Technológia

Födémrendszer a fenntarthatóságért

2021.11.23. 14:21

A klímaváltozás megfékezése és a fenntartható életmód kialakítása napjaink egyik legnagyobb és legfontosabb feladata, amely témakörökben a szakértők egyre sötétebb jövőt jósolnak az emberiség számára. Szerencsére a gazdasági és technológiai fejlődés rengeteg olyan okos megoldást hozott az elmúlt években, például az építőiparban is, amelyekkel a kivitelezés és a kész épület is valóban környezettudatos értékeket képvisel.

Ilyen környezetkímélő megoldás lehet például, ha előregyártott vasbeton elemeket választunk a szerkezetkész épület kivitelezéshez. A Leier Hungária Kft. pedig széles termékkínálattal és közel 25 éves szakami múlttal képviseli az előregyártott technológiát. A vállalatnál megtalálhatók a lágyvasalású, egyedi lépcső- és balkonelemek, valamint a filigrán kéregfal és kéregfödém elemek is. A termékpaletta legújabb eleme a klímafödém, amely nem csupán új innováció, de a jelenkor energetikai kihívásaira adható hatékony válasz is.

KLÍMA

A 14. és 19. század között zajló „kis jégkorszak" alatt Európa szerte különösen hidegre fordult az éghajlat, aminek hatására teljesen megváltozott az emberek életmódja és szokásaik. A leghidegebb évtizedekben a tél novembertől márciusig tartott, rengeteg hóval és jéggel, mindemellett pedig a nyarak is jóval hűvösebbek lettek az addig megszokottnál.

És, hogyan kapcsolódik mindez a klímafödémhez? Vizsgáljuk meg, miként változtak Európában a fűtési-hűtési szokások a kis jégkorszak óta.

  1.  Az épületeket azonnal fűtéssel kellett ellátni, amelyek alacsony hatásfokú, de nagy energiamennyiséget felemésztő rendszerek voltak, így, rengeteg fűtőanyagra volt szükség.
  2.  A fűtés eszközei hagyományosan pontszerű hőforrások, például kandallók és kályhák voltak, így ezek a megoldások egyfajta épületgépészeti paradigmává váltak.
  3.  Az ezután bekövetkező ipari fejlődés egyáltalán nem volt figyelemmel az energiafelhasználás fejlesztésére. 
  4.  Mára a hagyományos energiatartalékok végessé váltak, az üvegházhatás folyamatosan erősödik és újabb természeti katasztrófaforrások jelennek meg.
  5.  Ma már pedig az épületek hűtése nagyobb energiát emészt fel, mint a fűtésüké.
  6.  Az egyik megoldás a gazdaságosan és energiaminimumon működő, komplex klimatizációs rendszerek beépítése lehet. Ami kialakításához a felületfűtés lehet a legoptimálisabb megoldás.FÖDÉM 

Egy szerkezeti elemet akkor nevezünk filigránnak, ha háromdimenziós térben vizsgálva az elem kiterjedése nagyságrendekkel kisebb a másik kettőnél: ilyenek pl. a zsalupanelek, vagy a kéregfalak. A félkész födém helyszíni betonnal történő együttdolgozását a felületek érdessége és a betonacél térrács biztosítja. A végleges teherbírási ellenállási értéket pedig a helyszíni kibetonozással érik el.

A födém jellemzői:

-    kötetlen zsalugeometria, az elemkiosztás az építési helyszínhez, építészeti igényekhez igazítható. A födémvastagság 16-35 cm-ig terjedhet.
-    a statikai váz teljes mértékben lekövethető mind függőleges, mind vízszintes teherhordó szerkezeteknél,
-    a betonelem kiegészíthető épületszerkezeti (pl. hőhídmegszakító), elektromos (pl. kapcsolódoboz) és épületgépészeti (pl. fűtési vezetékek) szerelvényekkel.

Klíma+ Födém = Klímafödém

Az energiatakarékos hőközlés megvalósításához nem pontszerű, hanem felületi hőforrásokra van szükség, amely elsősorban olyan nagy felületeken alakítható ki, mint például a födémek és falak, ahol a felület minél kisebb része árnyékolt. Ezeket a kritériumokat követve a mennyezetfűtés lehet a leghatékonyabb megoldás, még annak ellenére is, hogy a hőközlés helye ellentmond a légáramlás szabályainak. Ettől függetlenül a fűtés felületi hatékonysága vitathatatlanul ezen a felületen a legnagyobb, így a klímafödém lehet a tökéletes választás.

Ez az előregyártott megoldás a födémpanel és integrált csővezetékek fúziójából jön létre, az előregyártásnak köszönhetően pedig, az elosztó dobozok, vezetékcsatlakozók, valamint külön fűtő és hűtő körök is terv szerint, előre beépítve kerülnek az elemekbe. Ezáltal lényegesen gyorsabbá és egyszerűbbé téve a kivitelezést.A technológia nagy előnye, hogy a 2022. július 1-től életbe lépő új energetikai szabályozásokat is teljesíteni tudja. Ugyanis a klímafödém integrált szellőzőkkel kiegészített változata teljes mértékben megfelel a szigorított követelményeknek és biztosítja az ellenőrzött helyiség-szellőzést, illetve a felületi hőmérséklet és a légáramlás szabályozását is.

Mivel ebben a megoldásban a fűtő/hűtő vezetékrendszeren kívül, az szellőztetés tervezett helyű dobozai is beépítésre kerülnek az előregyártott elemekbe, így az alkotóelemek száma egy komponenssel gyarapodik és a szerkezet felépítése is részben módosul: a min. 7 cm vastagságú filigrán kéreghez a statikai váz egy egyirányban teherviselő lemez lesz, kéttámaszú tartóként méretezve. A födémvastagság pedig, ezáltal min. 25-27,5 cm lesz, és javasolt a szálerősítésű beton, valamint a vezetékvédő és kiegészítő vasalás használata a legjobb minőség eléréséhez.Összességében elmondhatjuk, hogy a Leier klímafödém rendszere hatékony választ adhat napjaink fenntartható-energetikai kihívásaira, ugyanis ez a szerkezeti megoldás nem csak egy problémakört old meg bármilyen körültekintés vagy hatáselemzés nélkül, hanem figyelembe veszi a termék környezeti hatásait is. Kijelenthető, hogy a termékfejlesztő mérnöki munka az ÖQ (ökológiai intelligencia) mentén haladva alakította ki ezt a műszaki megoldást és a termékhez választott anyagok, megoldások messzemenőkig szem előtt tartják a fenntarthatóság elveit.

Magyar Gábor, okl. mérnök
 

Tudjon meg többet: www.leier.hu/klimafodem