Közélet, hírek

Fostert is utolérte a válság

2009.02.12. 13:21

A Foster & Partners építésziroda a gazdasági válság miatt bezárja berlini és isztambuli irodáit. A döntés következtében 300-400 alkalmazott veszíti el az állását. Más sztárépítészekhez hasonlóan Norman Foster is az oroszországi megrendelések miatt került bajba.

A Foster & Partners építésziroda a gazdasági válság miatt bezárja berlini és isztambuli irodáit. A döntés következtében 300-400 alkalmazott veszíti el az állását.

Sir Norman Foster cége elbocsátja alkalmazottainak negyedét, és bezárja berlini és isztambuli irodáját. A Foster & Partners összesen 17 irodát tart fenn világszerte.

A sokáig halogatott döntést levélben közölték a stábbal. A cég azzal indokolta a lépést, hogy jelentősen csökkent a megbízások száma. Az alkalmazottak dühösen reagáltak a hírre, s azt állítják, a vezetés nem jelezte időben a problémákat, és még egy nappal a leépítés előtt is azt állították, Foster cége szilárd pénzügyi alapokon áll.

Tavaly októberben a barcelonai World Architecture Festivalon azt nyilatkozta, elképzelhetetlennek tartja, hogy a hitelválság miatt elbocsátásokra kényszerüljön.

Különösen súlyos csapás a kelet-európai és oroszországi projektekkel foglalkozó, 76 fős berlini iroda bezárása, amelynek leghíresebb munkája a berlini Reichstag felújítása volt. Foster az egyik legkedveltebb sztárépítész Németországban, ő tervezte többek között az új drezdai főpályaudvart és a frankfurti Commerzbank tornyot.