Épületek/Középület

Fordítókorong a Balaton partján

2010.11.22. 14:30

A siófoki Aranypart szállodasorának végén álló Club218 Apartmanház méreteivel és nagyvonalú tömegképzésével vonja magára a figyelmet. Az alapkoncepció a kivételes területi adottságok kihasználásán és erősítésén alapul, amelynek egyik hangsúlyos eleme az épület, a sétányok és a vízpart kapcsolatainak feltárása és újraértelmezése. Az épület vezető tervezője Kendik Géza.

Beépítés
A ház hatalmas ívként feszül a Balaton partján. A területhez méltó, nagyvonalú építészeti gesztus határozza meg az épület megjelenését. A telek adottságait kihasználva a fő tömeg a Balaton felé fordul. Elhelyezkedéséből adódóan az épület a parti sávon „fordítókorongként” működik: a homlokzatok kialakítása minden oldalon egyenértékűen, színvonalasan megoldott.

 

 

 

 

 
 
 
 
 

 

A földszinten kertkapcsolatos lakások, a lakók kényelmét szolgáló, Balatonra feltáruló közösségi terek (medence, szauna, konditerem), valamint a parti sétány és a gyalogos közlekedési útvonalak felé nyitott üzletsor és vendéglátó funkciók kaptak helyet. Az emeleteken kiváló tájolású lakások találhatóak. Az épület telepítéséből és hosszanti kialakításából adódóan teljesen elkülönül egymástól a lakó- és a gazdasági forgalom.

 

 

 

Tömegalakítás
Az épület alapformája igen karakteres tömegképzést tesz lehetővé, amelyben meghatározó a nagy felület erőteljes horizontális tagolása és az ív, mint alapképlet hangsúlyozása. A tiszta arányrendszerű tömeget lendületesen szerkesztett loggiák, mellvédfalak és nagyvonalú homlokzati síkváltások gazdagítják. A földszinten könnyed hatású oszlopos kubusok nyúlnak a part felé, amelyek a közösségi tereket kapcsolják a parti sávhoz.

 

 

 

Az együttes nagyméretű, lapostetős tömegének megjelenésében a Balaton felőli markáns nézet mellett fontos szerepet kapott a meglévő szállodasor uralta utcaképbe történő illeszkedés. A ház városszerkezeti elhelyezkedése is jelentős, hiszen ezzel a Szent István Sétányt lezáró hangsúlyos végpont született meg.


Club 218

vezető tervező: Kendik Géza
építész munkatársak: Papp Zoltán, Tafferner Tamás
szakági tervezők:
statika: Konstruaterv
épületgépészet: KEVE és Társa „human-comfort” Mérnökiroda Kft
elektromos: GRIFF Kereskedelmi, Tervező és Szolgáltató Kft.
tűzvédelem: Segesdi Ferenc
tájépítész: Preszter Márta
generáltervező: A4 Stúdió

tervezés éve: 2004-2006
kivitelezés éve: 2006-2008
bruttó szintterület: 22.500 m2
beruházási költség: 4 milliárd
építtető/megbízó: SIOTOUR Idegenforgalmi és Kereskedelmi RT.
generálkivitelező: Pannon Team
egyéb adat: 218 lakás