Nézőpontok/Vélemény

Formabontó dizájn a lehetőségek határán

2015.02.25. 20:00

A Caracalla Fürdőszoba Stúdió és a Hansgrohe Magyarország Kft. AXOR márkája formatervezési pályázatot hirdetett a fiatal tehetségek számára. Közös céljuk, hogy támogassák a következő generáció újszerű látásmódjának kibontakozását és megjelenési lehetőséget biztosítsanak ennek bemutatására.

A kiírók az idei pályázat témáját így határozták meg: Formabontó design a megvalósíthatóság határain táncolva – avagy hogyan feszegethetjük a határt a megvalósíthatóság és a kivételesen egyedi, akár meghökkentő design között. A funkcionalitás, a környezettudatos vízfelhasználásra való törekvés és a megvalósíthatósági szempontok nem gördítenek gátat az újító formavilágnak és anyaghasználatnak. A Hansgrohe mindig élen járt e szempontok együttes, innovatív megvalósításában. Néhány példa erre az Hansgrohe AXOR márkájától a fürdőszobai világítást és a zuhanyfejet egyesítő Nendo, valamint a Phillippe Starck által tervezett Starck V család, mely egyedülálló üvegtestben engedi láttatni a víz útját.

A pályázatban meghatározott szakirányú (művészeti, formatervezői, építész, belsőépítész) felsőoktatási intézmények hallgatói vehettek részt. Pályázatot egyénileg és csoportosan is benyújthattak.

Az egyfordulós pályázatra befutó pályamunkákat szakmai zsűri bírálta el, amely a Caracalla és a Hansgrohe Magyarország Kft. képviselőiből, illetve a hazai szaksajtó és belsőépítész szakma képviselőiből áll össze. A zsűri elnöke Philip Grohe, a Hansgrohe cég alapító családjának tagja, az AXOR márka termékmenedzsere. A zsűri tagjai: Császár Zoltán – ügyvezető igazgató, Hansgrohe Magyarország Kft., Csurgó Ági – tulajdonos, Caracalla Fürdőszoba Stúdió, Martinkó József – az Oktogon Magazin vezető szerkesztője, design szakértő, Bogár Róbert – belsőépítész.

A pályázat első három helyezettje:

1. Kovács Apor - Twist

2. Fekete Tamás - Move

3. Szűcs Bence - XC

A zsűri különdíját Papp Gábor kapta (Gémeskút), a közönségdíjat pedig Szabó Bonifác (Rain) veheti át.

A legkiválóbb alkotásokat kiállítják a Caracalla Design Days 2015 rendezvényen, február 26-28. között a G4-ben (1055 Budapest Garibaldi u. 4)