Design/Formatervezés

Fiatal építészek és tervezők az 50 tehetséges magyar fiatal mentorprogramban

2017.07.04. 11:13

Az 50 tehetséges magyar fiatal mentorprogramba idén Köninger Szilárd építész, Sághegyi Adél Laura építészmérnök hallgató, Tóth Máté és Túri Tamás formatervezők is bekerültek, akik személyiségükhöz vagy professzionális céljaikhoz párosított mentorral dolgozhatnak együtt a következő hónapokban.

Kutatók, művészek, üzletemberek, média személyiségek, újságírók, kulturális intézményvezetők vállalkoztak arra, hogy 50 tehetséges magyar fiatal - köztük építészek és designerek - karrierjét egyengessék hat hónapon keresztül. A félszáz mentor között van többek között Al Ghaoui Hesna újságíró, Küllői Péter filantróp üzletember, Herendi Gábor filmrendező, Dr Ránky Katalin, a L'Oréal Magyarország alapítója, Novák Péter „kultúrmunkás”, Rúzsa Magdolna énekesnő, Bán Teodóra kulturális menedzser, Kotroczó Róbert és Kereszty Gábor média szakemberek, Süveges Gergő újságíró, Dr. Erőss Lóránd neurológus, Lackfi János költő, Dr. Beck György üzletember, Dr. Hardy Ilona és Kósa Erika üzletasszonyok. A programba idén rekordszámú, összesen 1034 fiatal jelentkezett az ország minden részéről: nagyvárosokból, kistelepülésekről, hátrányos helyzetű régiókból és a határon túlról. Az előválogatás után a neves szakemberekből álló zsűri végül 24 lányt és 26 fiút választott ki, akik kivételes adottságaik, szorgalmuk révén a jövő formálói, meghatározó személyiségei lehetnek Magyarországon és a világban. Köztük van Köninger Szilárd építész, Sághegyi Adél Laura építészmérnök hallgató, Túri Tamás és Tóth Máté formatervezők, akik személyiségükhöz vagy professzionális céljaikhoz párosított mentorral dolgozhatnak együtt a következő hónapokban.
Sághegyi Adél Laura építészmérnök hallgató szerint minden építésznek legalább minimális szinten érzékenynek kell lennie a társadalom problémáira. Kínában egy rangos nemzetközi építészhallgatói versenyen szobrászműhely tervével hozta el az első helyet, jelenleg pedig a diplomamunkáján dolgozik, amelyben egy szemétből újrahasznosított bútorokat gyártó épületet tervez. Kutatási területe, hogy hogyan lehet népszerűbbé tenni a magyar kisvárosokat a fiatalok körében az építészet és az urbanisztika eszközeivel. Mentora Süveges Gergő Prima-díjas újságíró segíti abban, hogy a nyilvános szerepléssel kapcsolatos gátlásaitól megszabaduljon.


Köninger Szilárd építész hallgatót 2012-ben Junior Prima Díjjal jutalmazták. Akkoriban került kapcsolatba a faluÉPÍTÉS nevű kreatív szervezettel, melynél immár ötödik éve lát el feladatokat. Mára olyan jól sikerült projektek köthetők a nevéhez, mint a bogyoszlói piacpavilon, a Göbös-majorban a Vadászkápolna vagy a kapuvári vízi színpad. Nemrégiben saját vállalkozásba kezdett, és ötödmagával CAN Architects néven új építész irodát alapított. Mentora Dr. Szendrő Péter a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács és az Országos Tudományos Diákköri Tanács elnöke szerint Szilárd az “nagyfokú szociális érzékenységgel fordul a magyar vidék és a <<városi lét>> felé”.


Tóth Máté formatervező a design számos területén megfordult már, tanulmányai mellett öt évig több mint negyven építészeti projektben vett részt. A HA építészirodában Huszár Andrással dolgozott, majd a Red Dot díjas Teqball asztal társtervezője volt. Jelenleg Kósa Erika üzletasszony segítségével készül a világ üzleti térképére feltenni Noura (Nourishment Assistant) elnevezésű digitális műszerét, hogy minél több ember képes legyen fájdalommentes egészségügyi méréseket végezni önmagán.


Túri Tamás (23) formatervező elektromos triciklijével nemrég elnyerte a világ legnagyobb zsűrizett design versenyének elismerését, a nemzetközi A’ Design Awardot. Tervei közt szerepel olyan triciklik tervezése, amelyeket azok tudnak majd használni, akik nem tudják mozgatni alsó- vagy felső végtagjaikat. Ebben is támogatja dr. Illés Boglárka, ifjúságpolitikáért- és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkár.

“Nagy szükség van ma Magyarországon a példaképekre. Az 50 tehetséges magyar fiatal program mentorai olyan példaképek, akik készek megosztani szellemi- és kapcsolati tőkéjüket. Ezzel nemcsak ötven fiatal fejlődését segítik, hanem fontos szerepet vállalnak egy olyan társadalom létrehozásában, amelyben a meghatározó szereplők nagyvonalúak és felelősnek érzik magukat az új generáció iránt. Hiszünk benne, hogy minden fiatalban ott rejlenek a tehetség csírái, és támogatni szeretnénk azokat, akik elkötelezetten, szorgalommal akarnak előbbre lépni. Ezért példaképek a programba jutott fiatalok is, akik eredményeikkel, hitükkel, kitartásukkal korosztályukat inspirálják.” – mondja Barta Zsolt, az 50 tehetséges magyar fiatal program alapítója.

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a legtöbben jól tudják hasznosítani a programban megszerezhető új tudást, tapasztalatokat, és gyakori, hogy világpiacra betörni képes vállalkozások, műfaji határokat átlépő művészeti projektek, fontos új ismeretségek jönnek létre, és egy-egy tehetség széleskörű médianyilvánosságot kap. Az elmúlt évek díjazottjai közül többen már most készek arra, hogy a személyes fejlődésükhöz kapott segítséget továbbadják az utánuk következőknek: tizennégyen diákmentorként az idei évadban arra vállalkoztak, hogy tapasztalataikkal segítsék a programba frissen bejutottakat.