemzetközi tervpályázaton első díjat nyert Új Néprajzi Múzeum épületének alkotója. Az egyedi megfogalmazású, nemzetközileg elismert épület számos szakmai díjat nyert az Egyesült Államoktól Kínáig.

Két alkalommal képviselte hazánkat a Velencei Nemzetközi Építészeti Biennálén. Legújabb alkotása a 2023-as Atlétikai Világbajnokságot befogadó Nemzeti Atlétikai Központ, a „Királynő Koronája". Ybl- és Pro arhitectura díjas építész, egyetemi tanár, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja.

A Prima Primissima 2023-as díjazottjai továbbá: Lukácsi László üvegszobrászművész (magyar képző- és iparművészet kategória); Katz Sándor középiskolai matematika-fizika szakos tanár (magyar oktatás és köznevelés kategória); Kiss L. László fizikus, csillagász (magyar tudomány kategória); Kontra Ferenc író, költő, műfordító, szerkesztő (magyar irodalom kategória), Faragó Tamás olimpiai-, világ- és Európa-bajnok vízilabdázó, mesteredző (magyar sport kategória); Gőz László harsonaművész, a Budapest Music Center alapítója és vezetője (magyar népművészet és közművelődés kategória); Sapszon Ferenc karnagy (magyar zeneművészet kategória); Tarr Béla filmrendező, forgatókönyvíró (magyar színház-, film- és táncművészet kategória). Magyar ismeretterjesztés és média kategóriában az M4 Sport televíziós sportcsatorna kapta a díjat. 

Az ugyancsak 15 millió forinttal járó Közönségdíjat Hollerung Gábor karmester, karvezető vehette át.

Gratulálunk a díjazottaknak!